Het is een soort van traditie geworden dat ik met Kerst een “specialleke” bak. De voorbije jaren passeerden al een koekjestaart in de vorm van een kerstboom of rendier cupcakes . De voorbije weken hebben al verschillende personen in mijn omgeving en ook volgers op social media de vraag gesteld “Wat wordt het dit jaar”. Wel dit jaar wordt het deze kerstkoekjes in de vorm van een krans š
Drie soorten koekjes, feestelijk versierd en in de vorm van een krans gelegd.
Origineel … YES!
Leuk om te maken … YES!
Lekker … YES YES YES !
Je hoeft de koekjes natuurlijk niet in een krans te leggen om te serveren, je kan ze ook gewoon zo serveren. Natuurlijk zal het een echte showstopper zijn als je ze zo zou presenteren.
Ik koos voor 3 verschillende koekjes namelijk gingerbread koekjes (dat is echt Kerstmis), Linzer koekjes (koekjes gevuld met jam) en honing-sinaaskoekjes.
EĆ©n voor Ć©Ć©n super lekkere smaakvolle koekjes, je kan natuurlijk ook voor maar 1 soort koekjes gaan. Gewoon doen en er zelf wat mee spelen!
Tips
>Onder de koekjes die je ziet, ligt een ronde koekvorm (zie foto hieronder). Je kan dit ook in karton uittekenen. Deze koekvorm heb ik ingesmeerd met wat glazuur (Royal icing > het recept hiervan kan je ook helemaal onderaan vinden) en daarop kan je dan je koekjes schikken en laten plakken.
>Ik gebruikte 2 soorten vormpjes … een ster (in verschillende groottes) en sneeuwvlok (in verschillende groottes). Wil je deze aanschaffen, check dan bij Bouwhuis of De Leukste Taartenshop . Dit is geen #SPON , dit zijn gewoon mijn favoriete webshops voor als ik iets speciaals nodig heb om te bakken. Je kan ook andere vormpjes gebruiken (ik denk aan kerstboompjes, …)
>Decoreer er op los zou ik zeggen. Ik ging voor wat glitter & parels (gekocht bij Sprinklelicious – ook bij Bouwhuis & De Leukste Taartenshop hebben ze een ruim assortiment) en een paar koekjes heb ik gedoopt in fijngemalen pistachenoten.
Ingrediƫnten gingerbread koekjes
- 300gr patiserriebloem + extra
- 160gr kandijsuiker
- 1 ei
- 1el gingerbread of speculaas kruiden
- 115gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 160gr kandijsiroop
- Extra : uitsteekvormpje
Bereidingswijze gingerbread koekjes
Doe de margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je die hebt) samen met de kandijsuiker en kandijstroop.
Mix mooi glad en luchtig.
Voeg het ei toe en mix weer goed.
Meng de bloem met de kruiden en voeg in porties toe aan het deeg. Meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat een paar uur of een nachtje opstijven.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Neem ongeveer 1/3 van het deeg en rol uit op een bebloemd werkoppervlak. Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat.
Je kan de koekjes het best in porties bakken, je gaat ze niet allemaal op een bakplaat kunnen leggen. De koekjes zullen tijdens het bakken amper uitzetten.
Bak de koekjes zo’n 15min in de oven, haal uit de oven, ze zullen nog heel wak en zacht zijn. Tijdens het afkoelen zullen ze hard worden.
Decoreer de koekjes met royal icing. Het recept kan je helemaal onderaan vinden.
Ingrediƫnten Linzer koekjes
- 240gr patisseriebloem + extra
- 60gr amandelmeel
- snuifje kaneel
- 130gr suiker
- 240gr boter / margarine (op kamtemperatuur)
- 1 ei
- vanille essence
- Confituur (naar keuze)
- Extra : uitsteekvormpje
Bereidingswijze Linzer koekjes
Meng de bloem met het amandelmeel en snuifje kaneel.
Klop de boter / margarine met de suiker romig en luchtig (in bijvoorbeeld keukenmachine). Voeg het ei toe en meng goed.
Doe hierbij nu het bloemmengsel en meng tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in 2 a 3 porties in plasticfolie en laat het deeg minstens 2h opstijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier.
Haal 1 portie deeg uit de koelkast en rol uit op een bebloemd oppervlak (je zal wel wat kracht moeten gebruiken) tot ongeveer 3mm dik.
Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat.
Verpak het overige deeg terug en leg terug in de koelkast.
Nu kan je het tweede pakjes deeg nemen en ook dit uitrollen en uitsteken.
Het is heel belangrijk dat het deeg heel hard is bij het uitrollen. Eenmaal zacht dan zal het plakken. Daarom is het belangrijk om in deeg porties te werken.
Is je bakplaat vol, bak de koekjes dan 12min in de oven tot ze mooi lichtbruin zijn.
Haal uit de oven en laat afkoelen en uitharden.
Als de koekjes zijn afgekoeld kan je de Linzer koekjes samenstellen.
Neem een koekjes, doe hierop 1kl confituur en leg hierop een tweede koekje.
Werk de bovenkant van het koekje eventueel af met bloemsuiker.
Ingrediƫnten honing-sinaaskoekjes
- 1 ei
- 60gr poedersuiker
- 2tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
- 2el honing
- 1el sinaasappelsap (vers)
- 1tl vanille
- 80ml olijfolie
- 200gr patisseriebloem + extra
- 1/2tl bakpoeder
- 1/2tl kardemompoeder
- Uitsteekvormpje
Bereidingswijze honing-sinaaskoekjes
Meng de bloem, bakpoeder en kardemompoeder in een apart kommetje en zet even opzij.
Doe het ei, zeste van sinaasappel en poedersuiker in een mengkom en meng even los. Voeg de honing, vanille, sinaasappelsap en olijfolie toe, meng goed tot een gladde massa.
Voeg in porties de droge ingrediƫnten toe en meng tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30min (of langer) opstijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Neem de helft van het deeg, rol uit op een bebloemd werkoppervlak en steek er vormpjes uit. Leg op de bakplaat.
Bak de koekjes zo’n 12 a 15min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Ze zullen nog wat wak en zacht zijn maar zullen opstijven tijdens het afkoelen.
Decoreer de koekjes met royal icing (zie recept hieronder)
Ingrediƫnten royal icing
- 3 eiwitten
- 450gr poedersuiker
- 1tl citroensap
Bereidingswijze royal icing
Doe de eiwitten en citroensap in een vetvrije mengkom en begin te mixen. Voeg in porties de poedersuiker toe. Mix goed tot je stijve pieken krijgt.
Je kan de royal icing bewaren in de koelkast.
Je kan ook nog wat kleurstof toevoegen.
Wil je kleine toefjes of lijntjes zetten op de koekjes met de royal icing, schep dan wat in een spuitzak met een heel fijn spuitmondje.
De “koekcirkel” (of je kan ook een kartonnen versie gebruiken) waarop je de koekjes gaat leggen/kleven, smeer je dan het beste in met de royale icing.