Kerst is spijtig genoeg weer voorbij, voor mij mag het een heel jaar kerstperiode zijn. Kerst mag wel over zijn, de volgende feestdag staat ook al weer voor de deur … Oudjaar & Nieuwjaar. De voorbije jaren kroop ik dan vol overgave achter de kookpotten voor een heel menu, dit jaar zal het een heel pak rustiger worden omwille van mijn nieuwe job. Er staat een gezellige cosy fondue op de planning en als dessert ga ik voor deze labneh met sinaasappel en koekjescrumble.
Dit dessertje stond ook vorig jaar als afsluiter op mijn menu en aangezien die bij iedereen in de smaak viel, ga ik er weer voor. Het is een licht fris dessertje dat je volledig op voorhand al kan voorbereiden.
Euhm labneh … wat is dat? Wie vertrouwd is met de Midden-Oosterse keuken, kent dit ongetwijfeld. Labneh is eigenlijk gewoon uitgelekte Griekse/Turkse yoghurt. Normaal wordt dit hartig geserveerde bij de Mezze maar je kan er perfect een zoete versie van maken.
We mengen eerst de yoghurt met vanillezaadjes en wat honing, in een vergiet met neteldoek scheppen en een nachtje laten uitlekken. That’s it.
Daarbij serveren we wat homemade sinaasappel curd (= Engelse fruitpudding), partjes sinaasappel en verkruimelde koekjes. Ik koos voor klassieke boterwafeltjes maar je kan hier eender welk koekje voor gebruiken.
TIPS:
>Je kan de curd makkelijk 2 a 3 dagen op voorhand al maken en bewaren in de koelkast. Je kan in de winkel ook “lemon curd” kopen, dit kan je natuurlijk ook gebruiken, lekker makkelijk!
>De labneh laat je het best een nachtje uitlekken
Ingrediënten (4 a 5 personen)
- 100ml sinaasappelsap (vers)
- 1el citroensap
- 1,5tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
- 100gr margarine/boter
- 125gr suiker
- 5 eigelen
- 700gr Griekse of Turkse yoghurt
- 2el honing
- 1 vanillestok
- 1,5tl oranjebloesemwater (optioneel)
- 100gr koekjes (ik gebruikte boterwafeltjes)
- 2 sinaasappels
Bereidingswijze
Begin met het maken van de sinaasappel curd.
Doe het sinaasappelsap, citroensap, zeste van sinaasappel, margarine/boter en suiker in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Roer los zodat de suiker en margarine/boter kan smelten (laat niet koken). Eenmaal gesmolten, haal het kookpotje van het vuur. Voeg de eigelen toe, roer goed en zet terug op het vuur. Blijf roeren tot de curd indikt, laat vooral niet koken (de eigelen zullen dan gaan stollen en dat wil je niet). Heb je een suikerthermometer, het mengsel moet 80 graden bereiken.
Eenmaal mooi ingedikt (textuur van yoghurt), haal van het vuur.
Giet in een potje, dek af en bewaar in de koelkast.
Voor de labneh.
Meng de yoghurt met de zaadjes van de vanillestok, de lege vanillestok, honing en optioneel het oranjebloesemwater. Meng goed
Neem een zeef of vergiet, leg hierin een neteldoek (kaasdoek) of propere handdoek. Giet hierin de yoghurt en laat uitlekken. Je kan dit best de avond voordien doen zodat de yoghurt een nachtje kan uitlekken. Zet op een koele plaats.
Voor het serveren.
Maal of verkruimel de koekjes grof.
Snij de sinaasappels in partjes
Doe ongeveer 2 a 3el labneh per persoon op een bord, werk af met wat curd, partjes sinaasappel en verkruimelde koekjes.
Smakelijk!