Kerstcadeautjes zijn ondertussen gekocht, ingepakt en liggen te pronken onder onze kerstboom. Nu nog mijn feestmenu op punt stellen voor Oudjaar. Kerstavond is bij ons traditioneel een comfy gourmetavond met de mamsie en grootouders, Kerstmis staat in het teken van lekker uitgebreid ontbijten en wandelen met de hond. Het uitgebreid koken, waar ik trouwens elk jaar super hard naar uitkijk, is voor Oudjaar voorbehouden. Weken op voorhand begin ik daarvoor haalbare receptjes te testen om op mijn feestmenu te zetten.
Als voorgerecht kies ik traditioneel steeds voor soep. Gewoon omdat dit makkelijk op voorhand te maken is maar ook lekker licht. Er volgen namelijk nog 2 gangen waarvoor je een plaatsje moet vrijhouden.
Dit jaar ga ik voor een verrassend lekkere pastinaaksoep en ik werk ze feestelijk af met een tartaar van coquilles.
Geen fan van coquilles? Geen probleem, je kan de tartaar ook gewoon weglaten of werk de soep af met een beetje gerookte zalm of met parmaham.
Ingrediënten pastinaaksoep
- 5 pastinaken
- 1 appel
- 1 ui
- 1 aardappel
- 2 takjes selder
- Verse taksjes tijm
- Verse takjes peterselie
- 2 blaadjes laurier
- 1,5l kippenbouillon
- Peper en zout
- Olijfolie/ boter/ margarine
Ingrediënten tartaar van coquilles (4 personen)
- +/- 8 a 10 Coquilles (zonder koraal)
- 1/2 sjalot
- 1 limoen
- Peterselie
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Schil de pastinaken, aardappel en appel, snij in kleine blokjes.
Was de takjes selder en snij in kleine blokjes.
Pel de ui en hak fijn.
Verhit een kookpot met een goede scheut olijfolie.
Bak hierin eerst de ui glazig.
Voeg daarna de blokjes selder, pastinaak, aardappel en appel toe. Laat even meebakken.
Giet de bouillon in de kookpot en voeg de kruiden toe. Breng aan de kook.
Laat de soep ongeveer 30min zachtjes sudderen.
**
Haal de peterselie, takjes tijm en laurier uit de soep. Mix de soep glad en laat nog 1 minuutje doorkoken.
Kruid de soep met peper en zout.
Voor de tartaar, snij de coquilles in kleine blokjes.
Pel de sjalot en snij fijn. Meng de sjalot met de blokjes coquilles. Breng op smaak met een beetje limoensap, fijngesneden peterselie, peper en zout.
Afwerking
Schep 2el van de tartaar in een soepbord en giet daarond de pastinaaksoep.
Smakelijk!
Hoe maak je de tartaar of kijk ik daar nu over?
groetjes
Karin
Hallo Karin,
Bedankt voor de opmerking. Blijkbaar was die weggevallen.
De bereidingswijze staat er nu wel bij
Groetjes
ELien