Vrijdag, dat is traditiegetrouw visdag. Aangezien we in de feestmaand zitten heb ik een eenvoudig en toch super feestelijk receptje in petto. Deze tongrolletjes met spinaziesaus en chorizo wordt een absolute topper op je feestmenu. Serveer de visrolletjes als voorgerecht of als hoofdgerecht, je kan ze zelfs maken als gewoon doordeweeks maaltje. Waarom dit nog een ideaal receptje voor je feestmenu is? Zowel de spinaziesaus als de chorizo crumble kan je makkelijk op voorhand al maken. Want “meal preppen” tijdens de feestdagen vind ik echt heel belangrijk aangezien je niet de hele avond in de keuken wilt staan.
Hoe maak je deze tongrolletjes met spinazie en chorizo
De chorizo crumble kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en luchtdicht bewaren. De crumble vraagt weinig werk. Je ontvelt de chorizo en snijdt in kleine blokjes en stukjes oud brood snij je ook in kleine blokjes.
Beide bak je samen lekker krokant in een pan. De chorizo geeft olie vrij en het brood zal dit opnemen. Na het bakken, laat je deze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Daarna maal je dit samen met wat peterselie en en zeste van citroen tot fijne kruimels.
De visrolletjes gaan we serveren in een romige spinaziesaus. Hiervoor stoof je eerst een sjalotje glazig in een stoofpot. Daar voegen we aardappelblokjes aan toe, die zullen zorgen voor de binding. We garen deze in bouillon waardoor de saus heel smaakvol zal zijn. Op het laatste voegen we de spinazie toe en door de warmte zal deze slinken.
Vervolgens gieten we alles in een blender of je kan ook een handmixer gebruiken en mix tot een gladde saus die we nog op smaak brengen met wat citroensap en basilicum. Op het laatste gieten we er nog de room bij om er een echte fluweelzachte saus van te maken. Nog even de saus laten opkoken en ze is klaar. Het is normaal dat de saus vrij vloeibaar is. Als je deze op voorhand maakt, zal ze tijdens het afkoelen indikken door de aardappelen.
De tongrolletjes gaar je vlak voor het serveren. Ik stoomde ze in mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Heb je geen stoomoven, dan kan je ze ook bereiden in de oven door ze in een ovenschaal te leggen, overgieten met wat bouillon of wijn, dek de schaal af met aluminiumfolie
Tips & Vragen voor het maken van deze tongrolletjes met spinazie en chorizo
- Kan ik de tongrolletjes vervangen door andere vis? Je kan hier eender welke vis bij serveren. Van zalm tot kabeljauw of ga eens voor de vis vis van het jaar namelijk rog.
- Als ik dit receptje als hoofdgerecht maak, wat kan ik erbij serveren? Eender welk aardappelgerecht (puree, gratin, gekookte of gestoomde aardappeltjes) past hier perfect bij.
- Kan ik de chorizo crumble ook gebruiken bij andere gerechtjes? Ja, waarschijnlijk zal je wel wat overschot hebben van de crumble. Deze is trouwens een super smaakvolle en krokante smaakmakers dan je kan gebruiken om over een pasta te strooien of soep. Je kan deze ook gebruiken om over een stukje visfilet te strooien om vervolgens te bakken in de oven.
Tongrolletjes met spinaziesaus en chorizo
Ingrediënten
- 12 of 16 tongrolletjes (*)
Chorizo crumble
- 100 gr chorizo
- 75 gr oud brood
- 1 el peterselie
- 1/2 tl zeste van citroen
Spinaziesaus
- 1 sjalot
- 2 middelgrote aardappelen (zachtkokende)
- 500 ml bouillon (kip of groente)
- 400 gr spinazie
- 1 el basilicum (fijngehakt)
- 1 citroen
- 100 ml room
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Chorizo crumble
- Begin met het make van de crumble. Dit kan je makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Ontvel de chorizo en hak in fijne blokjes.Snij ook het brood in kleine blokjes.Verhit een pan zonder vetstof (de chorizo geeft vrij veel olie al af)Doe de blokjes chorizo en brood in de pan en bak op middelhoog vuur voor zo'n 8 a 10min. Hussel regelmatig met de pan. De stukjes brood dienen lekker krokant te worden. Laat vervolgens de chorizo en het brood uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier. Eenmaal volledig afgekoeld, doe alles in een blender samen met de peterselie, zeste van citroen en een snuifje peper. Mix tot een fijne crumble. Bewaar de crumble luchtdicht
Spinaziesaus
- Pel de sjalot en hak in kleine blokjes. Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes.Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie. Stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5 a 7min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Voeg vervolgens de blokjes aardappelen toe. Roer even en giet er dan de bouillon bij. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Haal de stoofpot van het vuur en voeg de spinazie toe. Roer goed zodat spinazie kan slinken. Giet vervolgens als in een blender (of je kan ook een handmixer gebruiken) samen met de basilicum en een beetje citroensap.Mix tot een gladde saus. Voeg dan de room toe en mix nog even kort.Breng de saus nog even terug aan de kook. (Niet laten doorkoken). TIP > het is normaal dat de saus vrij vloeibaar is. Als je de saus op voorhand maakt, zal ze met het afkoelen dikker worden door de aardappel.
Tongrolletjes
- Stoom de tongrolletjes gaar in een stoomoven voor zo'n 8 a 10min.Ik kruid de visrolletjes pas na het stomen dan zal je de kruiding beter proeven.Heb je geen stoomoven, dan kan je ze ook bereiden in de oven door ze in een ovenschaal te leggen, overgieten met wat bouillon of wijn, dek de schaal af met aluminiumfolie
- Verdeel de tongrolletjes over de borden.Giet er een bodempje saus bij en werk af met de crumbleServeer direct. Smakelijk
Notities
Nog meer inspiratie nodig voor je voorgerecht voor op je feestmenu? Check dan zeker ook deze :