Plaattaarten, daar kan je nu eens eindeloos mee variëren net zoals met een quiche en gaan gewoon nooit vervelen. Een ideaal gerecht om restjes die nog in je koelkast staan te verwerken. Een gerechtje dat je doordeweeks vliegensvlug op tafel kan toveren maar ook voor speciale gelegenheden zoals met de komende Paasbrunch. Ja, deze plaattaart met ei en ham is echt een receptje om met Pasen (of op een gewone doordeweeks dag) op tafel te toveren. Snel, origineel, super yummie en gaat in de smaak vallen bij zowel groot als klein.
Veel werk of moeite of tijd vraagt deze plaattaart echt niet en daarom maak ik ze zo graag. Je begint met het bladerdeeg al even af te bakken.
Ondertussen kan je het romige laagje op basis van ricotta, kruiden en kaas mengen, de broccoli koken en de courgette in slierten snijden.
En veel meer hoef je zelf niet meer te doen, buiten voorzichtig de eitjes te breken en deze voorzichtig op de taart gieten.
Dus bewaar alvast maar dit recepte voor je komende Paasbrunch of wanneer je echt niet weet wat te eten tijdens de drukke werkweek.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 pak bladerdeeg
- 200gr ricotta
- 2el fijngehakte bieslook
- 2el fijngehakte bieslook
- 2el fijngeraspte Parmezaanse kaas
- 2 courgettes
- 1/2 broccoli
- 4 a 6 eieren
- 6 sneetjes gekookte ham
- Peper en zout
- Olijfolie.
- Optioneel : rucola
Bereidingswijze
Snij de broccoli in kleine roosjes.
Kook de broccoli in gezouten water voor zo’n 3min. Giet af en laat goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het bladerdeeg uit op een stuk bakpapier en leg op een bakplaat.
Maak rond om een inkeping op ongeveer 2cm van de rand.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Je kan nu eventueel de rand inwrijven met eigeel of melk.
Bak de bodem mooi goudbruin in de oven in ongeveer 15min. (deeg hoeft nog niet volledig gaar te zijn).
Meng ondertussen de ricotta met de bieslook, peterselie, Parmezaanse kaas, peper en zout.
Voor de courgette, hebben je een spiraalsnijder, maak dan dunne slierten (courgetti). Heb je die niet, snij de courgettes dan in dunne plakjes.
Haal het bladerdeeg uit de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden.
Smeer het midden van het bladerdeeg in met het ricotta mengsel.
Verdeel hierover de courgette slierten en de broccoli.
Breek voorzichtig de eitjes open en giet tussen de groenten. Je kan met de courgette slierten nestjes maken waarin je de eitjes kan gieten.
Bak zo’n 15min in de oven tot de eitjes gaar zijn.
Werk af met de ham en wat rucola.
Serveer direct.
Smakelijk!