Lasagne, één van de favorietjes hier thuis. Het is een klassieker, eentje die gewoon altijd smaakt. Iets waar ik een hele dag naar kan uitkijken om dan echt van de eerste tot de laatste hap te genieten. Ja, wij zijn echte lasagneliefhebbers zowel van de klassieke versie en soms gaan we al eens aan het experimenteren zoals deze groene lasagne. De mosterd voor deze vegetarische versie ben ik gaan halen bij één van mijn favorietjes namelijk Donna Hay.

Deze groene lasagne is 100% veggie, 100% smaak, 100% yumminess en 200% comfort food! En bovendien ook niet super zwaar, die rijkelijke kaassaus wordt hier vervangen door ricotta waar we wat Parmezaanse kaas ondermengen. Het blijft natuurlijk lasagne dus bovenaan krijgt deze wel nog een lekker laagje mozzarella, het mag iets hebben natuurlijk :-).

En van waar de benaming groene lasagne, wel door alle groene groenten die we erin verwerken … spinazie, boerenkool, prei en de groene pesto op basis van broccoli (en basilicum natuurlijk). Een super groene veggie lasagne dus, die echt het proberen waard is!
Ingrediënten (4 personen)
- 500gr spinazie
- 500gr boerenkool (fijngesneden)
- 1 prei (fijngesneden)
- 800gr ricotta
- 100ml melk
- 120gr parmezaanse kaas
- 1kl zeste van citroen
- 125gr mozzarella
- +/- 200gr lasagnevellen
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten pesto
- 400gr broccoliroosjes
- 60gr basilicumblaadjes
- 60gr pijnboompitten (geroosterd)
- 1 teentje look
- 50ml citroensap
- 2el olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Maak eerst even de pesto.
Hak de broccoliroosjes grof en doe in een blender samen met de overige ingredienten. Mix tot een gladde pesto. Zet even opzij.
Meng de ricotta met de melk, 60gr Parmezaanse kaas, zeste van citroen, peper en zout. Zet ook even opzij.
Verhit een ruime pan of stoofpot met scheut olijfolie.
Stoof hierin de prei en boerenkool kort aan, zodat beide groenten slinken.
Voeg op het laatste ook de spinazie toe, roer goed zodat ook deze kan slinken.
Haal van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een ruime ovenschaal.
Verdeel de helft van het groentemengsel over de bodem van de ovenschaal.
Bedek volledig met lasagnevellen.
Verdeel hierover de helft van het ricottamengsel gevolgd door de helft van de pesto. Dek volledig af met lasagnevellen.
Smeer hierop de resterende helft van het ricottamengsel gevolgd door de rest van de pesto en het groentemengsel.
Verdeel hierover blokjes mozzarella en de resterende 60gr Parmezaanse kaas.
Bak de lasagne zo’n 40min in de oven.
Haal uit de oven en serveer direct.
Smakelijk