Als hapje, als voorgerechtje of zelfs gewoon als doordeweeks maaltje … veelzijdigheid troef met deze zalig lekkere kabeljauwballetjes met kruidensaus. Een receptje dat gaat aanslaan bij zowel groot als klein bij de komende feestdagen, dat garandeer ik jullie! Wat dacht je van heerlijk smeuige visballetje met een zalig krokant korstje (daarvoor alleen al 😀 ) daarbij een lekker licht kruidensausje op basis van ricotta en yoghurt en als afwerking wat gepekelde sjalot. ZA-LIG lekker en het perfecte begin van je feestmenu!
TIP ! Ik gebruikte kabeljauw voor de visballetjes, natuurlijk kan je hier eender welke witte vis voor gebruiken.
Ingrediënten kabeljauwballetjes (4 personen)
- 2 sjalotten
- 1tl zeste van citroen
- 500gr kabeljauwfilet
- 1el fijngehakte peterselie
- 1el fijngehakte bieslook
- 1tl chilivlokken
- 100gr panko (of paneermeel)
- 500ml bruiswater
- 300gr zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- Zout
- Zonnebloemolie
Ingrediënten gepekelde sjalot + kruidensaus
- 2 sjalotten
- 150ml appelazijn
- 1el suiker
- 5 peperbolletjes
- 150gr ricotta
- 150gr griekse yoghurt
- 2el fijngehakte peterselie
- 2el fijngehakte bieslook
- 1el citroensap
- Peper en zout
Bereidingswijze
Begin met het maken van de gepekelde sjalot.
Pel de 2 sjalotten en snij in dunne reepjes of ringen en doe in een bokaal (met deksel).
Doe de appelazijn, suiker, 1,5tl zout en peperkorrels in een kookpotje en verwarm zodat de suiker en zout kan oplossen. Giet dan over de sjalot in de bokaal. Laat minstens 1 dag trekken (je kan dit makkelijk 1 week bewaren in de koelkast).
Voor het kruidensausje.
Doe de ricotta, yoghurt, peterselie, bieslook, citroensap, peper en zout in een blender en mix tot een gladde saus. Bewaar in de koelkast.
TIP > dit kan je makkelijk al een paar uur op voorhand maken.
Voor de kabeljauwballetjes.
Pel de sjalotten en hak fijn.
Verhit een stoofpotje met een scheutje olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig en zacht wordt. Roer regelmatig zodat de sjalot niet te bruin wordt.
Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Snij de kabeljauwfilets in blokjes en doe in een blender/foodprocessor en hak tot je textuur van gehakt krijgt. Voeg de gestoofde sjalotten toe samen met de zeste van citroen, peterselie, bieslook, chilivlokken en 10gr panko. Mix nog even kort.
Rol balletjes van dit mengsel en zet voor minstens 30min (of langer) in de koelkast. TIP > dit kan je makkelijk al een paar uur op voorhand maken.
*
Voor het serveren.
> Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie (kan ook in frituur) in een diepe pan (temperatuur dient zo’n 180 graden te zijn)
>Neem 3 kommetjes. Kluts in het eerste kommetje de eieren los. Doe in het tweede kommetje de 90gr panko. Meng in het derde kommetje het zelfrijzend bakmeel en het bruiswater met een snuifje zout tot een mooi papje.
TIP > Dit kan je al klaarzetten op voorhand (maar giet het bruiswater nog niet bij de bloem)
>Haal de balletjes (één voor één) eerst door het ei dan door de panko en als laatste door het papje van bloem. Leg voorzichtig in de hete olie en bak ze mooi goudbruin in zo’n 2 a 3min.
>Eenmaal gebakken, haal uit de olie, laat even uitlekken en serveer direct met het kruidensausje en de gepekelde sjalot.
Smakelijk!