Crème brûlée taart met chai

Crème brûlée taart met chai


Yumminess alert! Deze crème brûlée taartjes met chai zijn gewoon “tha bomb”. Ben je net zoals mij verlekkerd op deze klassieker, dan moet je deze nieuwe kruidige versie gewoon geprobeerd hebben. Die heerlijke crunchy boterige korst, een fluweelzachte crême met een subtiele toets van chai en natuurlijk het lekkerste dat krakende suikerlaagje. Vooral dat laatste brengt steeds een “big smile” op mijn gezicht. 

Crème brûlée taart met chai

Crème brûlée een echte dessert klassieker, een sjmpele klassieker die echt niet veel ingrediënten vraagt. Oké, de ingrediëntenlijst voor deze versie is misschien iets langer maar dat komt door de chai ingrediënten.
Het basisingrediënt van crème brûlée is natuurlijk room waar we in deze versie de typische chai kruiden aan toevoegen. En des te langer dit kan “trekken”, des te intenser de smaak. Ik heb de room met de kruiden een nachtje laten trekken maar je kan er ook voor kiezen om ze slechts een uurtje te laten trekken.

Crème brûlée taart met chai

Voor de taartjes, maakte ik het deeg zelf. Ik heb daar een simpel receptje voor waar ik steeds op terugval en nooit mislukt.  Geen zin of tijd om deze zelf te maken? No problemo, je kan ook gewoon taartdeeg of bladerdeeg van de winkel gebruiken.

Ingrediënten korst (voor zo’n 6 kleine taartjes)

  • 120gr patisseriebloem
  • 20gr amandelmeel
  • 1 eierdooier
  • 50gr poedersuiker
  • 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
  • Extra : 6 kleine taartvormpjes (gemakkelijkste met losse bodem) of gebruik 1 grote taartvorm

Ingrediënten chai vulling

  • 375ml room
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 kardemompeulen
  • 1 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 5 (dunne) plakjes verse gember
  • 1 theezakje English Breakfast thee
  • 5 eigelen
  • 70gr suiker + 3el
  • 4 blaadjes gelatine
  • Extra : gasbrandertje

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg van de taart.
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
*
Haal het opgesteven deeg uit de koelkast en leg tussen 2 vellen bakpapier. Als het deeg iets te hard is, laat dan even op kamertemperatuur komen tot je het kan uitrollen in een ronde vorm tussen het bakpapier. Werk je met kleine taartjes, rol het deeg dan in porties uit.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en leg met behulp van het onderste bakpapier het deeg in de vorm. Verwijder nu ook het tweede stuk bakpapier. Duw het deeg voorzichtig in de vorm en snij het resterende deeg weg.
Prik gaatjes in het deeg en zet de taartvorm nog 15min in de diepvries om op te stijven.
Eenmaal mooi opgesteven bak de taart in de oven op 170 graden voor ongeveer 25min (voor 1 grote taart) tot hij mooi goudbruin is, reken op ongeveer 15 a 20min voor kleine taartjes.
Haal uit de oven en laat afkoelen

Voor de vulling.
Doe de room in een kookpotje samen met de kaneelstokjes, kardemompeulen, plakjes gember, steranijs, kruidnagel en het theezakje. Breng tot net onder het kookpunt (niet laten koken). Haal van het vuur en laat dit een paar uur trekken. Je kan dit ook al de avond voordien doen, zodat dit een hele nacht kan trekken.
*
Na het trekken, verwijder de kruiden en theezakje.
Zet de kookpot met de room terug op het vuur en breng weer zachtjes tot net onder het kookput.
Week de gelatineblaadjes
Ondertussen klop je de eidooiers samen met de suiker los.
Doe de helft van het warme room mengsel bij de losgeklopte eigelen en meng even. Giet dit mengsel terug in de kookpot bij de rest van de warme room.
Zet op een middelhoog vuurtje en roer goed tot dit een beetje begint in te dikken.
Haal van het vuur, wring de gelatineblaadjes goed uit en voeg toe aan het room mengsel. Roer goed.

Giet de chai vulling in de afgekoelde taartbodem(s) en zet voor minstens 2h in de koelkast om op te stijven.

Vlak voor het serveren, strooi wat extra suiker over de taartjes en karameliseer met het gasbrandertje.
Serveer direct

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.