Kabeljauw met Parmaham, aardpeerpuree en gremolata

Kabeljauw met Parmaham, aardpeerpuree en gremolata

Een feestelijk hoofdgerecht hoeft niet altijd spectaculair te zijn met een toefje van hier en een “mousseke” daar. Met enkele simpele ingrediënten kan je ook een feestelijk receptje op tafel toveren dat bewijst dit receptje van kabeljauw met Parmaham, aardpeerpuree en gremolata. Een simpel stukje zalige kabeljauw dat omwikkeld is met Parmaham, vis en vlees gaat hier echt hand in hand.

Kabeljauw met Parmaham, aardpeerpuree en gremolata

Bij dat stukje vis komt een lekkere smeuïge puree, geen klassieke aardappelpuree wel eentje met aardpeer. Wat toch wel voor een leuke originele twist zorgt. Ik maakte deze puree lekker smeuïg waardoor ik er geen extra saus bij heb gemaakt en dat ga je ook helemaal niet missen.
Als garnituur nog wat gebakken champignons en boerenkool waardoor dit een echt op en top winterse gerechtje is.
En als afwerking wat gremolata, een Italiaanse smaakmaker op basis van peterselie, look en citroensap.

Kabeljauw met Parmaham, aardpeerpuree en gremolata

TIP >
>Geen fan van aardperen, je kan ook een klassieke aardappelpuree maken of op basis van pastinaak, knolselder, of een mix.
>Ik gebruikte kabeljauw maar je kan eender welke witte vis hiervoor gebruiken.
>Ik gebruikte Italiaanse Parmaham, je kan hier ook perfect Ganda Ham of prosciutto ham voor gebruiken.

Ingrediënten (4 personen)

  • 700gr aardperen
  • 400gr aardappelen
  • 200gr ricotta
  • 100ml melk (+extra)
  • 500gr mix van champignons
  • 150gr boerenkool (fijngehakt)
  • 50gr hazelnoten
  • 50gr peterselie
  • 2 (kleine) teentjes look
  • 1el zeste van citroen (fijngeraspt)
  • 4 stukjes kabeljauwfilet
  • 12 sneetjes Parmaham
  • 1 a 2 citroenen
  • Boter
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Voor de aardpeerpuree.
Schil de aardperen en aardappelen, snij in stukjes en kook ze gaar in gezouten water. Eenmaal gaar, giet af en pureer.
Voeg de ricotta, melk, 1el boter, 1kl citroensap, peper en zout toe. Meng tot een smeuïge puree.
TIP > Je kan deze puree makkelijk een dag op voorhand al maken. Wanneer je deze terug opwarmt, voeg nog wat extra melk toe om de puree terug smeuïg te maken.

Voor de gremolata
Haal de peterselieblaadjes van de stengel en hak heel fijn.
Pel de teentjes look en hak fijn.
Meng de fijngehatke peterselie met de look, zeste van citroen, 50ml olijfolie, peper en zout.
Meng goed en bewaar afgedekt in de koelkast tot voor het serveren.
TIP > Je kan de gremolata al een paar uur op voorhand maken

Rooster de hazelnoten mooi goudbruin in een pannetje zonder vetstof.
Haal uit de pan, laat ietwat afkoelen en hak dan grof.
Zet opzij tot net voor het serveren.

Wrijf de kabeljauwfilets in met wat olijfolie en kruid met wat peper.
Wikkel 3 sneetjes ham om de filets.
Leg ze in een ovenschaal en bak zo’n 10 a 15min in de oven op 180 graden.
TIP > Je kan de vis al op voorhand omwikkelen met de ham.

Verhit ondertussen een klontje boter en 1el olijfolie in een ruime pan.
Maak de champignons proper met wat keukenpapier of een borsteltje.
Grotere champignons snij je best ietwat kleiner.
Bak de champignons mooi goudbruin in de pan, voeg eventueel nog wat boter toe als de pan te droog wordt.
Voeg op het laatste de boerenkool toe en laat nog zo’n 3 a 4min mee bakken.
Haal van het vuur en breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Serveer de aardpeerpuree met wat gebakken champignons en boerenkool.
Werk af met de gebakken vis, wat gremolata (kan je ook apart serveren) en wat hazelnoten.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.