Hapjes klaar in no-time, hapjes gemaakt met slechts een handvol aan ingrediënten, hapjes waar zowel groot als klein van zullen smullen … klinkt dat als muziek in de oren? Ja toch, wel scrol dan maar even naar beneden en ontdek deze 3x snelle feestelijke hapjes ideaal om met Oudjaar of Nieuwjaarsdag op tafel te toveren. Hapjes waar je zelf amper werk aan hebt en toch ga je uitpakken in smaak en originaliteit.
Wat dacht je van mini-hasselback aardappelen met een fris yoghurt dipsausje, zoete aardappel toast met opgeklopte feta en salami kuipjes gevuld met geitenkaas.
Ingrediënten mini-hasselback aardappeltjes (4 personen)
- 500gr krieltjes
- 2el olijfolie
- 100gr zure room
- 1el dille (fijngehakt)
- 1el peterselie (fijngehakt)
- 2 lente-uitjes (fijngehakt zowel het witte als groene deel)
- 2el griekse yoghurt
- Peper en zout
Bereidingswijze mini-hasselback aardappeltjes
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Was de krieltjes grondig (niet schillen)
Maak inkepingen in de krieltjes (ongeveer zo’n 3mm van elkaar) maar snij ze niet helemaal door. Het makkelijkste is om ze in een houten lepel te leggen.
Doe de krieltjes in een ovenschaal, overgiet met de olijfolie en kruid met peper en zout. Schik de krieltjes zo dat ze met ingesneden kant naar boven liggen.
Bak de krieltjes zo’n +/- 50min (hangt af van de groote van de krieltjes) gaar en mooi goudbruin. Je kan op het laatste de grill nog even opzetten om ze nog iets krokanter te krijgen.
Voor het dipsausje, meng de zure room met de kruiden, lente-ui, yoghurt, peper en zout.
TIP : Je kan dit makkelijk al een paar uur op voorhand maken en koel bewaren.
Eenmaal de krieltjes mooi goudbruin zijn gebakken, serveer direct.
Ingrediënten zoete aardappel toast (4 personen)
- 3 grote zoete aardappelen
- 1/4tl gerookt paprikapoeder
- Snuifje chilipoeder
- Snuifje komijnpoeder
- Snuifje korianderpoeder
- 200gr feta
- 200gr griekse yoghurt
- 1kl citroensap
- 1tl tijm
- Granaatappelpitjes
- Olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel > gedroogde ham (voor non-veggie versie)
Bereidingswijze zoete aardappel toast (4 personen)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen grondig, je hoeft ze niet te schillen.
Snij de zoete aardappelen in schijven van zo’n 1,5 a 2cm dikte.
Leg in een ruime ovenschaal
Meng 2el olijfolie met het gerookt paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en zout. Giet deze marinade over de zoete aardappelen en meng goed.
Rooster de zoete aardappelen gaar en mooi goudbruin voor zo’n 25 a 30min.
Doe ondertussen de feta in een blender en mix tot een gladde crème.
Voeg de yoghurt, citroensap en tijm toe en meng nog even goed.
Tip > dit kan je makkelijk een paar uur op voorhand al maken.
Als de zoete aardappel mooi gaar en krokant gebakken is, haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
Werk de zoete aardappel toast af met de opgeklopte feta en wat granaatappelpitjes.
Ingrediënten salami kuipjes met geitenkaas
- 12 sneetjes salami
- 100gr zachte geitenkaas
- 100gr ricotta
- 1/2tl oregano
- snuifje tijm
- 1/2tl honing
- Peper en zout
- Extra : Muffin of cupcake bakvorm
Bereidingswijze salami kuipjes met geitenkaas
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg in elk vormpje van de bakvorm een sneetje salami. Zorg dat er zich een kuipje vormt.
Bak voor zo’n 7 a 8 min, haal uit de oven. Tijdens het afkoelen zal de salami krokant worden.
TIP : Je kan dit een paar uur op voorhand al bakken
Voor de vulling.
Doe de geitenkaas, ricotta, oregano, tijm, honing, peper en zout in een blender en mix tot een gladde crème.
TIP : geen fan van geitenkaas, je kan ook roomkaas gebruiken.
Vlak voor het serveren, vul de kuipjes op met de crème van geitenkaas.
Smakelijk!