Om cadeau te doen …
Als afsluitertje van je feestmenu voor bij de koffie …
Als leuke activiteit tijdens de kerstvakantie …
Of gewoon om lekker zelf op te snoepen onder een dekentje met een leuke serie op tv.
Deze chocoladetruffels zijn gewoon perfect voor elke gelegenheid!
Verwacht vooral geen klassieke truffels wel 2 zalige originele versies met koffie en eentje met gember en limoen.
Een versie met de combi pure chocolade en koffie. Een zalige combi die echt hand in hand gaan. Zo een tas koffie en daar dan een stukje pure pure chocolade bij eten, dat is echt genieten! Zeker eens proberen zou ik zeggen. En die zalige combi zit dan in de truffels
En dan maakte ik nog een tweede versie, eentje met witte chocolade, gember en een subtiele toets van limoen. Origineel en oh zo lekker!
Het zit hem natuurlijk ook in de afwerking van de truffels. Je zou ze gewoon door wat gesmolten chocolade kunnen halen of door wat cacaopoeder.
Ik ging voor wat meer kleur door ze te “paneren” in pistachekruimels, kokos of gemalen gedroogde bessen. Je kan de truffels natuurlijk nog eerst door gesmolten chocolade kunnen halen en dan door het kleurrijke “paneersel”.
Ingrediënten truffels met koffie
- 125ml room
- 250gr pure chocolade
- 1,5el instant koffie
- 1el baileys (optioneel)
- 1el boter
- extra’s om af te werken : 50gr kokospoeder, 50gr pistachenoten, 50gr gevriesdroogd rood fruit
Ingrediënten truffels met gember en limoen
- 100ml room
- 300gr witte chocolade
- 40gr boter
- 1 limoen (zeste – fijngeraspt)
- 1tl gember (fijngeraspt)
- Extra om af te werken : 100gr kokospoeder
Bereidingswijze
Voor de truffels met koffie.
Doe de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.
Breek ondertussen de pure chocolade in kleine stukjes en doe in een mengkom samen met de instant koffie en optioneel de Baileys. Giet hierover de warme room. Laat 2min staan zodat de chocolade kan smelten.
Roer dan tot een gladde massa, voeg de boter toe en meng terug goed.
Laat volledig afkoelen, dek dan af en zet voor 2h of langer in de koelkast.
Voor de truffels met gember en limoen.
Doe de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.
Breek ondertussen de witte chocolade in kleine stukjes en doe in een mengkom samen met de fijngeraspte limoen en gember. Giet hierover de warme room. Laat 2min staan zodat de chocolade kan smelten.
Roer dan tot een gladde massa, voeg de boter toe en meng terug goed.
Laat volledig afkoelen, dek dan af en zet voor 2h of langer in de koelkast.
Doe het kokospoeder in een kommetje.
Maal de pistachenoten fijn en doe in een tweede kommetje
Maal het gevriesdroogde rood fruit fijn en doe in een derde kommetje.
Schep met een koffielepeltje porties en rol er kleine balletjes van.
Hal de chocoladeballetjes door één van de paneersels (kokos of pistache of rood fruit).
Laat de truffels nog minstens 1h of langer opstijven in de koelkast.
Bewaar ze koel.
Smakelijk