Ik heb iets te vieren en dat kan je alleen maar doen met een feestelijke taart zoals deze melktaart met speculaas! Wat ik te vieren heb?
Ik mag mij vanaf nu VLAM zuivel ambassadrice noemen, iets waar ik zeer vereerd over ben. Met deze samenwerking help ik mee om onze Belgische zuivel de aandacht te geven die ze verdient. Zuivelproducten zijn nu eenmaal onmisbaar in mijn leven, in mijn gerechtjes, tijdens het bakken maar ook in een gezond voedingspatroon.
De term zuivel, waarvoor staat dat nu juist?
Zuivel is de algemene naam voor uit rauwe melk bereide producten … room, boter, kaas, ijs, … ik kan nog wel even doorgaan.
Producten die ik zelf heel de dag door gebruik. Van s’ochtends net na het wakker worden, een koffietje met een wolkje melk. Gevolgd door een havermoutpapje, pannenkoeken of een boterhammetje met kaas als ontbijt. ‘S middags een toast ingesmeerd met wat boter, avocado en wat kip. Als vieruurtje wat yoghurt met granola. Het avondeten met een stukje vlees gebakken in boter of een ovenschotel rijkelijk afgewerkt met kaas. Van bij het opstaan tot het slapengaan, zuivelproducten zijn onmisbaar in ons leven.
Is melk gezond?
Een vraag die de laatste jaren vaak wordt gesteld.
Het antwoord daarop is “JA, melk is gezond”!
De bekende voedingsdriehoek, het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel van gezond leven, geeft aan dat zuivel een belangrijke plaats heeft in gezonde voeding. Men adviseert om dagelijks zo’n 250 a 500ml melk en melkproducten te gebruiken.
Goed om te weten > melkproducten zijn een bron van eiwitten, calcium, vitaminen B2 en B12, kalium en jodium
“Wist-je-datje” 1 glas melk levert net zo veel calcium aan je lichaam als 1 grote broccoli
Is melk een dikmaker?
Nog een fabeltje dat de laatste jaren helaas de wereld wordt ingestuurd.
Nee, melk is geen dikmaker. Halfvolle en magere melk bevat slechts 1,8mg vet per 100ml wat we kunnen beschouwen als vetarme producten.
“Wist-je-datje” uit onderzoek is gebleken dat voldoende (magere) zuivel eten en drinken, minder kans geeft op overgewicht
Zuivel & het milieu, een hot topic de laatste jaren
Broeikasgassen, een term dat we de laatste jaren al vaak hebben gehoord. De melkveebedrijven hebben echter de laatste jaren niet stilgezeten en hebben de nodige maatregelen genomen om hun uitstoot te verminderen. Uit huidige cijfers blijkt dat de Vlaamse landbouwsector verantwoordelijk is voor 10% van de emissie. Dat is een pak beter dan industrie (28%), energie (23%), transport (20%) en huishoudens (12%).
“Wist-je-datje” in 15 jaar tijd daalde de ecologische voetafdruk van 1kg rauwe melk alvast met 26%
“Gelukkige koeien geven betere melk”
Gezonde koeien en kalveren, dat is wat elke melkveehouder wil. Goed verzorgde en gezonde koeien leven langer, hebben minder medicatie nodig en produceren meer en duurzamere melk. Daarom behandelen de melkveehouders met respect en de nodige zorg. Zo zijn er de laatste jaren heel wat richtlijnen om in acht te worden genomen om de koeien het zo comfortabel mogelijk te maken. Dierenwelzijn komt op de eerste plaats!
“Wist-je-datje” er in de Vlaamse stallen wordt gestreefd naar 40m³ per koe en dat de stallen voorzien zijn van ligboxen met zachte matrassen waarop de koeien kunnen rusten.
Melktaart met speculaas
Equipment
- Springvorm (+/- 24cm)
- Bakpapier
Ingrediënten
- 450 gr speculaas + 4 a 5 extra voor afwerking
- 180 gr boter
- 900 gr melk
- 1 sinaasappel (zeste)
- 1 vanillestokje
- 2 kaneelstokjes
- 40 gr patisseriebloem
- 40 gr maizena
- 2 eieren
- 120 gr suiker
- 2 el boter
Instructies
Voor de korst
- Bedek de bodem en de randen van een springvorm met bakpapier
- Smelt op een zacht vuurtje de boter (180gr)Maal de speculaas fijn.Meng de fijngemalen speculaasjes met de gesmolten boter. Schep dit mengsel in de springvorm en duw goed aan op de bodem en zijkanten.Zet in de koelkast om op te stijven.
Voor de vulling
- Doe de melk in een kookpot samen met de schil van 1 sinaasappel, de zaadjes van de vanillestok (+ de lege vanillestok) en de kaneelstokken. Breng tot net onder het kookpunt, zet het vuur dan uit en laat zo'n 30min infuseren.
- Mix ondertussen de eieren, bloem, maizena en suiker los in een kom.
- Haal de smaakmakers uit de melk (zeste sinaasappel, vanillestok en kaneelstokken). Deze gaan we niet meer gebruiken.Verwarm de melk terug tot net onder het kookpunt.Schep zo'n 2 soeplepels van de warme melk bij het ei-suiker-bloem mengsel. Roer goed los. Giet dit papje terug in de kookpot bij de rest van de warme melk.Zet het vuur iets hoger en laat al roerend indikken. Het is belangrijk om continu te roeren.Als je de textuur van pudding hebt, haal van het vuur en voeg de 2el boter toe. Roer goed tot deze zijn gesmolten. Giet deze pudding in de opgesteven speculaas bodem. Laat eerst zo'n 45min afkoelen op kamertemperatuur en zet dan voor minstens 1h of langer in de koelkast
- Werk de taart eventueel af met nog extra fijngemalen speculaasjesSmullen maar !
Notities
Je kan eventueel de avond voordien de smaakmakers (zeste sinaasappel, vanille & kaneelstokken) al laten infuseren in de melk. Des te langer deze kan staan, des te meer smaak