Christmas is coming en deze chocoladetaart met marsepein is het ideale feestelijke dessert. Deze taart bestaat uit een smeuige simpele chocoladecake, een romige mousse van marsepein en een chocolate drip. Dit receptje kan je trouwens makkelijk op voorhand al maken ideaal voor de feestdagen.
Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapierVerwarm de oven voor op 175 graden.
Zeef de bloem en cacao, meng goed en zet even opzij.
Doe de eieren, suiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop bleek en romig. Deze massa dient te "verdriedubbelen". Reken op zo'n 8 a 10min.Giet hierbij de olie en melk en mix weer goed. Voeg als laatste het bloem-cacao mengsel toe en mix tot een mooi glad deeg. Het is normaal dat het deeg iets lopender is.Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake voor zo'n 30 a 35min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.Haal vervolgens uit de oven, laat eerst zo'n 8 a 10min afkoelen. Ontvorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
Mousse van marsepein
Laat de gelatine weken in koud waterRasp de marsepein fijn.
Doe de melk, room (220ml), geraspte marsepein en suiker in een kookpotje. Zet op een middelhoog vuur en breng zachtjes tot net onder het kookpunt.Roer regelmatig zodat de marsepein kan oplossen. Er zullen sowieso nog kleine stukjes inzitten afkomstig van de amandelen. Haal het kookpotje van het vuur eenmaal net onder het kookpunt en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met de amandel essence. Roer goed zodat deze kunnen oplossen.Je kan nu eventueel nog even mixen met een staafmixer voor een gladdere massa maar dit hoeft niet per se. Laat dit mengsel nu afkoelen tot deze lauw is.
Klop de resterende room (250ml) op en spatel deze onder het afgekoelde marsepein mengsel.
Samenstelling
Neem dezelfde springvorm, de bodem van de vorm heb je nu niet nodig.Beleg de zijkanten van de vorm met bakpapier.Leg de (gesloten) springvorm op je serveerbord. Snij je chocoladecake bovaan wat bij zodat deze mooi egaal is. Leg de cake in de springvorm, smeer in met wat confituur (blijf minstens 1cm weg van de rand) en giet hierover de mousse van marsepein. Zet in de koelkast voor minstens 3 a 4h (of een nachtje) om op te stijven.
Wil je de taart afwerken met de chocolate drip. Breek de chocolade in kleine stukjes, doe in een kom en zet even opzij.Doe in een kookpotje de room en breng tot net onder het kookpunt. Giet deze warme room vervolgens over de stukjes chocolade. Roer goed tot een mooie gladde saus, voeg op het laatste het klontje boter toe en roer opnieuw goed tot een mooie gladde saus. Laat deze nu even afkoelen zodat de chocoladesaus ietwat dikker wordt (iets dikker dan yoghurt). De saus mag natuurlijk niet te dik zijn anders zal deze niet mooi naar beneden lopen. Neem nu een lepel van de saus en laat deze rustig van de lepel lopen op de rand van de taart. Des te meer saus des te sneller dat deze naar beneden zal lopen. Doe dit over de hele rand van de taart. Laat de chocolade ietwat harder worden. Zet de taart op een koele plaats maar best niet de koelkast.
Decoreer de taart met plakjes granaatappel, veenbessen en wat gouden decoratieSmakelijk !
Notities
TIP voor het makkelijk raspen van de marsepein. Leg de marsepein een paar uurtjes eerst in de koelkast.