Oke, dit zijn misschien niet de best uitziende rendier cupcakes die je gaat vinden, op Pinterest vind je echt pareltjes van rendier cupcakes. Maar op vlak van smaak ga je echt geen betere cupcake vinden. Geen saai droog cakeje met weinig smaak, geen mierzoete topping … wel een smeuig chocoladecakeje met een subtiele toets van “gingerbread” (de typische smaak van Kerst) en een topping waar je geen genoeg van gaat krijgen. En die topping is op basis van mascarpone en choco … ja dat zegt toch genoeg, nee? Gewoon al die topping zou ik zo met een lepeltje helemaal in mijn eentje kunnen binnenwerken.
De versiering van je cupcake kan je zelf naar hartelust kiezen, aangezien het bijna Kerst is, ben ik voor deze “cute” rendier cupcakes gegaan. Ik had enkele superleuke ideetje opgedaan op Pinterest die me wel “easy” leken :-). Oke, het zijn dan misschien niet de meest mooiste rendier cupcakes die je zal vinden, zeker wel de lekkerste en ik heb er veel plezier aan beleefd om ze te veriersen :-). Dus ga zeker eens op ontdekking op Pinterest voor ideetjes en ga aan het bakken! En stuur zeker eens een fototje door van je creaties, vind ik altijd super om te zien!
Ingrediënten cupcakes (+/- 12 cupcakes)
- 135gr zelfrijzende bloem
- 25gr cacaopoeder
- 1/2tl kaneel
- snuifje gemberpoeder
- 175gr bruine suiker
- 50gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 125gr zure room
- vanille essence
Extra > muffinbakvorm + papieren cupcakevormpjes
Tip > je kan ook speculaaskruiden of koekkruiden gebruiken
Ingrediënten topping
- 500gr mascarpone
- 4el chocoladepasta
Bereidingswijze
Voor de cupcakes,
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg de cupcakevormpjes in de bakvorm.
Meng de bloem met het cacapoeder, kaneel en gemberpoeder. Zet even opzij.
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de suiker en de vanille essence. Mix even los, tot je grove kruimels hebt.
Voeg één voor één de eieren toe en klop steeds goed los.
Doe dan de zure room bij het mengsel en meng goed.
Doe als laatste in porties het mengsel van bloem-cacao-kruiden bij het deeg en meng goed tot een glad deeg.
Verdeel het deeg over de vormpjes (vul de vormpjes voor 2/3 met het deeg), dit gaat het makkelijkste met een ijsschepper.
Bak de cupcakes ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze gaar zijn. Check met een satéprikker of de cupcakes gaar zijn.
Haal uit de oven en laat 5min afkoelen. Haal dan de cakejes voorzichtig uit de bakvorm en laat zo verder volledig afkoelen.
Voor de topping, mix de mascarpone los samen met de chocoladepasta tot een mooi glad mengsel.
Bestrijk de cakejes met royale laag topping en versier ze naar hartelust.
Voor deze rendiercupcakes, heb je M&M’s nodig (rode voor de neus), witte chocoladeballetjes als ogen (ik kocht deze bij AH), decoratiestiften voor de ogen af te werken (van Dr. Oetker) en zoute stokjes voor het gewei van de rendieren.
Tip > check Pinterest even voor nog meer inspiratie om cupcakes te versieren.
Smullen maar!