Plaattaart met peer, venkel en ricotta

Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch
Naar recept gaan

Wat vliegt de tijd! We zijn al eind november, de feestdagen staan bijna voor de deur, mijn feestreceptjes staan alvast klaar voor jullie. Nog een paar dagen wachten en ik ga jullie overladen met originele, lekkere eenvoudige gerechten. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is een receptje dat je perfect als doordeweeks maaltje kan maken maar kan ook perfect als voorgerecht voor op je feestmenu.

Plaattaart op het menu dat is altijd scoren, met bladerdeeg scoor je nu eenmaal altijd. Daarnaast staat de taart altijd garant voor simpelheid en eindeloos variëren. Kortom deze gaat nooit vervelen.
Het concept is zeer simpel. Bladerdeeg uitrollen, insmeren met kaas (roomkaas, zure room, ricotta, mascarpone …), beleggen met een mix van groenten, fruit, vlees, vis of noten. Zo simpel zo lekker!
In dit receptje belegde ik het bladerdeeg met losgeklopte kruidige ricotta, dunne plakjes peer en venkel, pecannoten voor de krokante toets en gedroogde ham (Ganda Ham in dit geval). Na het bakken gaat er nog een vleugje honing over de taart dat echt heerlijk is in combinatie met de groenten, ham en de ricotta.

Hoe maak je deze plaattaart met peer, venkel en ricotta

Je begint met het maken van de losgeklopte ricotta. Je doet deze bekende Italiaanse zachte kaas in een blender of foodprocessor samen met wat fijngehakte rozemarijn, zeste van citroen, peper en zout. Mix dit voor zo’n 2min tot een gladde romige crème.
Vervolgens snij je de venkel en peer in zeer fijne plakjes.
Nu kan je de taart al gaan samenstellen. Hiervoor rol je het deeg uit op een beklede bakplaat. Smeer het bladerdeeg royaal in met de losgeklopte ricotta, blijf wel zo’n 2cm weg van de rand. Verdeel hierover afwisselend de plakjes peer en venkel. Werk af met wat grof gehakte pecannoten en de gedroogde ham (als je deze gebruikt).
Wil je dat de randjes mooi goudbruin worden tijdens het bakken, smeer deze nog in met wat losgeklopt ei.
Vervolgens gaat de plaattaart in de oven om mooi goudbruin gebakken te worden. Reken op zo’n 25min.

Terwijl de plaattaart in de oven staat, kan je de honing rustig opwarmen. Ik voegde wat fijngehakte rozemarijn toe. Deze is echt heerlijk in combinatie met de peer, venkel en ham. Je zou ook tijmblaadjes kunnen gebruiken.
Als de taart uit de oven komt, strooi er dan wat van de kruidige honing over en serveer direct.
Je kan hier nog een frisse salade bij serveren. Meng wat rucola met olijfolie, peper, zout en citroensap en voeg eventueel nog wat dunne plakjes venkel toe.

Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch

Tips en vragen voor het maken van deze plaattaart met peer, venkel en ricotta

  • De ricotta, kan deze vervangen worden? Je kan de ricotta perfect vervangen door mascarpone of roomkaas. Je kan eventueel nog wat extra blauwe kaas toevoegen.
  • Is er een vegetarisch alternatief? Ik serveerde taart met plakjes ham, als je deze weglaat dan is ie nog steeds lekker.
  • Zijn er andere combinaties mogelijk ipv peer en venkel? Dat is het leuke aan plaattaarten, je kan eindeloos gaan variëren met ingrediënten. Enkele andere van mijn favoriete combi’s zijn broccoli-zalm, pompoen-geitenkaas, appel-witloof-spek
  • Kan ik de ham ook toevoegen na het bakken? Ja dit kan je ook doen. Ik vind het persoonlijk lekkerder als ie mee gebakken wordt
  • Kan je er ook kleine individuele taartjes van maken? Ja zeker en vast. Voor de feestdagen is het leuker en handiger om er kleine individuele taartjes van te maken. Je kan uit het bladerdeeg ronde of vierkante vormen snijden. Of een handige tip > bij AH & Delhaizehebben ze kleine vierkante plakjes bladerdeeg (zowel vers als diepvries).
Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch

Plaattaart met peer, venkel en ricotta

Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch
Gang Hoofdgerecht, voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 gr ricotta
  • 1 + 1 tl (vers) rozemarijn fijngehakt
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 1 peer (Doyenne of Conference)
  • 1 venkel
  • 1 handvol pecannoten
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • 12 sneetjes gedroogde ham (Ganda Ham, prosciutto, …)
  • 2,5 el honing
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de ricotta samen met 1tl fijngehakte rozemarijn, zeste van citroen, peper en zout in een blender/foodprocessor.
    Mix/klop de ricotta romig voor zo'n 2min.
  • Snij de peer in dunne plakjes, je hoeft ze niet schillen.
    Verwijder het buitenste blad van de venkel, snij het harde onderste deel weeg.
    Snij de venkel in dunne plakjes.
    Hak de pecannoten grof
  • Rol het bladerdeeg uit op een beklede bakplaat.
    Wrijf het deeg in met de opgeklopte ricotta. Blijf zo'n 2cm weg van de rand.
    Verdeel hierover de plakjes venkel en peer. Strooi er de pecannoten over.
    Kluts het ei los en wrijf de zijkanten in.
    Bak de plaattaart zo'n 20 a 25min in de oven.
    Leg de laatste 6 a 7min de plakjes gedroogde ham op de taart.
  • Terwijl de plaattaart in de oven staat, kan je de honing zachtjes verwarmen samen de resterende theelepel fijngehakte rozemarijn.
  • Haal de plaattaart uit de oven en strooi er wat van de warme honing over.
    Serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord bladerdeeg, champignons, doordeweeks recept, feestdagen, feestmenu, peer, ricotta, venkel, voorgerecht

Ook zo’n fan van plaattaarten? Probeer dan ook eens deze combinaties
> Plaattaart met pompoen, witloof en feta
> Plaattaart met tomaat, courgette, feta en halloumi
> Hartige taart met ei en ham
> Plaattaart met gegrilde groenten
> Bladerdeeg taart met zalm, courgette en ricotta
> Hartige taart met worst, broccoli en tomaat


Een plaattaart is altijd scoren. Makkelijk en snel te maken, eindeloos variëren en altijd lekker. Deze plaattaart met peer, venkel en ricotta is de perfecte doordeweekse maaltijd en kan ook als voorgerecht met de feestdagen. De bladerdeegtaart wordt afgewerkt met nog plakjes ham of hou het volledig vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.