Labneh met sinaasappel & koekjescrumble

Labneh met sinaasappel & koekjescrumble

Kerst is spijtig genoeg weer voorbij, voor mij mag het een heel jaar kerstperiode zijn. Kerst mag wel over zijn, de volgende feestdag staat ook al weer voor de deur … Oudjaar & Nieuwjaar. De voorbije jaren kroop ik dan vol overgave achter de kookpotten voor een heel menu, dit jaar zal het een heel pak rustiger worden omwille van mijn nieuwe job. Er staat een gezellige cosy fondue op de planning en als dessert ga ik voor deze labneh met sinaasappel en koekjescrumble.

Labneh met sinaasappel & koekjescrumble

Dit dessertje stond ook vorig jaar als afsluiter op mijn menu en aangezien die bij iedereen in de smaak viel, ga ik er weer voor. Het is een licht fris dessertje dat je volledig op voorhand al kan voorbereiden.
Euhm labneh … wat is dat? Wie vertrouwd is met de Midden-Oosterse keuken, kent dit ongetwijfeld. Labneh is eigenlijk gewoon uitgelekte Griekse/Turkse yoghurt. Normaal wordt dit hartig geserveerde bij de Mezze maar je kan er perfect een zoete versie van maken.

Labneh met sinaasappel & koekjescrumble

We mengen eerst de yoghurt met vanillezaadjes en wat honing, in een vergiet met neteldoek scheppen en een nachtje laten uitlekken. That’s it.
Daarbij serveren we wat homemade sinaasappel curd (= Engelse fruitpudding), partjes sinaasappel en verkruimelde koekjes. Ik koos voor klassieke boterwafeltjes maar je kan hier eender welk koekje voor gebruiken.

Labneh met sinaasappel & koekjescrumble

TIPS:
>Je kan de curd makkelijk 2 a 3 dagen op voorhand al maken en bewaren in de koelkast. Je kan in de winkel ook “lemon curd” kopen, dit kan je natuurlijk ook gebruiken, lekker makkelijk!
>De labneh laat je het best een nachtje uitlekken

Ingrediënten (4 a 5 personen)

 • 100ml sinaasappelsap (vers)
 • 1el citroensap
 • 1,5tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
 • 100gr margarine/boter
 • 125gr suiker
 • 5 eigelen
 • 700gr Griekse of Turkse yoghurt
 • 2el honing
 • 1 vanillestok
 • 1,5tl oranjebloesemwater (optioneel)
 • 100gr koekjes (ik gebruikte boterwafeltjes)
 • 2 sinaasappels

Bereidingswijze

Begin met het maken van de sinaasappel curd.
Doe het sinaasappelsap, citroensap, zeste van sinaasappel, margarine/boter en suiker in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Roer los zodat de suiker en margarine/boter kan smelten (laat niet koken). Eenmaal gesmolten, haal het kookpotje van het vuur. Voeg de eigelen toe, roer goed en zet terug op het vuur. Blijf roeren tot de curd indikt, laat vooral niet koken (de eigelen zullen dan gaan stollen en dat wil je niet). Heb je een suikerthermometer, het mengsel moet 80 graden bereiken.
Eenmaal mooi ingedikt (textuur van yoghurt), haal van het vuur.
Giet in een potje, dek af en bewaar in de koelkast.

Voor de labneh.
Meng de yoghurt met de zaadjes van de vanillestok, de lege vanillestok, honing en optioneel het oranjebloesemwater. Meng goed
Neem een zeef of vergiet, leg hierin een neteldoek (kaasdoek) of propere handdoek. Giet hierin de yoghurt en laat uitlekken. Je kan dit best de avond voordien doen zodat de yoghurt een nachtje kan uitlekken. Zet op een koele plaats.

Voor het serveren.
Maal of verkruimel de koekjes grof.
Snij de sinaasappels in partjes
Doe ongeveer 2 a 3el labneh per persoon op een bord, werk af met wat curd, partjes sinaasappel en verkruimelde koekjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.