Spotlight : Vandemoortele Bakken & Braden olie

Vandemoortele

Het bekende oliemerk Vandemoortele heeft sinds kort 3 nieuwe kookoliën geïntroduceerd nl. zoete keuken, stoven & bakken en bakken & braden. Deze laatste mocht ik testen en dat doen we altijd met veel plezier.
Omdat de feestdagen voor de deur staan had ik mijn zinnen gezet op een gevulde kalkoen …  zo’n typische kerstkalkoen die je vaak op TV ziet bij Amerikaanse series of programma’s.
Wel dat is een beetje anders uitgedraaid zoals altijd, het is uiteindelijk een kerstkip geworden omdat ik geen hele kalkoen kon vinden + zo’n hele kalkoen voor maar 2 personen is misschien iets te veel 🙂

Vandemoortele
Bij de meeste recepten voor een gevulde kip/kalkoen wordt een heleboel boter gebruikt om het vlees lekker sappig en smaakvol te krijgen. Bij mijn kerstkip geen boter maar de kookolie Bakken & Braden van Vandemoortele met een boteraroma die trouwens 100% plantaardig is. Om de kip extra smaak te geven heb ik de holte opgevuld met ui, look en tijm.
De vraag was naturlijk of deze kip even sappig en smaakvol zou zijn dan wanneer we boter zouden gebruiken.
En dat was ze zeker en vast … bomvol smaak, super sappig en je hebt er amper werk aan.

Vandemoortele

Ondertussen heb ik met deze Bakken & Braden kookolie ook een gewone kipfilet en eendenfilet in de pan gebakken.  Normaal zou ik het stukje vlees overgieten met olijfolie en in de oven laten bakken. Als ik dan eens vlees in de pan bak met boter, moet ik oppassen dat deze niet te bruin (of zwart) wordt. Dat probleem heb je dus niet met deze kookolie omdat deze bestand is tegen hoge verhitting. De kipfilet en de eendenfilet hadden beide een krokant korstje en binnenin waren ze heerlijk sappig + dat heerlijk boteraroma maakte het helemaal af.

Ja, ik ben fan van dit nieuwe product van Vandemoortele … ik ben normaal iemand die zonder wijken steeds naar olijfolie grijpt om vlees, vis, groenten, soep, … klaar te maken, met een uitzondering voor champignons die in boter gebakken moeten worden voor de smaak.

 Ingrediënten

  • 1 kip
  • 2 uien
  • 3 teentjes look
  • enkele takjes tijm
  • Bakken & Braden olie Vandemoortele
  • Zout en peper
  • Optioneel > cajunkruiden of paprikapoeder

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel de uien. Snij 1 ui in ringen, haal de uiringen uit elkaar. Doe deze ringen in een braadslede of grote ovenschaal samen met een goede scheut van de Bakken & Braden olie.

Snij de tweede ui in blokjes.
Pel de look en kneus ze (hoeven niet fijngehakt te worden)

Doe een beetje peper en zout in de holte van de kip. Vul de holte van de kip op met de blokjes ui, gekneusde teentjes look en enkele takjes tijm.

Leg de kip op de uien in de braadslede.
Ik heb een beetje cajunkruiden en grof zeezout over de kip gestrooid, je kan ook paprikakruiden gebruiken of gewoon een beetje zout.
Giet nog een goede scheut over de kip en zet in de oven.

Bak de kip ongeveer 1h15 in de oven. Baktijd hangt af van de grootte van de kip.
Probeer om de 10 a 15min de braadjus over de kip te scheppen. Zo zal  de kip lekker sappig worden.

Haal de geroosterde kip uit de oven en serveer direct.
Lekker met puree of kroketjes en gestoofde worteltjes

Smakelijk !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.