Gingerbread cupcakes met roomkaas

Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.

Gingerbread … dat is de geur, kleur en smaak van Kerstmis! Als je met deze kruiden aan het bakken gaat, dan hangt binnen de kortste keer dat heerlijke “kerstige” aroma in huis. Als dat aroma dan ook nog eens gepaard gaat met iets heel lekker om van te smullen, daar kan je toch alleen maar super gelukkig van worden. Oh ja, van deze gingerbread cupcakes met roomkaas en karamel krijg je een heuse smile die voor het eerst niet meer weggaat. Zo verslavend lekker en een super leuke activiteit voor tijdens de kerstvakantie!

De gingerbread kruiden lijken heel hard op onze speculaaskruiden, echter bevat deze iets meer gember (vandaar ook de naam 😃). Je kan deze kruidenmix vinden bij o.a. Dille & Kamille of je kan deze zelf gaan samenstellen (je hebt er wel wat kruidenpotjes voor nodig). Kan je deze kruidenmix nu niet vinden of je hebt geen zin om alle verschillende kruiden in huis te halen, dan kan je natuurlijk ook voor de klassieke speculaas- of koekkruiden gaan.

Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.

Hoe maken we deze gingerbread cupcakes met roomkaas

We beginnen bij het bakken van de cupcakes. Hier gebruiken we een vrij klassiek receptje voor op basis van boter, bloem, eitjes, de gingerbread kruiden, melk en kandijsuiker. Ik gebruik dit soort van suiker omwille van de heerlijke ‘karamelige’ smaak dat heerlijk is in combinatie met de kruiden. Je begint met de boter en suiker mooi romig en luchtig te kloppen, vervolgens voeg je de eieren één voor één toe gevolg door de bloem, kruiden en melk. Giet het deeg in de vormpjes, dit gaat het makkelijkste met een ijsschep, en hup de oven in voor zo’n 15 a 20min. Na het bakken laat je deze volledig afkoelen alvorens ze af te werken.

Voor de topping maken we een roomkaas botercrème met wat karamel in verwerkt. Je kan deze karamel zelf maken (recept staat in de notities) of gaan voor de gemakkelijkste weg en koop een potje in de winkel 😃.
Wil je de karamel graag zelf maken, doe dit dan eerst aangezien deze nog volledig dient af te koelen.

Heel belangrijk bij het maken van een botercrème is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur dienen te zijn anders heb je het gevaar dat de boter zal gaan shiften.
Begin met eerst de boter mooi romig te kloppen voor zo’n 3 a 4min. Voeg dan de roomkaas en poedersuiker toe en mix tot een mooie gladde crème. Op het laatste voeg je hier nog wat karamelsaus aan toe. Is de botercrème nog iets te zacht, laat deze dan eerst wat opstijven in de koelkast. Laat deze niet te lang in de koelkast liggen anders wordt deze te hard.
Werk de cupcakes af met de botercrème en strooi er eventueel nog wat extra karamelsaus over.

Tips & Vragen voor het maken van deze gingerbread cupcakes met roomkaas

  • Kan ik er ook één grote cake van bakken ipv cupcakes? Ja hoor dit kan perfect! Reken dat een iets langere baktijd in de oven.
  • Hoe lang kan je deze cupcakes bewaren? Je kan ze makkelijk 3 a 4 dagen luchtdicht bewaren
  • Kan ik de kandijsuiker in het recept vervangen door gewone suiker? Je kan de kandijsuiker vervangen door gewone suiker of cassonade. Echter kandijsuiker gaat hand in hand met de gingerbread kruiden en geeft een echte karamelsmaak aan je cakeje.
  • Tips voor een geslaagde roomkaas botercrème :
    • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als deze niet op dezelfde temperatuur zijn, heb je het risico dat de boter zal gaan shiften.
    • De hoeveelheid poedersuiker lijkt veel, toch is dit nodig. Verminder deze dus vooral niet.
Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.
Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.
Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.

Gingerbread cupcakes met roomkaas

Gingerbread, dat is de smaak, geur en kleur van Kerstmis. Deze gingerbread cupcakes met roomkaas is dan ook het ideale bakproject voor tijdens de kerstvakantie. Kruidige cakejes afgewerkt met een roomkaas die op smaak wordt gebracht met karamel. Heerlijk en zo eenvoudig om te maken.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cupcake of muffin bakvorm + papieren vormpjes
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

Gingerbread cupcakes

  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 1 kl gingerbread kruiden (of speculaas- koekkruiden)
  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr kandijsuiker
  • 3 eieren
  • 1 el melk

Roomkaas topping

  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 115 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 125 gr poedersuiker
  • 2 el karamelsaus (*)

Instructies
 

Gingerbread cupcakes

  • Beleg de cupcake/muffin bakvorm met papieren bakvormpjes
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bloem met de gingerbread kruiden en zet even opzij.
    Doe de boter en kandijsuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min.
    Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed alvorens het volgende toe te voegen.
    Als laatste voeg je de bloem en melk toe en meng tot een mooi glad deeg.
    Vul de vormpjes met het deeg. Dit gaat het best met een ijsschep. Vul de vormpjes ook niet helemaal tot boven, vul ze voor zo'n 3/5 aangezien ze nog zullen rijzen.
    Bak de cupcakes voor zo'n 15 a 20min tot deze gaar zijn. Check dit met satéprikker.
    Haal uit de oven, laat ze eerst 5min in de vorm afkoelen. Haal de cakejes vervolgens uit de vorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Roomkaas topping

  • Als je zelf je karamel wilt maken, dan dien je dit eerst te doen aangezien deze nog volledig dient af te koelen. Zie notities voor het recept.
  • Begin met de boter eerst romig en glad te kloppen voor zo'n 3 a 4min.
    Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en klop nog eens goed tot je een mooie gladde crème verkrijgt. Op het laatste voeg je wat karamelsaus toe en mix nog even kort.
    Is de crème iets te zacht dan kan je deze nog eerst laten opstijven in de koelkast.
  • Schep de crème in een spuitzak en werk de cakejes af met de roomkaas botercrème.
    Eventueel kan je er nog wat extra karamelsaus over gieten
    Smakelijk !

Notities

(*) Je kan gewoon karamelsaus van de winkel meebrengen. Kies dan een iets dikkere karamelsaus (mijn favoriet is deze) .
Of maak de karamelsaus zelf :
  • 200gr suiker
  • 60ml water
  • 120ml room
  • 1el boter
Doe hiervoor de suiker en water in een kookpotje en breng aan de kook.
Laat zachtjes koken tot je een mooie goudbruine karamel krijgt. Pas op, eenmaal hij begint te kleuren gaat het heel snel. Dus laat de karamel daarom niet te donker worden. Als hij mooi goudbruin is, haal direct van het vuur en giet de room erbij.
Opgelet! De karamel gaat beginnen borrelen, roer goed tot een gladde romige karamel. Voeg op het laatste het klontje boter toe.
Laat karamel afkoelen tot kamertemperatuur alvorens toe te voegen aan de topping
Trefwoord cake, cupcakes, feestdagen, feestmenu, gingerbread, karamel, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, roomkaas

Nog meer inspiratie nodig voor leuke bakprojectjes voor tijdens de kerstvakantie. Check dan zeker deze even :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.