Kerstmis loert nu echt om de hoek! Onder de kerstboom waarschijnlijk al een hele hoop cadeautjes, een blinkende kerstoutfit in de kast, een lekkere feestmenu … Zoek je nu nog een echte blikvanger om dat menu af te sluiten dan zit je echt wel goed met deze chocolademoussetaart met veenbessen. Een waanzinnig lekker taartje bestaande uit 3 zalige lagen namelijk een koekjeskorst, een rijke chocolademousse en een frisse veenbessenmousse. Een TOP kerstdessert om je kerstdiner mee af te sluiten.

Dit taartje vraagt misschien wel wat stappen maar dat neem je er met veel plezier bij eenmaal je deze hebt geproeft. Heel handig is dat je dit taartje al volledig de dag voordien dient te maken wat wil zeggen geen werk meer op de dag zelf.


TIP > zijn we buiten het seizoen van de veenbessen dan kan je hier ook perfect frambozen (vers of diepvries), bramen of aardbeien gebruiken.

Ingrediënten koekjeslaag
- 250gr droge koekjes (type Maria koekjes)
- 100gr boter/margarine
- 2el bruine suiker
- 2el cacaopoeder
Extra : springvorm 20 a 22cm
Ingrediënten chocolademousse
- 3 blaadjes gelatine (ik gebruik deze van Dr. Oetker)
- 100gr pure chocolade
- 100gr melkchocolade
- 2 eigelen
- 300ml room
Ingrediënten veenbessenmousse
- 3 blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
- 300gr veenbessen (vers of diepvries)
- 125gr suiker
- 1tl zeste van sinaasappel
- Sap van halve sinaasappel
- 150gr skyr of griekse yoghurt
- Extra : diepvries veenbessen om te decoreren
Bereidingswijze
Begin met de koekjeslaag
Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en bekleed ook de zijkanten met bakpapier of plasticfolie.
Smelt de boter/margarine.
Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels.
Meng de gemalen koekjes met de gesmolten boter/margarine, suiker en cacao.
Stort dit mengsel in de springvorm en verdeel over de bodem van de springvorm. Duw goed aan. Zet in de koelkast om op te stijven, terwijl kan je de chocolademousse maken.
Voor de chocolademousse.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Verhit zo’n 20ml van de room in een kookpotje tot net onder het kookpunt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed. Zet even opzij.
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie.
Eenmaal gesmolten voeg dan de eigelen toe en meng goed.
Haal van het vuur en voeg de room toe aan het chocolade-ei mengsel. Roer goed tot een mooie gladde saus.
Laat ietwat afkoelen.
Klop de resterende room stijf op en spatel dit onder het chocolade mengsel.
Schep dit mengsel op de koekjesbodem, spreid goed uit en laat minstens 4h opstijven in de koelkast.
Voor de veenbessenmousse.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe de veenbessen, de zaadjes van vanillestok, de lege vanillestok, suiker en bodempje water in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook, roer even om de suiker te laten smelten. Laat zo’n 25 a 30min zachtjes sudderen tot de veenbessen mooi zijn opengepoft. Voeg de zeste van sinaasappel en sinaasappelsap toe. Mix tot een puree en haal door een zeef. Vang het sap op.
Breng het opgevangen sap even terug aan de kook, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Meng goed en laat 10min afkoelen.
Klop de room stijf op, spatel hieronder de Skyr of Griekse yoghurt en voeg dan het veenbessen-gelatine mengsel toe. Spatel dit tot een mooie gladde massa.
Schep deze mousse bovenop de opgesteven chocolademousse en laat nog eens 3h of een nachtje opstijven.
Vlak voor het serveren kan je de taart nog decoreren met diepvries veenbessen. Maar, deze veenbessen kan je zo niet eten (te zuur en bitter)! Veenbessen moeten namelijk gekookt of gestoofd worden.
Smakelijk
ik vond een heerlijk lekker dessert om tussen doortje tegeven
ik vond over heerlijk zomerse dessert om tussen doortje of bij de koffie te geven