Rozijnenkoek

Rozijnenkoek

Een rozijnenkoek, één van de populairste bestelling bij de bakker volgens mij. Een ronde of een lange versie, het maakt mij niet veel uit, ze zijn beide even lekker :-). Als aan zo’n rozijnenkoek is lekker … de koek zelf, dat subtiele laagje pudding, de rozijnen of course en glazuur. Mijn koek moet altijd het meeste glazuur hebben, glazuur maakt alles nog dat tikkeltje beter.

Rozijnenkoek

In mijn versie van rozijnenkoek, gaan we niet zelf het deeg maken zoals bij de bakker. Je kan dat doen maar dan vraagt het net dat iets meer werk, tijd en moeite. En ik hou van de gemakkelijkheid dus daarom werk ik met bladerdeeg uit de winkel wat ook een super lekker resultaat gaat geven.

Rozijnenkoek

Mijn versie van een rozijnenkoek, is ook een iets ander concept namelijk één grote koek (die er een beetje uitziet als een strudel) om in stukken te snijden en te delen. Met Pasen in het verschiet is dit echt wel een lekker origineel receptje om op tafel te toveren.

Rozijnenkoek

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 vel bladerdeeg *
 • 25gr puddingpoeder
 • 375ml melk
 • 37gr suiker
 • 40gr pecannoten
 • 100gr rozijnen
 • 1el honing
 • 1 ei
 • handvol amandelschaafsel
 • 2el poedersuiker
 • 1 a 2tl melk

*ik gebruik een rechthoekige vel bladerdeeg om deze koek te creëren.

Bereidingswijze

Maak eerst de pudding. Deze moet namelijk hemelaal afgekoeld zijn.
Doe zo’n 10el melk in een kommetje, voeg het puddingpoeder toe en meng tot een glad papje.
Doe de rest van de melk in een kookpotje samen met de suiker en breng zachtjes aan de kook. Haal van het vuur en voeg al roerend het papje met de puddingpoeder toe. Zet terug op het vuur en blijft continu roeren, laat nog 1min doorkoken tot de pudding is ingedikt.
Haal van het vuur, giet de pudding in een kom en dek meteen af met plasticfolie. De plasticfolie dient direct op de pudding te liggen om een velletje te voorkomen.

Voor de koek.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Hak de pecannoten grof en meng met de rozijnen en de honing.
Rol het bladerdeeg uit op een beklede bakplaat.
Lepel in het midden van het bladerdeeg over de gehele lengte de pudding (je zal niet alle pudding kunnen gebruiken). Laat zo’n 6 a 7cm (per kant) open langs de rand.
(tip > zie foto’s hieronder voor de samenstelling, is iets duidelijker).
Verdeel het mengsel van rozijnen en noten over de pudding.
Maak inkepingen in het deeg (om de cm) zodat je strookjes krijgt.
Vouw de strookjes om beurt per kant over de vulling. Je creërt een soort van strudel/worst.

Wrijf de koek in met wat losgeklopt ei en strooi er het amandelschaafsel over.
Bak de rozijnenkoek zo’n 25 a 30min in de oven tot het deeg mooi gebakken en goudbruin is.

Laat ietwat afkoelen, de koek is op z’n lekkerst als ie nog wat lauw is.
Roer de poedersuiker los met 1 a 2tl melk en strooi over de koek.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.