Christmas is coming, ik ben al helemaal in de stemming met deze heerlijke en vooral super eenvoudige citruscake met mascarpone! Mijn favoriete periode van het jaar, voor mij mag het een heel jaar door Kerst zijn. De gezelligheid, de twinkelende lichtjes, de feestsfeertje in de winkels, de kerstboom in huis, de zoektocht naar cadeautjes, ideetjes opdoen voor het kerstmenu, leuke kerstbaksels maken … I love it! Vooral dat bakken, daar kan ik nu zo van genieten. Met de versierde kerstboom op de achtergrond, een “catchy kerstfilm” op de tablet die bij mij in de keuken ligt en ondertussen gezellig aan het bakken gaan. Dat noem ik een “klein gelukske”.
Dat “klein gelukske” wordt er alleen maar beter op bij een stukje van deze heerlijke cake voor mijn neus. Hij is zo eenvoudig om te maken en toch is ie zo feestelijk! Dus laat de klassieke kerstbuche dit jaar eens weg en ga voor deze frisse smeuïge cake.
Hoe maak je deze citruscake met mascarpone
Je begint met het bakken van de citruscake, deze kan je makkelijk de dag voordien al bakken. De cake is een vrij klassiek receptje op basis van boter, suiker, eitjes, bloem, melk, wat vanille en voor de citrustoets gaat er nog zeste van sinaasappel en sinaasappelsap bij. Ik koos voor een lage vlakke tulband bakvorm dan is het natuurlijk belangrijk dat je deze goed invet en “bebloemd’. Je kan natuurlijk ook een klassieke cakevorm gebruiken.
Voor de mascarpone vulling hoef je enkel de mascarpone los en romig te kloppen. Daar voeg je wat room, zeste van citroen en in dit geval gecondenseerde melk als zoetmiddel aan toe te voegen. Even kort mixen tot een gladde stevige crème en meer is het niet. Verder combineerde ik deze snelle vulling met een frisse lemon curd (een typische Engelse pudding met citroen). Ik maak deze altijd zelf maar je kan deze ook makkelijk in de supermarkt vinden (check de rayon met de confituren).
De cake afwerken met de crème en lemon curd, doe ik pas vlak voor het serveren. Je zal trouwens nog mascarpone crème en curd over hebben, deze kan je er apart nog bij serveren.
Tips en vragen voor het maken van deze citruscake met mascarpone
- Kan ik ook een andere bakvorm gebruiken? Zoals je kan zien, gebruikte ik een lage egale tulband bakvorm. Je zou ook een klassieke ronde of vierkante cakevorm kunnen gebruiken. Je hebt dan ook nog de keuze na het bakken en afkoelen, om deze cake horizontaal in het midden te snijden zodat je twee helften hebt en deze zo te vullen.
- Is er een alternatief voor de gecondenseerde melk in de crème? Je zou ook honing of gewoon poedersuiker kunnen gebruiken
- Kan ik de mascarponecrème ook combineren met een andere cake? Je kan deze crème ook maken bij een klassieke biscuit of deze Gingerbread cake
Citruscake met mascarpone
Equipment
- 1 cakevorm of springvorm (+/- 25cm) – of een lage vlakke tulbandvorm
Ingrediënten
Citruscake
- 225 gr boter (op kamertemperatuur)
- 200 gr suiker
- 4 eieren
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
- 1 tl vanille essence
- 300 gr Zelfrijzende bloem
- 180 ml melk
- 60 ml sinaasappelsap
Vulling
- 500 gr mascarpone
- 150ml room
- 100 gr gecondenseerde melk
- 1/2 tl zeste van citroen
- lemon curd (*)
- Fruit om te decoreren (frambozen, bessen, stukjes sinaasappel)
Instructies
Citruscake
- Beleg de bodem en zijkanten van de taartvorm met bakpapier. Gebruik je een tulbandvorm, vet deze dan goed in en bebloem ook. Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe de zachte boter met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop romig en luchtig voor zo'n 3min. Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds goed alvorens het volgende ei toe te voegen. Voeg ook de zeste van sinaasappel en vanille essence toe.Als laatste doe je in porties en afwisselend de bloem, melk en sinaasappelsap bij het deeg. Mix goed tot een mooi glad deeg.Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 40 a 50min (afhankelijk van de vorm).Check eerst met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat eerst zo'n 8 a 10min afkoelen alvorens voorzichtig te ontvormen. Laat verder afkoelen op een rooster.
Vulling
- Doe de mascarpone in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en begin met deze eerst kort luchtig en los te kloppen.Giet er de room en gecondenseerde melk bij en klop tot een mooi stevige crème.
Afwerking
- Je hebt verschillende opties om de cake af te werken.> Heb je een klassieke ronde bakvorm gebruikt dan kan je de cake eerst nog in het midden horizontaal doorsnijden zodat je 2 helften krijgt. Je kan de eerste helft bedekken met toefjes van de crème en wat van lemon curd, hierop de tweede cakehelft leggen en opnieuw bedekken met de crème. Je hoeft de cake niet per se door te snijden. Je kan deze ook in z'n geheel laten en de cake bovenaan afwerken met toefjes mascarponecrème en wat lemon curd erover verdelen. > Heb je een tulbandvorm, dan zou ik deze niet in het midden horizontaal doorsnijden. Laat deze gewoon in z'n geheel en werk deze af met toefjes crème, lemon curd en wat fruit. TIP > De cake afwerken met de crème zou ik wel pas vlak voor het serveren doen. Smakelijk !
Notities
- 260ml citroensap
- rasp van 2 citroenen (fijn geraspt)
- 400gr suiker
- 250gr boter
- 4 eieren
Breng een iets grotere kookpot met water aan de kook (niet volledig gevuld), zet hierin het steelpannetje = au bain marie. Roer goed zodat de suiker en boter kunnen smelten.
Eenmaal gesmolten, voeg dan de eieren toe en meng goed.
Blijf rustig roeren zodat de lemon curd kan indikken. Dit kan even duren. Zorg dat het water in de grotere kookpot zachtjes blijft koken zodat de curd kan garen. De lemon curd is klaar wanneer hij de dikte van yoghurt heeft bereikt.
Giet de curd in een ovenschaal en bedek direct met een vel plasticfolie. Leg de folie echt op de curd zodat er geen velletje kan ontstaan.
Laat de lemon curd volledig afkoelen.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze receptjes
ik vond een geweldige dessert om bij groot bezoek of bij de verjaardag of tussen doortje te geven