Varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot

Varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot

Een stoofpotje met de feestdagen dat klinkt misschien niet als het meest “fancy” receptje maar wil je een makkelijk smaakbommetje op tafel toveren wel dan is een stoofpotje ideaal!  En een smaakbommetje dat is het minste wat je kan zeggen van deze varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot. Heerlijk super mals vlees met daarbij een rijkelijk smeuïge puree en dan die waanzinnig lekkere crunchy sjalotten. Onweerstaanbaar lekker en een receptje dat je bijna volledig op voorhand kan maken. Correctie … moet maken!

Varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot

Een stoofpotje maak je niet vlug enkele uren voor je feestje, een stoofpotje maak je minstens 1 dag op voorhand. Dat nachtje staan doet namelijk echt wonderen.  Ook de puree kan je al een dagje op voorhand maken. Enkel de sjalotten zou ik voor het serveren maken, als deze te lang zouden staan gaan ze wak worden.
Wil je dus gemakkelijkheid en toch een smaakbommetje … wel dan is dit stoofpotje ideaal!

Varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot

Varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot

Ingrediënten varkenswangetjes

  • 1kg varkenswangetjes
  • 2 uien
  • 4 wortelen
  • 3 teentjes look
  • 2 appelen
  • 250ml kriekbier
  • 1l runderfond (ofwel kippenfond)
  • 2el bruine suiker
  • 1el mosterd
  • 2 blaadjes laurier
  • 1tl gedroogde salie
  • Peper en zout
  • Boter/Margarine

Ingrediënten wortelpuree

  • 3 sjalotten
  • 1kg wortelen
  • 3 aardappelen (middelgrote)
  • 1l kippenbouillon
  • Boter/Margarine
  • Peper en zout

Ingrediënten crunchy sjalotten

  • 5 sjalotten
  • 1 a 2el bloem
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze

Voor de varkenswangetjes
Pel de ui en hak grof
Schil de wortel en snij in schijfjes van +/- 3cm
Pel de look en hak grof
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in grove blokjes.
Doe de varkenswangetjes in een kom samen met de ui, wortel, look, appelen en het kriekbier. Laat 1 nachtje marineren.

De volgende dag, haal de varkenswangetjes en de groenten & appel uit het bier. Hou het bier ook bij.
Verhit een stoofpot met een klontje boter/margarine en bak hierin kort de varkenswangetjes goudbruin aan (dit kan je best in porties doen). Schep het vlees dan uit de stoofpot. Doe nu de groenten en de appel in de stoofpot en stoof deze even aan (3 a 4min). Giet hierbij het kriekenbier en voeg ook de salie en laurierblaadje toe. Breng aan de kook, laat het bier zachtjes tot de helft inkoken.
Voeg dan de varkenswangetjes toe samen met de suiker, mosterd, peper en zout en de fond. Laat dit zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 a 3h.
Tip > Maak de varkenswangetjes minstens een dag op voorhand, de volgende dag zijn ze namelijk nog lekkerder.

Voor de wortelpuree, schil de aardappelen en wortelen en snij in gelijke blokjes.
Pel de sjalotten en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een klontje boter/margarine en stoof hierin de sjalot mooi glazig.
Voeg dan de wortelen en aardappelen toe, laat even kort meebakken en blus met de bouillon. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn.
Als de groenten gaar zijn, giet af (bewaar een beetje van het kookvocht) en pureer tot een gladde puree. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe voor een smeuige puree.
Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog een klontje boter.
Tip > als je de puree een dag of enkele uren op voorhand maakt, hou dan zeker nog wat van het kookvocht bij. Bij het terug opwarmen van de puree, voeg een beetje van het kookvocht toe zodat je de puree terug smeuig krijgt.

Voor de crunchy sjalotten, pel de sjalotten en snij in dunne reepjes.
Meng de sjalotten met 1 a 2el bloem en peper en zout. Meng goed.
Verhit een pan met een bodem olie en bak hierin de sjalot mooi goudbruin (duurt ongeveer 8 a 10min). Zet het vuur niet te hard anders verbranden de stukjes.
Schep de sjalot uit de pan op een stuk keukenpapier en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze krokant.
Tip > Bak de sjalotten niet op voorhand af want als ze te lang gaan liggen worden ze klef. Je kan de sjalotten wel al op voorhand snijden maar afbakken kan je best doen net voor het serveren.

Voor te serveren, schep de puree op de borden gevolgd door 2 a 3 varkenswangetjes en werk af met de crunchy sjalotten.

Smakelijk!

2 thoughts on “Varkenswangetjes met wortelpuree en crunchy sjalot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.