Nog 2 weken en het is eindelijk weer zo veer … Kerstmis! THe most wonderful time of the year.
De tijd van veel te veel eten en het openscheuren van de cadeautjes.
Die cadeautjes bezorgen mij elkaar ietwat stress. Je kan het ene jaar wel eens een bongo cadeau geven, ook het volgende jaar kan je dit nog geven maar 3 jaar hetzelfde geven is ook een beetje saai. Natuurlijk is zo’n bon altijd handig en lang geldig, maar ik hou er van om mensen te verrassen met iets origineel en zelfgemaakt.
Daarom maak ik sinds 2 jaar zelf mijn cadeautjes, weliswaar “food” cadeautjes die tot nu altijd al in de smaak zijn gevallen. Bij Dille & Kamille, Casa of Hema koop ik dan leuke spulletjes en potjes die ik dan vul met mijn kook & bak creaties.
Vorig jaar had ik enkele beugelpotten gevuld met zelfgemaakte granola, koekjes en chocolade. Mijn grootmoeder is nog steeds vol lof over die potten die ze nu kan gebruiken om suiker of bloem te bewaren.
Ook dit jaar plan ik weer leuke zelfgemaakte “food” cadeautjes nl. biscotti koekjes, gingerbread granola en zeezout met een smaakje (vanille, chili-limoen, bacon, porcini, citroen-rozemarijn)
Gingerbread Granola
Ingrediënten
- 150gr havermout
- 100gr pecannoten
- 50gr maple syrup (of honing)
- 50gr gesmolten kokosolie
- 30gr lijnzaad (of vervang door noten zoals bijvoorbeeld hazelnoten)
- 1/2kl kaneel
- 1/4kl gemberpoeder
- snuifje gemalen steranijs
- optioneel > 50gr gedroogde veenbessen of rozijnen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier
Hak de pecannoten grof.
Meng de havermout met de pecannoten, lijnzaad en de kruiden.
Giet hierbij de maple syrup en de gesmolten kokosolie. Meng goed.
Stort dit mengsel op de bakplaat en spreid goed uit.
Bak de granola ongeveer 25 a 30min goudbruin in de oven. Hussel regelmatig met granola tijdens het bakken.
Tip > als je gedroogde veenbessen of rozijnen wilt toevoegen, doe dit pas na het bakken van de granola.
Gingerbread Biscotti
Ingrediënten (+/- 30 a 40 koekjes)
- 55gr boter (op kamertemperatuur)
- 100gr witte suiker
- 100gr kandijsuiker
- 2 eieren
- 2tl bakpoeder
- 310gr speltmeel (of gewone bloem)
- 3el maple syrup (of honing)
- 70gr pecannoten
- 1tl gemberpoeder
- 2tl kaneel
- snuifje gemalen steranijs
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de bloem met het bakpoeder en de pecannoten. Zet even opzij.
Mix de boter even.
Voeg beide suikers toe samen met de kruiden. Meng goed. De textuur is nu zeer kruimig.
Voeg de eieren en maple syrup toe, roer of mix goed.
Voeg nu lepel per lepel het bloem-pecannoten mengsel toe. Je kan dit met de hand kneden of door een keukenmachine laten mengen. Je krijgt nu een stevig deeg.
Verdeel het deeg in 2 gelijke hopen, rol beide hopen tot een worst van ongeveer 2cm dikte en 4cm breedte.
Leg beide worsten op een beklede bakplaat.
Bak 25min in een voorverwarmde oven.
Haal uit de oven en laat 15min afkoelen (het kan zijn dat het deeg binnenin nog niet helemaal gaar is, maar het deeg dient nog een tweede keer gebakken worden).
Verlaag de oventemperatuur tot 120 graden.
Snij de koekjesworst in sneetjes van ongeveer 2cm breed en leg terug op een beklede bakplaat.
Zet de koekjes terug in de oven (op 120 graden) en laat ze nog 25min uitdrogen in de oven. Zo ga je die “kei harde” koekjes verkrijgen.
Laat de koekjes afkoelen
Zeezout met een smaakje
Ingrediënten Vanille zout
- 180gr grof zeezout
- 2 vanillestokjes
Bereidingswijze
Snij beide vanillestokjes door, schraap het merg met een fijn mesje uit.
Doe dit vanillemerg in een klein hakmolentje of koffiemolentje samen met 2el van het zout. Mix even.
Doe hierbij de rest van het zout en meng met een lepel.
Tip > dit vanillezout is lekker bij aardbeien, bij chocolade, popcorn
Ingrediënten Porcini zout
- 180gr grof zeezout
- 10gr gedroogde porcini/ cepes
Bereidingswijze
Doe de porcini in het hakmolentje en mix tot een fijn poeder.
Meng hieronder het keukenzout.
Tip > gebruik dit porcini zout als afwerking bij pasta, vlees, vis …
Ingrediënten bacon zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Neem een bakplaat, leg hierop een vel bakpapier en leg hierop de dunne sneetjes bacon.
Bak de bacon 20min in de oven zodat deze lekker krokant is.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster (zodat het vet kan wegdruipen)
Mix de afgekoelde bacon in een klein hakmolentje tot kruimels.
Meng de baconkruimels met het zeezout.
TIp > dit bacon zout kan best in de koelkast bewaard worden en voelt ook iets vochtiger aan dan het andere zout.
Tip > gebruik dit bacon zout bij popcorn, frietjes, gebakken aardappelen, salade, eieren, groenten, …
Ingrediënten Limoen-Chili
Bereidingswijze
Haal de zeste van de limoen met behulp van een zesteur. Heb je dit niet, snij dan zeste van de limoen heel fijn. (enkel zeste niet het witte gedeelte).
Laat de zeste ongeveer 2h drogen op een stukje keukenpapier.
Als de zeste gedroogd is, meng dan met de chilivlokken en zeezout.
Tip > Dit Limoen-chili zout is lekker bij frietjes, taco, op een stukje zalm, guacamole, …
Ingrediënten Citroen-Rozemarijn
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 80 graden.
Haal de zeste van de citroen met behulp van een zesteur. Heb je dit niet, snij dan zeste van de citroen heel fijn. (enkel zeste niet het witte gedeelte).
Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en hak de blaadjes grof. Meng dit met de zeste en het zout.
Leg een vel bakpapier op een ovenrooster en stort hierop het zoutmengsel. Zet in de oven.
Laat dit zoutmengsel ongeveer 45min drogen in de oven. Hussel regelmatig tijdens het bakken.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens dit in een potje te doen
Tip > Dit citroen-rozemarijn zout is lekker bij een stukje gebakken zalm of andere vis, kip, gegrild vlees, eieren, …