Cranberry curd taartjes met meringue

Kerst taartje cranberry curd re-1

Twee weken geleden zag ik ze weer liggen bij Albert Heijn … veenbessen of op zijn Amerikaans “Cranberries”. Als ik deze prachtige rode parels zie liggen dan krijg ik instant een kerstgevoel. Veenbessen horen nu eenmaal bij Kerstmis en de feestdagen. De voorbije 2 jaren maakte ik steeds bij de traditionele kerstkalkoen (die wij trouwens op Oudjaar eten … omgekeerde wereld bij ons thuis šŸ˜‰ ) een veenbessencompote. Ondanks de kilo’s suiker die je moet gebruiken bij de bereiding van de compote,Ā is het steeds een toppertje, misschien wel door al die suikers šŸ™‚

Kerst taartje cranberry curd re-1

Door 2 weken ziek te zijn en amper zelf te kunnen koken, heb ik wel veel inspiratie kunnen opdoen vanuit mijn zetel. Omringd door kookmagazines, een smartphone, laptop en tv had ik wel genoeg inspiratiebronnen. Het was toen net de tijd van Thanksgiving en ik zag overal recepten opduiken van kalkoen en veenbessen. Zo ben ik op een recept gestoten van Cranberry curd. Meestal wordt een curd gemaakt met citroen (nl. de bekend Lemon curd), boter, suiker en eieren maar deze met veenbessen (die ook zuur zijn zoals citroen) past helemaal bij het kerstthema.

Kerst taartje cranberry curd re-1

Heel handig aan deze taartjes, toch zeker bij de drukke feestdagen, is dat je deze zo goed als volledig op voorhand kan maken. Enkel de meringue dien je vlak voor het serveren nog even te maken, spuiten op de taartjes en even onder de grill. Maar de taartbodem en de vulling (+ even bakken in de oven)Ā kan je al een dag van tevoren maken.

Ingrediƫnten taartjes (ongeveer 6 a 7 mini taartjes)

 • 180gr geroosterdeĀ hazelnoten *
 • 125gr havermout
 • 112gr suiker
 • 100gr zachte boter/ margarine

*rooster de hazelnoten in de oven +/- 20minĀ – oven 210Ā° tot ze mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen. Indien je ongepelde gebruikt, verwijder dan na het afkoelen het velletje. Dit kan je makkelijk en vlug doen door de geroosterde hazelnoten op een handdoek te leggen, vouw dicht, rol en wrijf over de handdoek. Vouw de handdoek terug open en het velletje is van de hazelnoot.

IngrediĆ«ntenĀ Cranberry curd vulling

 • 340gr verse of bevroren veenbessen
 • 225gr suiker
 • 1 sinaasappel (sap + zeste)
 • 113gr boter/ margarine
 • 2 eieren + 2 eigelen (als je de meringue wilt maken, gooi dan 1 eiwit niet weg)

Ingrediƫnten Meringue

 • 1 eiwit
 • 33gr fijne witte suiker

Bereidingswijze cranberry curd vulling

Doe de veenbessen in een kookpot samen met de suiker, de zeste en sap van 1 sinaasappel. Zet een deksel op de pot en zet op een zacht vuurtje. Laat de veenbessen zachtjes poffen. Roer regelmatig.
Ondertussen kan je het deeg van de taartje maken en de taartjes vullen.

Kluts ondertussen de eieren in een mengkom.

Als de veenbessen allemaal gepoft zijn, haal dan door het zeef en vang het vocht + puree op.

Zet de kookpot met het veenbessenvocht en puree terug op een zacht vuurtje. Doe hierbij de boter. Roer goed.

Schep nu enkele eetlepels vanĀ het Ā warme veenbessenvocht bij de geklutste eieren en meng goed. Giet dit eiermengsel al roerend met een gardeĀ bij de resterende hete veenbessenmassa. Zet het vuur iets harder zodatĀ de curd zachtjes prutteldĀ en blijf roeren tot de curd is ingedikt (dikte van pudding).

Doe de curd in een kom en leg direct op de curd een vel plasticfolie, zo kan er geen velletje komen op deze pudding.
Laat volledig afkoelen.

Kerst taartje cranberry curd re-1

Bereidingswijze

Doe de hazelnoten, een snuifjeĀ zoutĀ en havermout in een blender en mix tot poeder of fijne kruimeltjes.

Doe de boter en suiker in een mengkom en mix even tot een gladde massa.

Doe hierbij lepel per lepel het hazelnoot-havermoutpoeder. Meng goed. Het is normaal dat er zich geen mooi deegballetje vormt. Het deeg is redelijk korrelig maar dat is oke.

Neem de taartvormpjes, je kan deze eventueel nog even invetten en bebloemen. Ik heb dit niet gedaan en toch zijn de taartjes er mooi uitgekomen.
Doe ongeveer 2el van het deeg in een vormpje en duw het deeg (gaat gemakkelijk met een lepel)Ā goed in het vormpje zodat deze bedekt is. Duw de bodem goed aan.
Zet de taartjes 30min in de diepvries.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Haal de taartjes uit de diepvries en bak ze ongeveer 15 a 20min in de oven tot zeĀ mooi goudbruin zijn.
Je kan de taartjes blind bakken (= vel bakpapier op het deeg leggen en daarin rijst of bonen strooien) maar ik heb dit niet gedaan. Ik heb de taartjes gewoon zo in de oven gebakken, de bodem rijst wel een beetje tijdens het bakken. Wanneer de gebakken taartjes uit de oven kwamen, heb ik met een lepel de bodem voorzichtig aangeduwd zodat deze terug iets platter werden.

Laat volledig afkoelen.

Kerst taartje cranberry curd re-1

Afwerking + Meringue

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vul de gebakken hazelnoottaartjes met de veenbessen curd en zet 10min in de voorverwarmde oven.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen (ook als je er voor kiest om ze af te werken met meringue).

Als de taartjes zijn afgekoeld, kan je de meringue maken.
Klop daarvoor de eiwitten stevig op. Voeg rustig de suiker toe tot je mooie glanzende pieken verkrijgt.

Doe dit mengsel in een spuitzak met een spuitmondje en spuit kleine toefjes in het midden van de taartjes.

Zet de taartjes nog even onder de ovengrill tot de meringue mooi bruin begint te kleuren. Je zou eventueel ook een brander kunnen gebruiken.

En nu smullen maar !!!

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (ā€œGoogleā€). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ā€˜Safe Harbour-principlesā€™. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.