Koekjestaart

Koekjestaart

Is deze koekjestaart nu niet de ideale manier om deze nieuwe maand te starten? Ik vind van wel 🙂 .De kerstgekte kan eindelijk losbarsten, al moet ik toegeven dat ik al sinds september helemaal in de kerstsfeer zit. Klinkt crazy, misschien een beetje vroeg maar ik ben dol op kerstsfeer dus die kan niet vroeg genoeg beginnen. En is deze koekjestaart nu niet perfect om in de sfeer te komen? C

Koekjestaart

Vorig jaar waren de cijfertaarten helemaal in, Pinterest en Instagram stonden er vol van. Echter ben ik nog steeds geen fan van dat cijfertje 3 in mijn leeftijd dus ik heb de hype even aan mij voorbij laten gaan. Nochtans was ik wel fan, je zag echt pareltjes voorbij komen. Toen ik voorbije zomer op Pinterest aan het scrollen was, zag ik ineens hetzelfde concept als de cijfertaart voorbijkomen maar dan in kerstboom vorm. Tja, die moest ik gewoon maken als echte “Kerst fan”, et voila dit is het resultaat.

Koekjestaart

De koek zelf heb ik op smaak gebracht met de smaak van Kersmis namelijk met gingerbread kruiden. Dit hoef je niet te doen. Je kan ook gewoon wat vanille toevoegen of speculaaskruiden. De creme tussen en op de koek is op basis van witte chocolade en mascarpone met de frisse toets van sinaasappel.

Koekjestaart

Ingrediënten koek

  • 300gr patisseriebloem
  • 1kl koekkruiden/speculaaskruiden
  • 200gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
  • 75gr amandelmeel
  • 75gr poedersuiker
  • 1 ei
  • Extra : karton

Ingrediënten crème

  • 150gr witte chocolade
  • 50ml room
  • 150gr mascarpone
  • 1tl zeste van sinaasappel
  • Extra : spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze

Begin met het tekenen van een kerstboom (of ander figuur) op het karton en snij uit. Leg even opzij.

Doe de bloem, koekkruiden/speculaaskruiden, amandelmeel, poedersuiker en de blokjes koude boter in een mengko (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix tot je fijne korrels krijgt.
VOeg dan het losgeklopte ei toe en meng tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 20min opstijven in de koelkast.
*
Haal het opgesteven deeg uit de koelkast. Snij het deeg in de helft. De ene helft bewaar je terug even in de koelkast, de andere helft leg je op een vel bakpapier. Leg hierop terug een stuk bakpapier en rol zo uit tot het deeg ongeveer 2 a 3mm dikte heeft. Verwijder het bovenste vel bakpapier. Leg de kartonnen (kerstboom) vorm op het deeg en snij met behulp van een mes de vorm uit. Leg met behulp van het bakpapier alles op een bakplaat. Zet voor minstens 20min in de koelkast of diepvries.
Heb je 2 bakplaten dan kan je nu de andere helft van de deegbal uitrollen, vorm uitsnijden, op een bakplaat leggen en ook weer laten opstijven. Heb je geen 2 bakplaten, dan zal je eerst de eerste kerstboom moeten bakken, laten afkoelen en dan aan de tweede kerstboom beginnen (uitrollen, vorm uitsnijden, opstijven en bakken).

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de opgesteven (kerstboom) koek ongeveer 12 a 14min in de oven tot de randjes mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op de bakplaat. Als je de koek uit de oven haalt, zal ie nog wat wak aanvoelen maar de koek zal opstijven tijdens het afkoelen.


Voor de crème.
Smelt de witte chocolade (au bain marie of in de microgolfoven) en laat ietwat afkoelen.
Klop de mascarpone los met de room en zeste van sinaasappel.
Voeg de afgekoelde witte chocolade toe en meng goed.
Als dit iets te lopend is (je moet stevige toefjes kunnen spuiten op de koek), zet even in de koelkast.
Schep deze crème in de spuitzak.

Neem voorzichtig de eerste (kerstboom) koek, leg op de presenteerschaal of rooster. Spuit nu dotjes/toefjes op de koek. Als deze helemaal is gevuld, zet 10min in de koelkast zodat de crème ietwat kan opstijven.
Haal uit de koelkast, leg hierop de tweede koek en spuit ook hierop toefjes.
Laat terug 10min opstijven in de koelkast.

Versier de koekjestaart met macarons, chocoladeschilfers, fruit, …
Ik had nog wat deeg over van de koek en heb hier kleine sterretjes uitgestoken, gebakken en daarmee de koek versierd.

Smullen maar!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.