Hapjes voor de feestdagen

Hapjes collage

Jingle Bell Jingle Bell Jingle all the way … elke winkel die je nu binnenstap hoor je dit deuntje. Maar mij hoor je niet klagen want I love Christmas! en Oudjaar en Nieuwjaar, kortom de feestdagen zijn helemaal mijn ding.
Als het van mij zou afhangen dan stond de kerstboom al van begin november maar dat idee krijg ik niet verkocht bij mijn vriend, volgens hem mag er pas een kerstboom gezet worden als Sinterklaas voorbij is.
Enkele weken voor de feestdagen begin ik mijn hersenen al te pijnigen over de te kopen cadeautjes  en wat ik op tafel ga toveren. Kerstavond is lekker simpel voor ons omdat we dan traditiegetrouw gourmet doen. Op Kerstmis gaan we meestal een lange wandeling maken met de hond en maak ik een lekker simpel gerechtje voor mij en mijn vriend. Le moment de gloire voor mij is oudejaarsavond, dan duik ik achter de kookpoten voor een uitgebreid diner dat tiptop in orde moet zijn van hapje tot dessert.

Hapjes collage

Om voor geen onverwachte verrassingen te staan op mijn “moment de gloire”, begin ik weken vooraf de menu al samen te stellen en het belangrijkste … testen. Bij het testen, schrijf ik gedetailleerd op hoeveel ingredienten ik gebruik, hoe lang het duurt en of ik het al deels of helemaal op voorhand kan klaarmaken. Dat laatste vind ik heel belangrijk bij de samenstelling van de menu. Oke, ik vind het super om die avond te koken maar het moet haalbaar blijven.

Omdat elk diner met een hapje moet beginnen, heb ik enkele leuke hapjes in petto die je bijna volledig op voorhand kan klaarmaken nl. Provencaalse risotto balletjes met tomatensaus, bladerdeegrolletjes met spinazie en feta en blini met 2 soorten topping (gerookte kipsalade & avocadocreme met krab)

Bladerdeegrolletjes met spinazie en feta

Bladerdeeghapje met spinazie feta

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 250gr gehakte spinazie (diepvries)
  • 100gr feta
  • 40gr geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Ontdooi de spinazie en wring al het vocht uit spinazie.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg een bakplaat met een vel bakpapier.

Rol het bladerdeeg open.
Verdeel de spinazie over het deeg, verkruimel de feta hierover en werk af met de Parmezaanse kaas.

bladerdeeghapje

Rol het bladerdeeg op via de lange zijde, probeer strak op te rollen anders is het heel moeilijk om er mooie plakjes van te snijden. Snij plakjes van ongeveer 1,5cm af en leg op een bakplaat.
Het is normaal als de rolletjes bij het snijden ietwat ovaler worden.
Leg de plakjes op de bakplaat.

Bak de bladerdeegrolletjes ongeveer 20min in de oven goudbruin.

Haal uit de oven. Je kan deze rolletjes zowel koud als warm serveren.

Blini’s met gerookte kipsalade & avocadocreme met krab

Ingrediënten blini’s (+/- 30 blini’s)

blini met kipsalade en KrabAvocado

  • 200g boekweitmeel
  • 2,5dl melk
  • 10gr instant gist
  • 2 eieren
  • zout

Tip > boekweitmeel kan je kopen bij Albert Heijn, Delhaize, online bij Pit&pit …

Ingrediënten gerookte kipsalade

  • 200gr gerookte kipfilet
  • 1 granny smith appel
  • 3 lente-uitjes
  • 2 a 3el griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 1kl graanmosterd
  • Optioneel > bieslook om af te werken

Tip > bij Albert Heijn kan je een hele gerookte kipfilet kopen. Herta heeft gerookte kipfilet sneetjes, deze kan je overal vinden en kan je hiervoor ook gebruiken.

Ingrediënten avocadocreme met krab

  • 2 avocado’s
  • 2el griekse yoghurt
  • limoen
  • cayennepeper
  • Zout
  • 1 blikje krab
  • Optioneel > bieslook om af te werken

Bereidingswijze blini’s

Verwarm de melk lichtjes tot ze lauw is. Haal van het vuur en doe hierbij de instant gist. Roer tot de gist is opgelost.
Doe het boekweitmeel in een hoge mengkom, giet hierbij de melk en roer goed. Dit wordt een stevig deeg. Doe hierbij 2 eidooiers en meng nog even. Opgelet! Hou de eiwitten bij, deze gaan we nog gebruiken.

blini

Laat dit deeg 20min rusten op een warme plaats.
Ondertussen kan je de toppings maken.

Na 20min rijzen, klop de eiwitten stijf en spatel rustig onder het boekweitdeeg.

Verhit een koekenpan met een goede scheut zonnebloemolie.
Doe 1el van het deeg in de pan en spreid een beetje uit met de lepel zodat het pannenkoekje een mooie ronde vorm krijgt. Je kan enkele blini’s gelijkertijd bakken in de pan.
Bak de blini’s aan beide kanten goudbruin.
Schep uit de pan en laat afkoelen.

blini

Je kan de blini’s net voor het serveren even opwarmen in de oven. Maak ze niet te warm voor de toppings.
Je kan dus perfect de blini’s op voorhand bakken.

Bereidingswijze gerookte kipsalade

blini met kipsalade en KrabAvocado

Snij de gerookte kipfilet en appel in kleine blokjes. Ik heb de appel niet geschild, je kan dit eventueel doen.
Snij de lente-ui in fijne ringetjes.
Doe de blokjes kip, appel en lente-ui in een mengkom samen met de griekse yoghurt, mayonaise en mosterd.
Ik heb 2el griekse yoghurt gebruikt, wil je het iets smeuiger gebruik voeg dan nog een eetlepel extra toe.

Lepel deze salade net voor het serveren op de blini’s. Garneer eventueel met fijngesneden bieslook.
Deze salade kan je op voorhand maken.

Bereidingswijze avocadocreme met krab

blini met kipsalade en KrabAvocado

De avocadocreme kan je niet lang op voorhand maken omdat deze vlug bruin uitslaat. Maar deze is klaar in 1-2-3.
Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met de griekse yoghurt, een beetje limoensap, een snuifje cayennepeper en zout. Mix tot een gladde crème. Breng eventueel nog extra op smaak met pet zout, peper of limoensap.

Doe net voor het serveren een klein lepeltje avocadocreme op de blini en werk af met een beetje krab.
Garneer met fijngesneden bieslook

Provençaalse risotto balletjes met tomatensaus

Ingrediënten risotto balletjes (ongeveer 12 balletjes)

  • 185gr risotto rijst
  • 240ml bouillon
  • 3el tomatensaus/passata (ik gebruikte passata van agromonte die te koop is bij Colruyt)
  • 1kl Provençaalse kruidenarancini
  • 1/2tl paprikapoeder
  • 2el instant gist
  • 30gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 40gr mozzarella
  • Zout

Ingrediënten korstje van de risotto balletjes

  • 90gr paneermeel
  • 1el instant gist
  • 2el gedroogde bieslook
  • 2el gedroogde peterselie
  • 1el Provençaalse kruiden
  • Snuifje cayennepeper
  • zout

Ingrediënten tomatendip

  • 250gr tomatensaus/passata (ik gebruikte passata van agromonte die te koop is bij Colruyt)
  • 60gr ricotta
  • 1 (klein) teentje look
  • 1/2kl Provençaalse kruiden
  • Peper en Zout

Bereidingswijze risotto balletjes

Doe de rijst in een kookpot samen met 240ml bouillon, 240ml water, 3el passata, provencaalse kruiden en paprikapoeder. Roer even door.
Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking (ongeveer 20min). Roer af en toe, anders plakt de rijst aan de bodem.
**
Maak ondertussen het korstje.
Doe hiervoor het paneermeel in een kommetje samen met 1el instant gist, gedroogde bieslook, gedroogde peterselie, provencaalse kruiden, snuifje cayennepeper en zout. Meng dit even.
**
Als de rijst gaar is, dan heb je een redelijk vaste massa.
Voeg hierbij 2el instant gist, 3el van het mengsel voor het korstje en de geraspte Parmezaanse kaas. Meng goed.
Zet het rijstmengsel minstens 30min in de koelkast.

arancini

**
Als de rijst grotendeels is afgekoeld, kan je de balletjes rollen.
Snij hiervoor eerst het stuk mozzarella in kleinere blokjes.
Een tip om makkelijk de balletjes te rollen, maak je handen regelmatig nat dan blijft er niets aan je handen plakken en je kan de balletjes beter vormen.

arancini

Neem een volle eetlepel van het rijstmengsel in je hand, druk plat, leg in het midden een klein blokje mozzarella, kneed en rol het balletje dicht. Haal het rijstballetje door het paneermeelmengsel zodat deze een mooi korstje krijgt.
Doe hetzelfde met het overige rijstmengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de rijstballetjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 20min.
Serveer de balletjes warm met de tomatendip

Bereidingswijze tomatendip

Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.
Breng op smaak met peper en zout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.