Met de feestdagen voor de deur kan je gewoon niet genoeg inspiratie hebben voor hapjes of “happekes” zoals ik ze noem. Heb je nu een heel homemade feestmenu op de planning of cosy gourmet of fondue … hapjes horen er nu eenmaal bij. Goed begonnen is half gewonnen! Dus zet deze zalige pizza hapjes maar alvast op je menu en je bent echt goed begonnen.
Met deze pizza hapje scoor je sowieso bij zowel groot als klein.
Je kan eigenlijk eindeloos gaan variëren qua vulling of beleg. Ik maakte 3 versies namelijk geitenkaas-honing-kruiden, groene pesto met gedroogde ham en kruidenkaas met zalm.
En bij deze super easy happekes horen ook 2 super simpele dipjes namelijk mascarpone-pesto en rode pesto met geitenkaas (geen fan van geitenkaas vervang dan door ricotta of mascarpone).
Ingrediënten pizza hapjes (4 personen)
- 2 rollen pizzadeeg (of eventueel bladerdeeg) *
- 100gr zachte geitenkaas
- 1kl honing + extra
- 1tl rozemarijn (fijngehakt)
- 1/2tl tijm
- +/- 4 a 5 el pesto
- 6 a 8 sneetjes gedroogde ham (Parmaham, Prosciutto, …)
- +/- 4 a 5 el kruiden roomkaas
- +/- 5 sneetjes gerookte zalm
*Het gemakkelijkste is een rechthoeking plak pizzadeeg
Ingrediënten groene pesto dip
- 4el groene pesto (zie recept)
- 200gr mascarpone
- 2el griekse yoghurt
- 1/2tl zeste van citroen
- Peper en zout
Ingrediënten rode pesto dip
- 150gr zongedroogde tomaten
- 2 geroosterde paprika’s (potje)
- 1 teentje look
- 1el geroosterde pijnboompitten
- 25gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 100gr zachte geitenkaas (of roomkaas)
- 2el griekse yoghurt
- Peper en zout
Bereidingswijze
TIP ! Begin met het maken van de dips. Deze kan je makkelijk al een dag op voorhand maken.
Voor de groene pesto dip.
Doe de groene pesto, mascarpone, griekse yoghurt en zeste van citroen in een blender en mix tot een mooie gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
Bewaar in de koelkast
Voor de rode pesto dip.
Pel het teentje look en hak fijn.
Doe de zongedroogde tomaten, 1el van de olie van de tomaatjes, de geroosterde paprika’s, de fijngehakte look, pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een blender en mix tot een gladde pasta. Voeg de zachte geitenkaas toe samen met de yoghurt en mix tot een mooie romige saus. Proef en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat citroensap.
Bewaar in de koelkast
Voor de hapjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
> Voor de geitenkaasvulling : roer de geitenkaas los met de honing, rozemarijn en tijm.
> Voor de vulling met zalm : snij de zalm in dunne reepjes.
Snij het pizzadeeg in reepjes van zo’n 1 a 2cm
TIP > Ga je slechts 1 vulling maar gebruiken dan kan je de hele lap pizzadeeg eerst insmeren met de vulling en dan reepjes snijden. Is iets makkelijker.
>Smeer enkele reepjes in met de geitenkaasvulling. Je kan deze nu oprollen of je kan de reepjes ook een beetjes twisten/ draaien. Optioneel kan je over deze stengels nog wat honing strooien.
>Voor de reepjes met groene pesto, wrijf de reepjes in met de pesto, beleg met wat gedroogde ham en rol op of twist ze. Optioneel kan je over deze stengels nog wat geraspte Parmezaanse kaas strooien.
>Voor de reepjes met kruidenkaas en zalm, wrijf de reepjes in met de kruidenkaas, beleg met de zalm en rol op of twist ze.
Bak de hapjes zo’n 8 a 10min (als je stengels maakt), reken op zo’n 12 a 15min als je ze oprolt.
Smakelijk!
Heerlijk! Alles met bladerdeeg vind ik lekker en dit ziet er ook weer zo goed uit! 🙂