Jeroen Meus heeft mij weer goed geïnspireerd voor dit gerecht meer bepaald voor het korstje van de vis op basis van boter, panko, champignons, citroensap en hazelnoten. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt en geeft een heerlijke smaak aan elk stukje vis. En het leuke hieraan is, het vraagt amper werk en is perfect op voorhand te bereiden. Kortom een prefect gerechtje om met de feestdagen op tafel te toveren
Ik hou van gemakkelijkheid bij de feestdagen (ook op andere dagen hoor) en het liefst wil ik zo veel mogelijk op voorhand kunnen doen, zodat de gastvrouw/man niet de hele avond in de keuken hoeft te staan. Het is per slot van rekening voor iedereen Kerstmis of Nieuwjaar. Dus ook de garnituur bij de vis is lekker simpel en toch heel smaakvol meer bepaald een “aardse” aardpeerpuree en gebakken champignons. Die puree kan je de dag ervoor al maken en de champignons bak je vlug terwijl de vis ook aan het bakken is. Dat is pas een staaltje “time management” 🙂
Ingrediënten Schelvis met korstje
- 4 schelvisfilets (of andere witte vis)
- 90gr champignons
- 120gr zachte boter
- 60gr geroosterde hazelnoten*
- 1 citroen
- 150gr panko
- bosje peterselie
- Olijfolie en boter
*geroosterde hazelnoten > 20min in de oven roosteren (200graden). Indien je ongepelde hazelnoten gebruikt, verwijder dan na het roosteren het krokante velletje.
Ingrediënten Aardpeerpuree
- 1kg aardperen
- 600ml magere of halfvolle melk
- citroen
- Peper en zout
Extra > Mix van paddenstoelen of champignons om hierbij te serveren
Bereidingswijze Schelvis met korstje
Begin met het maken van het korstje dit dient ongeveer 2h te harden. Met de feestdagen in het achterhoofd. Je kan dit al een dag voordien maken of in de ochtend voor je feestje.
Maak de champignons proper en snij in schijfjes.
Verhit een lepeltje boter in een pan en bak hier de schijfjes champignons tot ze goudbruin zijn. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
Doe de geroosterde hazelnoten in een blender en mix al even. Doe hierbij de gebakken champignons, de zachte boter, de zeste van 1 citroen, 2el citroensap, enkele blaadjes peterselie peper en zout en mix glad.
Neem nu 2 blaadjes bakpapier. Leg 1 blad bakpapier op een platte schaal of plank en schep hierop het gemixte mengsel.
Leg nu de tweede vel bakpapier op dit mengsel en rol plat met bijvoorbeeld een deegrol tot ongeveer 5mm dikte. Je kan eventueel ook met de ongekartelde zijde van eens mes dun kunnen uitschrijven op het vel bakpapier.
Zet in de koelkast en laat minstens 2h opstijven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Haal het hazelnoot-champignon mengsel uit de koelkast. Verwijder het bovenste vel bakpapier.
Leg een stuk schelvis op het geharde mengsel en snij de vorm van de vis uit. Leg dit op de vis.
Je kan ook gewoon losse stukken uitsnijden en dit op de vis leggen, dit is gemakkelijkste omdat het geharde mengsel vlug breekt.
Leg de vis in de ingevette ovenschaal en bak de vis ongeveer 10 a 15min
(afhankelijk van de grootte en dikte van de vis).
Bereidingswijze Aardpeerpuree
Schil de aardperen, snij ze in kleinere gelijke stukken en doe in een kookpot. Giet hierbij de melk. De aardperen zouden net onder moeten staan.
Kook ze gaar (25 a 30min)
Als de aardperen gaar zijn, schep ze dan in een blender of maatbeker. Laat de melk in de kookpot, dit kan je eventueel nog gebruiken als de puree iets te dik is. Ter info > er zal niet veel melk meer over zijn na het koken omdat de aardperen deze opnemen.
Mix de aardperen glad.
Kruid de puree met peper en zout en breng op smaak met citroensap.
Afwerking
Ik serveerde bij de vis en aardpeerpuree gebakken champignons.
Deze kan je vlak voor het serveren bakken in boter, kruiden met peper en zout + citroensap
Leg de vis op de borden en werk af met enkele eetlepels aardpeerpuree en gebakken champignons.
Je kan hier ook nog een extra schijfje citroen bij serveren om de vis nog extra op smaak te brengen.
Bon Appetit