Yes Yes, we zijn bijna december, mijn favoriete maand! Moet ik jullie nog vertellen waarom? 🙂 Voor de feestdagen natuurlijk … de gezelligste tijd van het jaar. Ik hou van het sfeertje dat in de winkels hangt, overal lichtjes en thuis lekker gezellig met de kerstboom die staat. Ja, als je mij zou laten doen dan zou die al staan vanaf oktober. December kan voor mij niet lang genoeg duren. December, de maand van veel lekkers en speciallekes op tafel. December, de maand waarin we die prachtige veenbessen weer even mogen verwelkomen en daarmee deze heerlijke ricottacake met veenbessen te bakken.
Veenbessen, is zo’n ingrediënt typisch voor de feestdagen. Als ik ze zie verschijnen in de winkel dan weet ik … Kerstmis komt eraan. Ik denk dat bij iedereen wel al de bekende gevulde appeltje met veenbessen de revue is gepasseerd. Klassieker maar o zo lekker!
Veenbessen werken ook prima in dessertjes of in deze fluffy cake met ricotta en subtiele toets van sinaasappel. Een cakeje die je gewoon op je baking bucketlist moet zetten. En is het seizoen voorbij van de veenbessen dan kan je ook frambozen, blauwe bessen of bramen gebruiken.
Ingrediënten
- 320gr suiker
- 1 sinaasappel (sap + zeste)
- 1tl zeste van citroen
- 380gr ricotta
- 4 eieren
- 1tl vanille essence
- 4el zonnebloemolie
- 400gr zelfrijzende bloem
- 150gr veenbessen
- Extra : cakevorm – bundt bakvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de cakevorm goed in.
Gebruik je een bundt cakevorm vet dan goed in en bebloem.
Doe de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
Voeg de fijngeraspte zeste van sinaasappel en citroen toe. Meng alvast goed.
Doe hierbij de ricotta en mix tot een mooie gladde massa.
Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed.
Giet hierbij de het sap van de sinaasappel, vanille essence en zonnebloemolie en meng weer goed.
Voeg in porties de bloem toe en meng tot een mooi egaal deeg.
Spatel op het laatste de veenbessen onder het deeg.
Schep het deeg in de bakvorm.
Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven.
Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar luchtdicht
Smullen maar!