It’s the most wonderful time of the year …Ik ben echt verzot op Kerstmis en de feestdagen, niet alleen om de langverwachte cadeautjes eindelijk te kunnen openen (zeg maar als een wilde openscheuren 😉 ) maar ook het leuke sfeertje die er hangt de weken vooraf. Traditiegetrouw houden wij op kerstavond gewoon een simpele gourmetavond of fondue, op Oudejaarsavond duik ik de keuken in en ga ik uitgebreid koken. Daarvoor start ik enkele weken vooraf de menu al samen te stellen en probeer ik dingen uit om eventuele verrassingen te voorkomen. Het probleem is dat ik steeds met zo veel ideeën zit die ik wil uitproberen dat mijn menu bij wijze van spreken uit 30 gangen bestaat.
Daarom begin ik enkele weken vooraf al te testen en receptjes uit te proberen. De enige vereiste is dat de gerechten bijna volledig op voorhand voor te bereiden zijn zodat ik op de avond zelf niet constant in de keuken hoef te staan. Natuurlijk moet het ook lekker zijn en een gerechtje waarbij ik kan uitblinken 😉
Dit gerechtje met gebakken kip, geroosterde seizoensgroenten en stroopsausje is ideaal voor zo’n feestavond.
De groentjes snijden we al vooraf, dus zodra we aan het hoofdgerecht beginnen, zetten we de seizoengroenten in de oven. Terwijl kunnen we de kip bakken en het sausje maken.
Je kan eventueel de kip ook vervangen door kalkoen of parelhoenfilet.
Ingrediënten kip & stroopsausje (4 personen)
- 4 kippendijen (of kipfilets, parelhoenfilet, kalkoenbout)
- 1l gevogeltefond
- 4 a 5el luikse stroop
- 1 sjalot
- Peper en zout
- Margarine/ boter
Ingrediënten geroosterde groentjes
- 1 venkel
- 2 rode uien
- 2 grote raapjes
- 6 a 7 aardperen
- 2 takjes rozemarijn
- 1 citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze geroosterde groentjes
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Tip voor de groentjes !! Snij alle groentjes in blokjes van dezelfde grootte voor een gelijke garing.
Pel de uien, halveer ze en snij in dunne halve ringen.
Schil de raapjes en aardperen en snij in blokjes
Snij ook de venkel in blokjes.
Hak de blaadjes rozemarijn fijn.
Doe alle groenten en de fijngehakte rozemarijn in een ruime ovenschaal. Overgiet met enkele scheutjes olijfolie en kruid met zeezout. Meng even goed en zet in de oven. Hussel regelmatig in de schaal. Je kan de laatste 10min de oven iets zachter zetten om te voorkomen dat de ui zwart wordt.
Na ongeveer 30min zijn de groenten gaar.
Terwijl de groentjes bakken, kan je de kip en het sausje maken.
Bereidingswijze Kip & Stroopsausje
Verhit een ruime pan met een klontje boter / margarine. Zorg dat de pan goed heet is
Bak de kip eerst 2min aan beide kanten aan zodat er een mooi goudbruin korstje ontstaat. Wees voorzichtig bij het draaien, doorprik ze niet met een vork anders verliest de kip sap waardoor ze vlugger uitdroogt.
Als beide kanten mooi goudbruin zijn, zet het vuur zachter en laat de kip zachtjes garen (ongeveer 15 min)
Pel ondertussen de sjalot en hak fijn.
Als de kip gaar is, haal uit de pan, schep op een bord en hou warm onder aluminiumfolie.
Fruit de fijngehakte sjalot in dezelfde pan van de kip aan. Voeg eventueel nog een klontje boter/margarine
toe als de pan te droog is.
Giet de gevogeltefond in de pan en laat 2 a 3min inkoken.
Voeg 2 a 3 el boter toe en de luikse stroop. Roer goed. En laat nog een minuutje inkoken.
Afwerking
Als de saus klaar is en de groentjes zijn gaar dan kunnen we serveren.
Lepel de geroosterde seizoensgroenten op het bord, leg het stukje kip hierop en lepel er een beetje van de stroopsaus over.
En opdienen maar !!