Eton mess met passievrucht

Eton mess met passievrucht

De feestdagen dat vraagt om een feestelijk toetje om mee uit te pakken en om je feestmenu in glans af te sluiten! Ook al mogen de hapjes, voorgerecht en hoofdgerecht waanzinnig lekker zijn, ik hou altijd het kerstdessert in mijn gedachten. Voor dessert hou ik altijd nog een plaatsje over en zeer zeker voor deze frisse exotische Eton mess met passievrucht. Een typisch Engels dessert in een glaasje dat altijd bestaat uit fruit, room en meringue.

Eton mess met passievrucht

Drie zalige elementen waar je naar hartenlust mee kan gaan spelen en experimenteren. In deze feestelijke versie kan je onderaan het glaasje een frisse passievrucht curd (= een soort van Engelse fruitpudding) vinden daarop een mousse van mascarpone, room en yoghurt en als afwerking natuurlijk de crunchy meringue. En ik voegde ook nog wat blauwe bessen, ananas en mango toe als afwerking.

Eton mess met passievrucht

Een feestelijk toetje dat je weer volledig op voorhand kan maken. Iets wat als muziek in mijn oren klinkt. De curd en meringue dien je de dag voordien al te maken. De mousse kan je ook al een paar uur van tevoren maken.

Eton mess met passievrucht
Eton mess met passievrucht

Ingrediënten passievrucht curd

  • 4 eigelen
  • 100gr suiker
  • 80ml passievruchtsap* (ongeveer 6 a 7 passievruchten)
  • 50gr margarine/boter (in blokjes)
  • 2tl limoensap

Ingrediënten meringue

  • 2 eiwitten
  • 100gr suiker
  • 1tl vanille essence

Ingrediënten mousse

  • 200gr mascarpone
  • 75gr griekse yoghurt
  • 100ml room
  • 30gr poedersuiker

Bereidingswijze

Voor de meringue
Heel belangrijk voor je begint, zorg dat je mengkom & klopper vetvrij is. Dit kan je doen met wat azijn of citroensap.
Doe de 2 eiwitten in de mengkom en begin te kloppen. Wanneer het eiwit schuimig begint te worden, voeg lepel per lepel de suiker toe en mix of hoge snelheid tot je een stevige meringue hebt.
Verwarm de oven voor op 90 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Doe het spuitmondje in de spuitzak, schep de meringue in de spuitzak en spuit kleine meringues op de bakplaat. Probeer ze even groot als de koekjes te maken.
Bak de meringue zo’n 1h30 in de oven. Zet de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat zo volledig afkoelen.
Tip > Dit kan je makkelijk 1 a 2 dagen vooraf al maken en bewaar luchtdicht.

Voor de passievrucht curd
Doe de suiker, passievruchtsap en margarine/boter in een kookpotje en zet op een middelhoog vuurtje zodat de boter kan smelten en de suiker kan oplossen.
Doe eigelen in een kom en klop even los.
Giet wat van het warme passievrucht-boter-suiker mengsel bij de lopgeklopte eigelen. Meng even en voeg dit mengsel terug op het kookpotje op het vuur.
Verwarm dit mengsel terug al roerend tot dit mengsel indikt, laat niet koken.
Haal van het vuur, voeg het limoensap toe, meng nog even en laat ietwat afkoelen.
Verdeel de curd over 4 a 5 glaasjes en zet in de koelkast om verder op te laten stijven (best 3 a 4h of een nachtje).
Tip > dit kan je het best de dag voordien al maken en over glaasjes verdelen.

Voor de mousse.
Klop de mascapone los met de yoghurt en poedersuiker.
Voeg de room toe en klop stevig op.
Verdeel de mousse over de opgesteven passievrucht curd.
Laat nog minstens 1h of langer opstijven in de koelkast.

Serveer de eton mess met de meringue en eventueel nog wat extra fruit zoals blauwe bessen of mango.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.