Vergis je niet, deze avocado panna cotta is dus geen dessertje, wel een voorgerechtje. Serveren doen we met wat grijze garnalen. Een lekker feestelijk receptje dat je weer makkelijk op voorhand kan maken, iets wat als een leuke “jingle Bell” in oren klinkt 😃. Een origineel fris gerechtje waarmee je kan uitpakken tijdens de feestdagen zonder het jezelf moeilijk te maken.
Met de feestdagen wil je altijd wel iets speciaal op tafel toveren maar je wilt echter niet de hele avond achter de kookpotten staan plus de nodige stress die daarbij komt kijken. Daarom vind ik het belangrijk om receptjes uit te kiezen die natuurlijk ten eerste super lekker en smaakvol zijn. Het tweede belangrijke element is het “op voorhand kunnen maken”. De dag voordien het meeste werk op je gemakje kunnen doen, dat zorgt voor zo veel meer rust. Dan kan je de dag van je feestje lekker chillen, rustig je tafel decoreren. Gewoon genieten van de feestdagen, no stress!
Hoe maken we deze Avocado Panna Cotta
Een belangrijk element van een Panna Cotta is natuurlijk gelatine. Laat deze eerste weken. Vervolgens verhit je wat citroensap in een kookpotje, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Dit laat je afkoelen tot kamertemperatuur.
Vervolgens gaat je blender het meeste werk voor je doen. Je doet wat sjalot, vruchtvlees van avocado, roomkaas, yoghurt, zeste van citroen en kruiden in je blender. Deze mix je tot een gladde crème. Daar voeg je het afgekoelde citroen-gelatine mengsel aan toe, mix nog even en verdeel de Panna Cotta over glaasjes, kommetjes of (met plasticfolie beklede) muffin/cupcake bakvorm. Deze laat je nu minstens 3 a 4h opstijven in de koelkast.
We serveren deze avocado Panna Cotta met wat grijze garnalen, granaatappelpitjes, radijsjes, partjes citroen en wat brood, toast of crackers.
Easy Peasy en toch super feestelijk!
Tips & Vragen voor het maken van deze Avocado Panna Cotta
- Is er een alternatief voor de grijze garnalen? Je kan deze makkelijk vervangen door gerookte zalm of krokant gebakken gedroogde ham.
- Kan ik deze Panna Cotta lang op voorhand al maken? Aangezien je deze moet laten opstijven, kan je deze makkelijk ‘s ochtends al maken. Eventueel al de avond voordien.
- Kan je dit receptje ook serveren als hapje? Dat kan ook. Gebruik dan bijvoorbeeld mini-glaasjes
Avocado Panna Cotta
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)
- 1/2 citroen (sap)
- 1 (kleine) sjalot
- 2 avocado's
- 175 gr roomkaas
- 25 gr yoghurt
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 snuifje cayennepeper
- zout
- 200 gr grijze garnalen
- granaatappelpitjes
- schijfjes citroen
Instructies
- Begin met het weken van de gelatine. Verhit het sap van de halve citroen (net onder het kookpunt), haal van het vuur en voeg hier de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe. Roer goed en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Pel de sjalot, hak in kleine blokjes en doe in een blender of foodprocessor. Voeg hier ook het vruchtvlees van de avocado's aan toe samen met de roomkaas, yoghurt, zeste van citroen, cayennepeper en zout. Mix tot een gladde crème.Proef alvast even en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.Voeg het afgekoelde citroensap-gelatine mengsel toe. Mix nog even kort.Verdeel het avocado mengsel over glaasjes, kommetje of doe dit in een siliconen muffin/cupcake bakvorm. (Beleg deze vormpjes eerst met wat plasticfolie en giet er dan het mengsel in zo kan je de panna cotta er beter uithalen). Laat de panna cotta minstens 3 a 4h opstijven (mag ook langer)
- Serveer de panna cotta's met grijze garnalen, granaatappelpitjes en wat brood, toast of crackers. Smakelijk
Nog wat inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook even volgende recepten