Een soepje als voorgerecht met de feestdagen daar kan je nu eens niets verkeerd mee doen. Soep klinkt misschien wat saaier dan een trendy ceviche bijvoorbeeld maar ook van een soepje kan je een showstopper maken. En een showstopper is deze champignonsoep met blauwe kaas, een soepje dat uitblinkt in smaak en heerlijkheid.

En heb je nog een reden waarom je dit soepje op je feestmenu moet zetten? Je kan deze al makkelijk 2 dagen op voorhand maken iets wat ik echt wel belangrijk vind bij het opstellen van een feestmenu. De voorbereiding van een gerecht. Ik hou er van om de meeste gerechtjes al de dag vooraf voor te bereiden of te maken. Dan heb je geen stress op de dag zelf.

Het enige wat je vlak voor het serveren nog dient te doen is wat exta champignons te bakken om af te werken. Lekker makkelijk dus!
Tip > Geen fan van blauwe kaas dan kan je de soep ook afwerken met wat kruidenkaas of roomkaas.

Ingrediënten
- 20gr porcini (= gedroogd eekhoorntjesbrood of cèpes)
- 1 prei
- 2 + 1 teentjes look
- 1 ui
- 750gr champignons
- 10 takjes tijm
- 1l kipbouillon
- 200gr crème fraîche
- 1/2tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 300gr paddenstoelen mix
- Sap van 1/2 citroen
- 1tl rode wijnazijn
- Peper en zout
- Boter
- Olijfolie
- Blauwe kaas om te serveren
Bereidingswijze
Doe de porcini in een kommetje samen met 100ml kokend water en zet ven opzij.
Was de prei en hak fijn.
Pel 2 teentjes look en hak fijn.
Maak de champignons proper (met een borsteltje of wat keukenpapier) en snij in plakjes.
Verhit een stoofpot of kookpot met een klontje boter en 1el olijfoliie.
Fruit hierin de prei en look mooi glazig. Roer regelmatig zodat deze niet bruin worden. Voeg de champignons en de takjes tijm toe en laat mee bakken voor zo’n 7 a 8min. Roer regelmatig.
Giet hierbij de bouillon, de geweekte porcini’ en het sap van de geweekte porcini. Roer even en laat zo’n 15min zachtjes sudderen.
Verwijder de takjes tijm, voeg de crème fraîche toe en mix tot een mooi gladde soep. Laat de soep nog 5min doorkoken.
Haal van het vuur en voeg de zeste van citroen toe en breng verder op smaak met peper en zout.
Als de soep één a twee dagen op voorhand maakt, zal deze nog meer smaak hebben.
Voor het serveren.
Maak de paddenstoelen proper en snij ze indien nodig wat kleiner.
Pel het resterende teentje look en hak fijn.
Verhit een pan met een klontje boter en eetlepel olijfolie. Bak hierin kort de look, roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt.
Voeg de paddenstoelen toe en bak deze mooi goudbruin.
Haal van het vuur breng op smaak met citroensap, rode wijnazijn, peper en zout.
Serveer de soep met de gebakken paddenstoelen en verdeel hierover wat stukjes blauwe kaas.