“De perfecte kaasplank”

"De perfecte kaasplank"

Eindelijk is december aangebroken, eindelijk kan ik mijn feestreceptjes op jullie afvuren. Ten huize Elien’s Cuisine hangt er al sinds eind september een kerstsfeertje, iets waarover je mij zeker niet zal horen klagen want ik hou van Kerstmis. Correctie, ik hou van de aanloop naar Kerst, het leuke sfeertje dat overal weer aanwezig is, de jingle bells die we weer mogen aanhoren, de gezellige lichtjes in de straten en tuinen, de kerstboom binnen die weer voor op en top sfeer zorgt, het internet en de boekjes afschuimen op zoek naar inspiratie voor je feestmenu … ja, ik hou gewoon van elk aspect van Kerst. En met dat laatste ‘inspiratie voor je feestmenu’ ga ik jullie de komende weken helpen dus ‘stay tuned’ zou ik zeggen en ik trap af met “de perfecte kaasplank”.

"De perfecte kaasplank"

Wie vaak Pinterest afschuimt op zoek naar recept ideetjes, die heeft ze misschien wel al eens voorbij zien komen en dan heb ik het over die rijkelijke, royale, vol overladen kaasplanken. Echte pareltjes! En zo’n pareltje kan je zelf makkelijk ook thuis creëren!
Ik help je graag op weg naar een pareltje van een kaasplank.

1. de kaas!

Tja, geen kaasplank zonder kaas natuurlijk. Kies minstens 4 a 5 verschillende kaassoorten en zorg voor variatie op vlak van smaak, textuur, pittigheid en de afkomst (land maar ook van dier denk maar aan schapenkaas of geitenkaas). Als leidraad kan je werken met de 5 kaasfamilies nl. witschimmelkazen (brie, camembert, Keiemse witte,  ‘t zandmanneke…), geiten- en schapenkazen, harde- en halfharde kazen (cheddar, Passendale, comté, Oud Brugge…), rodekorstkazen (Wijnendale, Chaumes, Tallegio, …) en schimmelkazen (Gorgonzola, Roquefort, Stilton …). Kies dus minstens 1 kaas per kaasfamilie uit voor op je kaasplank.

Nog enkele tips voor de kaas :
* Reken op ongeveer 75 a 100gr kaas per persoon wanneer kaasplank als aperitief of 100 a 125gr per persoon wanneer kaasplank als dessert
* Haal de kazen minstens 30 a 60 min alvorens te serveren uit de koelkast. De smaken en geuren van de kazen zullen dan beter tot hun recht komen
* Voor mij persoonlijk is camembert/brie onmisbaar op een kaasplank. Je kan deze gewoon zo op de plank leggen maar je kan hem nog wat lekkerder maken door hem in de oven te bakken en daarna af te werken met warme honing en noten. Een schot in de roos was het vorig jaar tijdens ons kerstfeestje. Ontdek het recept hier.

2. Brood

Een waaier aan broodsoorten mag zeker ook niet ontbreken op een kaasplank. Ook hier is variatie weer belangrijk. Hou het dus niet enkel bij een klassiek toastje of stukje stokbrood. Denk ook aan wat geroosterd rozijnenbrood, vijgenbrood, zadencrackers, broodstokjes, …

3. Chutneys & confituren

Het zoete en zure van een chutney en confituur past heerlijk bij het zoute van de kaas. Dus een lekkere confituur (bijvoorbeeld aardbei) of chutney mag zeker niet ontbreken op een kaasplank. En waarom niet zelf een chutney maken? Zelf een chutney maken is helemaal niet moeilijk, vraagt niet veel tijd en je kan dit makkelijk al een week op voorhand maken. Check dus zeker het recept van m’n homemade perenchutney hieronder.

4. Groenten, fruit en noten

Last but not least, vergeet zeker niet de nodige groenten, fruit en noten op je kaasplank. Een heerlijke match met de kaas zijn druiven, vijgen, kiwi, stukjes frisse appel en peer, komkommer, radijsjes, selder en een notenmengeling.

"De perfecte kaasplank"

Ingrediënten perenchutney

  • 225gr bruine suiker
  • 225ml witte wijnazijn
  • 1/2tl kaneel
  • snuifje nootmuskaat
  • 3 saffraandraadjes
  • 30gr geraspte gember
  • 2 sjalotten
  • 75gr rozijnen
  • 5 peren

Bereidingswijze

Pel de sjalotten en hak fijn.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

Doe de bruine suiker, witte wijnazijn, kaneel, nootmuskaat en draadjes saffraan in een stoofpot en breng rustig aan de kook. Roer even zodat de suiker kan smelten.
Voeg dan de gember en sjalot toe, roer nog even laat dit zachtjes inkoken.
De vloeistof moet met de helft gereduceerd zijn. Voeg dan de blokjes peer en rozijnen toe en laat nog verder zachtjes inkoken tot de peren en rozijnen de vloeistof hebben opgenomen en een mooi dikke massa vormen. De peer en rozijnen mogen nog wel hun textuur behouden. Laat volledig afkoelen en doe dan in een confituurpot.
Bewaar in de koelkast (kan minstens 1 week in de koelkast bewaard worden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.