Taco hapjes

Taco hapjes

De feestdagen staan bijna voor de deur en ik kan gewoon niet wachten om al mijn feestreceptjes met jullie te delen! Ik heb mij de afgelopen weken echt kunnen uitleven! En wie mij op social media volgt weet dat ik er in september al ben aan begonnen, zo ongeduldig was ik. Ik had nu eenmaal zoveel ideeen, het moest er gewoon uit. En deze taco hapjes horen eigenlijk ook al bij mijn feestmenu maar je kan ze even goed ook op een doodnormale vrijdagavond maken om te vieren dat het weekend is!

Taco hapjes

Het concept is heel simpel, een kuipje gemaakt van filodeeg met daarin kruidig gehakt met de typische tacokruiden, een laagje gesmolten kaas, guacamole “of course” en wat zure room. Oh ja, dat is smullen hoor! Een leuk en origineel hapje voor de feestdagen of voor op een normale vrijdagavond.

Taco hapjes

Taco hapjes

Ingrediënten

  • 20 vellen filodeeg
  • 500gr gehakt
  • 25gr tacokruiden*
  • 3el tomatenpuree
  • 2 avocado’s
  • 2el griekse yoghurt
  • cayenne peper
  • 1,5 sjalot
  • geraspte kaas
  • zure room
  • zout
  • Olijfolie
  • Optioneel : koriander

Extra : muffinbakvorm

*Tacokruiden > bij AH en sommige andere supermarkten kan je een pakje tacokruiden vinden. Vind je dit nu niet dan kan je ook zelf je tacokruiden maken meng hiervoor 2tl cayennepeper, 1el komijnpoeder, 1el lookpoeder, 1el uienpoeder, 2tl zout, 2tl gerookt paprikapoeder en 1tl gemalen koriander

Bereidingswijze

Vet een muffinbakvorm in met olijfolie.
Neem 1 vel filodeeg, wrijf in met een beetje olijfolie (beide kanten), vouw dubbel zodat je een rechthoek krijgt en vouw dan nog eens van links naar recht (of rechts naar links) zodat je een vierkant krijgt. Leg dit in de bakvorm, duw voorzichtig aan zodat er een kuipje ontstaat. Doe hetzelfde met de rest van de vellen filodeeg.
Tip > terwijl je de kuipjes maakt, leg een vochtige doek over de vellen filodeeg anders droogt het filodeeg uit.

Verwarm de oven voor op 180 graden
Bak de kuipjes mooi goudbruin (+/- 8 a 10min) in de oven.
Haal dan uit de oven, laat even afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de bakvorm.

Verwarm ondertussen een scheut olijfolie of margarine in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de tomatenpuree toe samen met de tacokruiden en 2el water. Meng goed en laat nog 2 a 3min meebakken.
Haal van het vuur en laat even afkoelen.

Vul de filodeegkuipjes met het gekruid gehakt en strooi over elk kuipje een beetje geraspte kaas. Zet dit even onder de ovengrill zodat de kaas kan smelten. Hou goud in de gaten want het filodeeg verbrandt vlug.

Terwijl dit nog even in de oven staat maak de guacamole. Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met de griekse yoghurt, halve sjalot, zout en cayennepeper. Mix tot een gladde massa. Proef zeker of er genoeg zout en peper inzit, voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Werk de kuipjes af met fijngesneden sjalot, een beetje guacamole, een toefje zure room en eventueel voor de liefhebbers wat verse koriander.

Smakelijk !

Tip > dit hapje kan je makkelijk enkele uren op voorhand al voorbereiden. De kuipjes kan je al op voorhand maken en afbakken.
De kruidig gehakt kan je ook al even op voorhand bakken, verwarm het gehakt dan even vlak voor je de kuipjes gaat vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.