It’s the most wonderful time of the year! Oh mannekes, wat hou ik toch van deze tijd van het jaar. Voor mij mag het een heel jaar de aanloop naar Kerst zijn. Een heel jaar rond overal jingle bells, blinkende lichtjes, de gezellige kerstboom in huis en een heel jaar rond feestelijke receptjes maken. En feestelijk kan je ook zeker en vast zeggen van deze gevulde peer met blauwe kaas. Een super smaakvol en vooral super easy begin van ieders feestmenu.
Of je nu voor een heel zelfgemaakt feestmenu gaat of voor een gezellige easy fondue/gourmet, met deze gevulde peer heb je de perfecte aftrap!
Een voorgerechtje met de smeuigheid en pittigheid van de blauwe kaas, wat crunchiness van walnoten, kruidigheid door de tijm en rozemarijn, wat zoetigheid door gedroogde vijgen … kortom het heeft het allemaal!
TIPS!!
>Geen fan van blauwe kaas, je kan deze perfect vervangen door geitenkaas, brie of mozzarella.
>De walnoten kan je perfect vervangen door andere noten
>De gedroogde vijgen kan je vervangen door rozijnen
Ingrediënten
- 2 grote peren (niet te rijp mag nog wat knapperig zijn)
- 125gr blauwe kaas (ik gebruikte Gorgonzola)
- 30gr walnoten
- 3 a 4 stukjes gedroogde vijgen
- 1tl tijm (gedroogd)
- 1/2tl rozemarijn (gedroogd)
- 40ml appelazijn (of balsamico azijn)
- 1,5el honing
- 3el gesmolten boter
- Peper en zout
Bereidingswijze
Begin met het maken van de vulling.
Hak de walnoten grof en snij de vijgen in kleine blokjes.
Verkruimel de blauwe kaas een beetje en doe in een kom samen met de walnoten, vijgen, tijm en rozemarijn.
TIP > Dit kan je makkelijk een paar uur op voorhand al maken en bewaren in de koelkast.
Meng de appelazijn met de honing, gesmolten boter, peper en zout tot een mooie vinaigrette.
Halveer de peren, verwijder voorzichtig het klokhuis
Giet zo’n 2/3 van het azijnmengsel over de peren en meng goed.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de peren in een ovenschaal en vul ze op met de kaasvulling.
Giet hierover de resterende vinaigrette.
Bak de peren voor zo’n 25min a 30min. Schep na zo’n 15min wat van de vinaigrette over de peren.
Eenmaal mooi gebakken, serveer direct!
Smakelijk