Blini’s, een klassieker om te serveren met de feestdagen. Met deze kleine hartige pannenkoekjes kan je echt eindeloos variëren qua topping. De versie met zalm en wat zure room is de klassieker. Laten we die klassieker eens in een nieuw modern jasje steken. We voegen wat kruiden toen aan het deeg van de blini’s en de nodige avocado in de afwerking. En deze blini’s met zalm & avocado serveren we op een stokje. Super leuk en origineel om te serveren!
De kruidige blini’s kan je trouwens al even op voorhand bakken en vlak voor het serveren even opwarmen in de oven.
Je kan zelf ook wat experimenteren met de grootte van de kleine pannenkoekjes. Ik maakte ze iets groter dan normaal en sneed ze dan in vieren. Je kan ook gewoon mini’s bakken.
En je kan ook volop gaan spelen met de samenstelling van de stokjes. Ik gebruikte enkel de blini’s, wat plakjes avocado en gerookte zalm. Maar je kan ook nog plakjes rode ui toevoegen of een kerstomaatje, doe je ding zou ik zeggen.
Een blini heeft wel iets romig nodig, normaal is dat zure room. Ik maakte een crème op basis van avocado. Zalig lekker en zalig simpel!
Ingrediënten voor blini’s met zalm & avocado
- 75gr bloem
- 25gr boekweitmeel
- 1 ei
- 150ml melk
- 25gr boter/margarine (gesmolten)
- 1el fijngehakte bieslook
- 1el fijngehakte peterselie
- 2 avocado’s
- gerookte zalm
- 1/4 sjalot
- 2el griekse yoghurt
- snuifje cayennepeper
- zout
- Olie/olijfolie
- Extra : satéstokjes
Voor zo’n +/- 24 kleine blini’s of 12 grote
Bereidingswijze voor blini’s met zalm & avocado
Voor de blini’s.
Meng de bloem en boekweitmeel.
Splits het ei. Voeg de eigelen toe aan het bloem mengsel samen met de melk, gesmolten boter, fijngehakte bieslook, fijngehakte peterselie, snuifje peper en zout. Mix of meng tot een glad beslag.
Klop het eiwit stijf op en spatel dit onder het beslag. Meng niet te lang.
Verhit wat olie in een pan.
Schep voor kleine blini’s ongeveer 1el in de pan – ik maakte ze iets groter door ongeveer 2 a 3el te scheppen.
Bak de blini’s mooi goudbruin aan elke kant.
Laat ietwat afkoelen.
TIP > Je kan de blini’s al even op voorhand bakken en voor het serveren lichtjes opwarmen in de oven.
Voor het avocado dipsausje.
Doe het vruchtvlees van 1 avocado in een blender samen met de sjalot, yoghurt, cayennepeper en zout. Mix tot een gladde crème.
TIP > Je kan dit sausje zo’n 1h a 1h30 op voorhand al maken, steek de avocadopit in het sausje, dek af en bewaar in de koelkast. Door de avocadopit in het sausje te steken, zal het sausje langer mooi groen blijven.
Voor de samenstelling van de stokjes.
Gebruik je grotere gebakken blini’s, snij deze dan in 2 helften of in vieren.
Steek de blini’s op een stokje met dun gesneden plakje avocado en een plakje gerookte zalm.
Serveer met het dipsausje.
Smakelijk!
Nog meer inspiratie nodig voor op je kerstmenu? Check dan zeker ook even volgende receptjes