Christmas is coming en deze citruscake met macarpone is een op en top kerstcake! Feestelijk, smeuïg, fris en zo gemakkelijk te maken. Geen kerstbuche dit jaar, wel deze cake met de nodige citrus toetsen, een mascarponecrème en lemon curd.
1 cakevorm of springvorm (+/- 25cm) - of een lage vlakke tulbandvorm
Ingrediënten
Citruscake
225grboter(op kamertemperatuur)
200grsuiker
4eieren
1tlzeste van sinaasappel(fijn geraspt)
1tlvanille essence
300grZelfrijzende bloem
180mlmelk
60mlsinaasappelsap
Vulling
500grmascarpone
150mlroom
100grgecondenseerde melk
1/2tlzeste van citroen
lemon curd (*)
Fruit om te decoreren (frambozen, bessen, stukjes sinaasappel)
Instructies
Citruscake
Beleg de bodem en zijkanten van de taartvorm met bakpapier. Gebruik je een tulbandvorm, vet deze dan goed in en bebloem ook. Verwarm de oven voor op 175 graden
Doe de zachte boter met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop romig en luchtig voor zo'n 3min. Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds goed alvorens het volgende ei toe te voegen. Voeg ook de zeste van sinaasappel en vanille essence toe.Als laatste doe je in porties en afwisselend de bloem, melk en sinaasappelsap bij het deeg. Mix goed tot een mooi glad deeg.Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 40 a 50min (afhankelijk van de vorm).Check eerst met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat eerst zo'n 8 a 10min afkoelen alvorens voorzichtig te ontvormen. Laat verder afkoelen op een rooster.
Vulling
Doe de mascarpone in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en begin met deze eerst kort luchtig en los te kloppen.Giet er de room en gecondenseerde melk bij en klop tot een mooi stevige crème.
Afwerking
Je hebt verschillende opties om de cake af te werken.> Heb je een klassieke ronde bakvorm gebruikt dan kan je de cake eerst nog in het midden horizontaal doorsnijden zodat je 2 helften krijgt. Je kan de eerste helft bedekken met toefjes van de crème en wat van lemon curd, hierop de tweede cakehelft leggen en opnieuw bedekken met de crème. Je hoeft de cake niet per se door te snijden. Je kan deze ook in z'n geheel laten en de cake bovenaan afwerken met toefjes mascarponecrème en wat lemon curd erover verdelen. > Heb je een tulbandvorm, dan zou ik deze niet in het midden horizontaal doorsnijden. Laat deze gewoon in z'n geheel en werk deze af met toefjes crème, lemon curd en wat fruit. TIP > De cake afwerken met de crème zou ik wel pas vlak voor het serveren doen. Smakelijk !
Notities
(*) Je kan de lemon curd in de winkel kopen of maak deze makkelijk zelf. Maak je hem zelf dan kan je deze best 1 a 2 dagen op voorhand al maken (hij dient namelijk om te stijven) en koel bewaren.
260ml citroensap
rasp van 2 citroenen (fijn geraspt)
400gr suiker
250gr boter
4 eieren
Doe het citroensap met de zeste, suiker en boter in een steelpannetje. Breng een iets grotere kookpot met water aan de kook (niet volledig gevuld), zet hierin het steelpannetje = au bain marie.Roer goed zodat de suiker en boter kunnen smelten. Eenmaal gesmolten, voeg dan de eieren toe en meng goed. Blijf rustig roeren zodat de lemon curd kan indikken. Dit kan even duren. Zorg dat het water in de grotere kookpot zachtjes blijft koken zodat de curd kan garen.De lemon curd is klaar wanneer hij de dikte van yoghurt heeft bereikt. Giet de curd in een ovenschaal en bedek direct met een vel plasticfolie. Leg de folie echt op de curd zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat de lemon curd volledig afkoelen.