Cheesecake time! Lang geleden dat ik nog eens een echte kaastaart heb gemaakt. De inspiratie voor deze cheesecake ben ik gaan halen bij Ottolenghi uit z’n “Sweet” kookboek. Ottolenghi stelt nooit teleur en ook nu weer niet, een taartje om van te blijven smullen. Een cheesecake met een exotische toetst met de passievrucht en ananas, en natuurlijk ook lekker kruidig à la Ottolenghi.

De basis van deze cheesecake zijn zoals bij de meeste cheesecakes droge koekjes en gesmolten boter/margarine … niets speciaal denk je. Jawel toch, er gaan ook nog geroosterde amandelschilfers in en wat kaneel. Hele subtiele smaakmakers.
De kaasvulling is ook weer basic met roomkaas, eieren en suiker. De frisse heerlijke toets komt door het sap van passievrucht en zure room.
En waar blijft die ananas? Denken jullie nu misschien … wel die roosteren we in de oven met wat honing, vanille, kaneel en steranijs. Ottolenghi maakt daarnaast nog een karamel waar de geroosterde ananas bij gaat, maar daar volg ik hem even niet :-). Ik hou het bij geroosterde ananas, lekker fris en kruidig.



Ingrediënten korst
- 40gr amandelschaafsel
- 130gr droge koekjes
- 1/2tl kaneel
- 80gr margarine/boter (gesmolten)
- Optioneel > 1/2tl gemalen steranijs
Extra : 1 springvorm van +/- 22cm
Ingrediënten cheesecake
- 140gr pulp passievrucht (*)
- 750gr roomkaas
- 200gr suiker
- 80gr zure room
- 3 hele eieren + 3 eigelen
*Haal het vruchtvlees van passievruchten door een zeef en vang het vocht/sap op. De pitjes gaan we niet meer gebruiken.
Ingrediënten geroosterde ananas
- 1 ananas
- 2el honing
- 1/4tl kaneel
- 1/4tl gemalen steranijs of 1 hele steranijs
- 1/2 vanillestokje
Bereidingswijze
Begin met het maken van de korst.
Beleg de bodem en ook de randen met bakpapier.
Voor de randen, je kan deze best even invetten dan blijft het bakpapier beter kleven.
Rooster het amandelschaafsel mooi goudbruin in een pan.
Maal de koekjes fijn in een blender.
Meng het geroosterd amandelschaafsel, met de verkruimelde koekjes, kaneel, gemalen steranijs (als je dit gebruikt) en de gesmolten margarine/boter.
Stort dit mengsel in de springvorm en druk goed aan zodat je een mooie egale bodem krijgt. Zet minstens 30min in de koelkast om op te stijven.
Voor de cheesecake.
Kluts de 3 eieren + 3 eigelen even los in een kommetje. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de roomkaas, zure room en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix los. Giet hierbij de losgeklopte eieren en mix weer goed tot een mooie egale massa. Voeg op het laatste de passievrucht pulp toe en meng nog even goed.
Giet dit cheesecake mengsel over de opgestijfde bodem.
Bak de cheesecake zo’n 60min in de oven.
De zijkanten zullen stevig aanvoelen, het midden van de cheesecake zal nog wak aanvoelen.
Zet de oven uit, laat de cheesecake in de oven met een deur van de oven op een kiertje. Dit zal er voor zorgen dat je cheesecake niet zal scheuren.
Laat de cheesecake zo nog een uurtje in de oven staan.
Haal de kaastaart dan uit de oven en laat verder afkoelen op kamertemperatuur (hij zal nog steeds zacht aanvoelen). Eenmaal helemaal afgekoeld zet dan een nachtje in de koelkast.
Voor de afwerking met geroosterde ananas.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder de schil van de ananas, snij de ananas in dunne plakjes en doe in een ruime ovenschaal. Meng met de honing, kaneel, zaadje van de vanillestok en steranijs.
Rooster de ananas zo’n 20 a 25min in de oven, hussel tijdens het bakken af en toe door de ananas.
Vlak voor het serveren werk je de cheesecake af met de warme geroosterde ananas en eventueel nog wat passievrucht pulp.
Smakelijk!