Chocoladetaart met marsepein

Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.
Naar recept gaan

Chocolade en marsepein, twee ingrediënten die hand in hand gaan en 2 van mijn absolute “Guilty pleasures”. Deze chocoladetaart met marsepein is daarom echt het paradijs voor mij en bovendien super feestelijk. Het ideale dessert om met de feestdagen op tafel te zetten, eentje die je weer makkelijk op voorhand kan maken. Deze taart bestaat uit 2 elementen namelijk een smeuïge chocoladecake als bodem met daarop een heerlijk mousse van marsepein. Als afwerking nog een “chocolate drip” en daar is je showstopper voor op je kerstmenu of voor Nieuwjaar.

Hoe maak je deze chocoladetaart met marsepein

Je begint met het bakken van de chocoladecake. Deze bestaat uit de klassieke ingrediënten voor een cake, enkel gebruiken we geen boter wel zonnebloemolie. Hierdoor zal de cake lekker smeuïg worden.
Start met de eitjes en suiker luchtig en bleek te kloppen. Hier voeg je melk en de olie aan toe en als laatste bloem en cacaopoeder. Het deeg zal iets lopender zijn dan normaal cakedeeg maar dit komt allemaal goed.
Bak de cake mooi gaar in de oven en laat daarna volledig afkoelen.

Ondertussen kan je de mousse van marsepein maken. Een handige tip is om de marsepein een paar uur van tevoren in de koelkast te leggen om iets harder te worden aangezien je deze moet raspen.

Voor de mousse, doe je geraspte marsepein in een kookpotje samen met melk, room en wat suiker. Dit zet je op een zacht vuurtje zodat de marsepein kan oplossen in de vloeistof. Natuurlijk zullen er nog heel kleine stukjes amandel inzitten, deze kunnen niet helemaal oplossen. Je kan op het laatste nog even mixen met een staafmixer en door een zeef halen maar die hoeft niet per se. Verder gaat in de mousse nog gelatine.
De mousse laat je vervolgens afkoelen tot ie lauw is en daaraan voeg je nog opgeklopte room toe.

Nu kan je de taart gaan samenstellen door de afgekoelde cake opnieuw in de springvorm te leggen (de bodem van de vorm hoef je niet meer te gebruiken). Belangrijk is dat je de cake bovenaan bijsnijdt zodat ie mooi egaal is. De cake smeer je in met wat confituur naar keuze en giet hierover de mousse van marsepein. Dit laat je nu minstens 3 a 4h of een nachtje opstijven in de koelkast.

Je kan de taart op het laatste nog afwerken met fijn geraspte chocolade of ga voor een spectaculaire “chocolate drip”. In het receptuur leg ik je uit hoe je dit makkelijk voor mekaar kan krijgen. Decoreer de taart nog met wat partjes granaatappel, veenbessen en gouden glitter.

Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.
Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.

Tips & vragen voor het maken van deze chocoladetaart mer marsepein

  • Kan ik de marsepein in de mousse ook weglaten? Ja, ben je geen fan van marsepein (onbegrijpelijk 😃) dan laat je deze gewoon weg. Voeg eventueel de zaadjes van een vanillestok toe voor een lekkere vanille smaak.
  • Is er een alternatief voor de chocoladecake? Je zou de chocoladecake ook kunnen vervangen door een klassieke biscuit (zie recept) of ga bijvoorbeeld voor een koekjesbodem zoals bij een cheesecake (zie recept)
  • Heb je een makkelijker alternatief voor de “chocolate drip”? Je kan ook gewoon wat pure, melk en/of witte chocolade kunnen raspen en over de taart strooien
Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.
Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.

Chocoladetaart met marsepein

Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.
Porties 8

Equipment

  • Springvorm (+/- 22cm)

Ingrediënten
  

Chocoladecake

  • 125 gr zelfrijzende bloem
  • 20 gr cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 100 gr suiker
  • 1 tl vanille essence
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 ml melk

Mousse van marsepein

  • 8 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)
  • 200 gr marsepein (*)
  • 220 ml melk
  • 220 + 250 ml room
  • 40 gr suiker
  • 1 tl amandelessence

Afwerking

  • 3 el confituur (aardbei, sinaasappel, bessen, …)
  • 150 gr chocolade
  • 100 ml room
  • 1 klontje boter
  • granaatappel & veenbessen (decoratie)

Instructies
 

Chocoladecake

  • Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Zeef de bloem en cacao, meng goed en zet even opzij.
  • Doe de eieren, suiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop bleek en romig. Deze massa dient te "verdriedubbelen". Reken op zo'n 8 a 10min.
    Giet hierbij de olie en melk en mix weer goed.
    Voeg als laatste het bloem-cacao mengsel toe en mix tot een mooi glad deeg. Het is normaal dat het deeg iets lopender is.
    Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake voor zo'n 30 a 35min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal vervolgens uit de oven, laat eerst zo'n 8 a 10min afkoelen. Ontvorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Mousse van marsepein

  • Laat de gelatine weken in koud water
    Rasp de marsepein fijn.
  • Doe de melk, room (220ml), geraspte marsepein en suiker in een kookpotje. Zet op een middelhoog vuur en breng zachtjes tot net onder het kookpunt.
    Roer regelmatig zodat de marsepein kan oplossen. Er zullen sowieso nog kleine stukjes inzitten afkomstig van de amandelen.
    Haal het kookpotje van het vuur eenmaal net onder het kookpunt en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met de amandel essence. Roer goed zodat deze kunnen oplossen.
    Je kan nu eventueel nog even mixen met een staafmixer voor een gladdere massa maar dit hoeft niet per se.
    Laat dit mengsel nu afkoelen tot deze lauw is.
  • Klop de resterende room (250ml) op en spatel deze onder het afgekoelde marsepein mengsel.

Samenstelling

  • Neem dezelfde springvorm, de bodem van de vorm heb je nu niet nodig.
    Beleg de zijkanten van de vorm met bakpapier.
    Leg de (gesloten) springvorm op je serveerbord.
    Snij je chocoladecake bovaan wat bij zodat deze mooi egaal is.
    Leg de cake in de springvorm, smeer in met wat confituur (blijf minstens 1cm weg van de rand) en giet hierover de mousse van marsepein.
    Zet in de koelkast voor minstens 3 a 4h (of een nachtje) om op te stijven.
  • Wil je de taart afwerken met de chocolate drip.
    Breek de chocolade in kleine stukjes, doe in een kom en zet even opzij.
    Doe in een kookpotje de room en breng tot net onder het kookpunt. Giet deze warme room vervolgens over de stukjes chocolade. Roer goed tot een mooie gladde saus, voeg op het laatste het klontje boter toe en roer opnieuw goed tot een mooie gladde saus.
    Laat deze nu even afkoelen zodat de chocoladesaus ietwat dikker wordt (iets dikker dan yoghurt). De saus mag natuurlijk niet te dik zijn anders zal deze niet mooi naar beneden lopen.
    Neem nu een lepel van de saus en laat deze rustig van de lepel lopen op de rand van de taart. Des te meer saus des te sneller dat deze naar beneden zal lopen. Doe dit over de hele rand van de taart.
    Laat de chocolade ietwat harder worden. Zet de taart op een koele plaats maar best niet de koelkast.
  • Decoreer de taart met plakjes granaatappel, veenbessen en wat gouden decoratie
    Smakelijk !

Notities

TIP voor het makkelijk raspen van de marsepein. 
Leg de marsepein een paar uurtjes eerst in de koelkast. 

Nog meer inspiratie nodig voor je feestmenu? Check dan zeker ook even deze receptjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.