Kalkoen of kip, het blijft een klassieker voor Kerstmis, eentje dat iedereen wel lust en vaak gecombineerd met appeltjes gevuld met veenbessen en pomme duchesse aardappeltjes. Ohja, dat is echt een klassieker een echt lekkere klassieker. Voor wie die klassieker dit jaar wil pimpen of net dat tikkeltje anders wil klaarmaken, wel daarvoor heb ik dit receptje meer bepaald Marrokkaanse kip met geroosterde bieten en couscous. Ja, dat is toch net een tikkeltje anders dan die klassieke kalkoen, gevulde appeltjes en de pomme duchesse zeg maar.
Geen klassieke smaken, wel exotische Marrokaans smaken met in de hoofdrol de Noord-Afrikaanse smaakmaker harissa. Harissa is een kruidenpasta, bijna vergelijkbaar met pesto enkel veel pittiger en wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika. Je zou harissa zelf kunnen maken, je kan hier wel wat receptjes online van vinden, maar in de meeste supermarkten (AH, Delhaize, Colruyt) kan je het tegenwoordig ook gewoon kopen. En dat heb ik zelf ook gedaan.
Ingrediënten kip (4 personen)
- 1 hele kip (of kalkoen)
- 3el harrisa
- 2 teentjes look
- 1 citroen
- 500gr wortelen
- 1 rode ui
- 100gr radijsjes
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten geroosterde bieten
- 6 rode bieten
- 1el balsamicoazijn + 120ml
- 1/2tl komijnzaadjes
- 1/2tl venkelzaadjes
- 1el maple syrup
- Peper en zout
- Olijfolie
- granaatappelpitjes
- pistachenoten
- 1tl zeste van sinaasappel
Ingrediënten overig
- 400gr couscous
- 5el griekse yoghurt
- 1el harissa
- 2el geschaafde amandelen (geroosterd)
- munt
- 1el fijngehakte peterselie
- 1 handvol rozijnen
- 1 klontje boter
- Peper en zout
Bereidingswijze
Tip > Je kan best de kip & de bietjes samen (in aparte schalen natuurlijk) garen dan is alles gelijk klaar.
Schil de bietjes en snij in kleine gelijke blokjes.
Meng de blokjes biet met 2el olijfolie, 1el balsamicoazijn, komijnzaadjes, venkelzaadjes, peper en zout in een ovenschaal. Meng goed en zet even opzij. Dit kan je al 1 a 2h op voorhand doen dat bespaart tijd.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Voor de kip, meng de 3el harissa, 3el olijfolie, fijngehakte look, sap van een halve citroen en peper en zout.
Smeer het mengsel van harissa over de kip, hef voorzichtig het vel wat op en wrijf ook wat van dit mengsel onder het vel. Zorg dat je nog wat van het harissa mengsel overhoudt.
Steek de halve citroen in de holte van kip.
Leg de kip in een ruime ovenschaal en zet in de oven samen met de schaal met de bietjes.
Rooster de kip en bietjes eerst 25min op 220 graden.
Schil ondertussen de wortelen en snij in grove blokjes. Pel de ui en snij in plakjes. Meng de wortelen en ui met het resterende mengsel van harissa.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Haal even de schaal met de kip uit de oven. Overgiet de kip met het vrijgekomen vocht (als je dit niet hebt, overgiet de kip dan met wat extra olijfolie). Leg de wortelen en ui langs de kip en zet terug in de oven voor ongeveer 50min. Voeg de laatste 20min de gehalveerde radijsjes toe. Probeer af en toe wat van het vrijgekomen vocht over de kip te lepelen.
Terwijl de kip & bietjes in de oven staan, kan je de “glaze” voor de bietjes maken. Doe 250ml balsamicoazijn in een kookpotje samen met de maple syrup en breng zachtjes aan de kook. Laat 20min zachtjes inkoken.
Ondertussen kan je ook de couscous koken zoals vermeld op de verpakking. Breng de couscous op smaak met een klontje boter, peper, zout, een handvol rozijnen, peterselie en wat fijngehakt munt . Meng goed. Je kan hierbij ook wat van het vrijgekomen sap van de kip & groenten op het laatste toevoegen.
Werk de couscous op het laatste af met wat geroosterde amandelschaafsel.
Meng de yoghurt met 1el harissa.
Als de kip & bietjes gaar zijn, haal uit de oven. Laat de kip 10min rusten onder aluminiumfolie. Schep de glazuur over de bietjes. Meng goed en werk de bietjes af met wat granaatappelpitjes, grof gehakte pistachenoten en sinaasappelzeste.
Serveer de kip met de geroosterde wortelen, geroosterde bietjes, couscous en de harissa yoghurt.
Smakelijk!
Tip ! De couscous kan je makkelijk al enkele uren op voorhand maken. Deze hoeft namelijk niet warm te zijn om te serveren.
Tip! Je kan de kip al 1 a 2 uren op voorhand inwrijven met het mengsel van harissa zodat dit in de kip kan trekken. Overgiet de kip vlak voor het roosteren met een royale scheut olijfolie.