Vorige maand ben ik naar het foodie event van het jaar geweest in Nederland nl. de Tasty beurs in Utrecht. Hier heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Falksalt dat gespecialiseerd is in kristalzout gemaakt uit Mediterraans zeewater. Naast het gewone natuur zeezout hebben ze nog 9 andere smaken waaronder look, citroen, rozemarijn, smoke, …
Het kleurrijke zout en de leuke verpakking maakte mij toch ietwat nieuwsgierig, dus ging ik mijn oor te luister leggen. Ik werd direct verwelkomt door een landgenoot die zeer enthousiast over het product kon vertellen en tips voor eventuele gerechtjes met dit kleurrijke en smaakvolle zout.
Net zoals mij denken jullie waarschijnlijk, zout is niet echt gezond … iets wat we al jaren horen. Wel, door de intense smaak van dit zout van Falksalt moet je uiteindelijk veel minder gebruiken dan normaal. Dat gehoord te hebben was ik eigenlijk al verkocht maar toen mocht ik nog proeven … wow!! Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan met 5 verschillende smaken nl. smoke, chipotle, citroen, black, en look
Na enkele weken van ziek te zijn heb ik vorige week eindelijk de verschillende smaken kunnen testen in allerlei soorten gerechten van een feestelijk hapje tot dagdagelijkse geroosterde aardappelen tot zelfs chocolade. En het is niet gelogen, dit zout maakt je gerechtje tot een topgerecht!
De eyecatcher van Falksalt in ongetwijfeld het zwarte zeezout, ik noem het zwarte diamanten :-), en is ideaal om een “eye-catching” gerecht te presenteren. Met de feestdagen in het hoofd, heb ik deze zalmrolletjes met avocadovulling gemaakt, afgewerkt de zwarte diamanten.
Tip > strooi het zwarte zout op de rolletjes vlak voor het serveren.
(ga naar recept)
Ook gewone dagdagelijkse gerechtjes worden smaakvoller door een beetje van dit zout te gebruiken. Met het lookzout maakte ik heerlijke provencaalse gebakken aardappeltjes en een simpel stukje zalm werkte ik af met het smoke zout … heerlijk!! Die smoke is echt mijn favoriet, dat geeft je stuk vis of vlees een lekker “rokerig” smaakje.
(ga naar recept)
Zout kan niet enkel gebruikt worden in hartelijke gerechten, ook in desserts komt het goed tot zijn recht. Elk baksel (taart, cake, koekje) vraagt steeds om een snuifje zout. Chocolade en zout is ook een perfecte match, zo maakte ik deze chocolade-pistache reep afgewerkt met een beetje van het citroenzout.
(ga naar recept)
Ik had nog een vijfde potje gekocht namelijk die met chipotle smaak. Die smaak is mij ondertussen bekend omdat ik al vaak in Amerika ben geweest en daar gebruiken ze vaak deze gedroogde gerookte peper. Hier in Belgie ben ik het nog nooit tegengekomen. Ik vind dit zout heerlijk op een stukje vlees of bij pasta. Maar ook bij een simpele toast met avocado en een gebakken eitje komt dit pittig zout tot zijn recht.
(Ga naar recept)
Met de feestdagen die naderen, is dit wel een leuke cadeautip. Je kan het zout van Falksalt online bestellen via http://falksalt.be/be/
Ze verkopen het zout in potjes van 125gr (6eur per potje) en 70gr (4.49eur per potje) en in een geschenkpakket (30eur). Dit geschenkpakket bestaat uit 5 potjes zout en de smaken die kan je zelf samenstellen.
Hieronder kan je de recepten terugvinden die ik met Falksalt heb gemaakt.
Zalmrolletjes met avocadovulling
Ingrediënten
- 8 a 10 sneetje gerookte zalm
- 1/2 avocado
- 100gr roomkaas (type Philadelphia)
- citroensap
- Cayennepeper
- Black zeezout
Bereidingswijze
Maak eerste de avocadovulling. Mix daarvoor de avocado met de roomkaas, een beetje citroensap en kruid met peper en zout. Gebruik niet te veel zout aangezien we de rolletjes afwerken met het zwarte zout.
Leg eerst een groot stuk plasticfolie op je werktafel/aanrecht.
Leg hierop de plakjes zalm, leg ze een beetje over elkaar heen.
Smeer het avocadomengsel over de plakjes zalm en rol op vanuit de langste kant met behulp van het plasticfolie. Let op dat de plasticfolie niet in de rol terecht komt.
Leg de zalmrol minstens 30min in de diepvries alvorens te snijden.
Snij rolletjes van ongeveer 1,5 a 2cm dikte.
Vlak voor het serveren, strooi je er een beetje van het zwarte zeezout over.
Zalm met Smoke zout
Ingrediënten
- stukje zalmfilet (ongeveer 175gr per persoon)
- Olijfolie
- Smoke zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe een scheutje olijfolie in een ovenschotel en leg hierin het stukje zalmfilet.
Strooi een beetje van het smoke zeezout over de zalmfilet.
Bak de zalm ongeveer 15min in de oven. Gaartijd hangt af van de grootte van de vis.
Provençaalse aardappeltjes met lookzout
Ingrediënten 4 personen
- 1kg aardappelen
- 2 takjes rozemarijn
- Olijfolie
- Lookzout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Kook de aardappelen (zonder te schillen of in stukken te snijden) eerst al 7 a 8min voor.
Giet af en snij ze dan in partjes/wedges.
Doe de aardappelpartjes in een ovenschaal, overgiet met goede scheut olijfolie. Meng er rozemarijnblaadjes onder en een beetje van het lookzout.
Bak ongeveer 25 a 30min in de oven. Hussel 1 a 2 keer tijdens het bakken door de aardappelen.
Chocolade-pistache reep met citroenzout
Ingrediënten
- 400gr pure chocolade (het handigst is chocoladedruppels gebruiken)
- 120gr ongezouten pistachenoten
- citroenzout
Bereidingswijze
Leg alvast een ruime ovenschaal met daarop een groot stuk bakpapier.
Hak de pistachenoten grof.
Smelt 2/3 van de chocolade au bain marie. Roer regelmatig. Verhit de bain marie niet te hard, laat de chocolade rustig smelten.
Neem de pot met de gesmolten chocolade uit de bain marie.
Doe nu de rest van de chocolade bij de gesmolten chocolade en roer tot een egale massa.
Giet de chocolade op het stuk bakpapier, strijk plat en strooi er de gehakte pistachenoten en een beetje van het citroenzout over. Zodra je de chocolade op het papier giet, dien je wel vlug te werken omdat de chocolade vlug hard wordt.
Leg de chocoladereep op een koele plaats om uit te harden.
Toast met avocado, spiegelei en chipotle zout
Ingrediënten (voor 2 toasts)
- 2 toasts
- 1 avocado
- 2 eieren
- citroensap
- Olijfolie
Bereidingswijze
Meng de avocado met een beetje citroensap en kruid met een beetje peper en zout. Kruid niet te veel omdat we het gerechtje afwerken met het chipotle zout.
Verhit een pan met een goede scheut olijfolie en bak hierin 2 spiegeleieren.
Verdeel het avocadomengsel over de 2 toasts, smeer uit. Werk af met het spiegelei en strooi er een beetje van het chipotle zout over.
Hoi Elien,
Falksalt Belgium hier 🙂
Hartelijk dank voor zo’n positieve reactie over onze zoutvlokken, het is geweldig om te horen dat u zo’n lekkere gerechten klaar maakt met Falksalt. Zouden we deze pagina op ons Facebook profiel mogen weergeven? Wij wensen u nog veel kookplezier
Vriendelijke groeten
Niklas Johansson
Hallo Niklas,
Bedankt voor uw berichtje!
Natuurlijk mogen jullie mijn pagina weergeven op Facebook
Groepjes
Elien