Panna Cotta met koffie

Christmas is coming en deze Panna Cotta met koffie en chocolade crumble is het ideale dessertje voor op je feestmenu. Altijd lekker, heel makkelijk te maken en iedereen lust het. Je kan dit Italiaanse toetje trouwens volledig op voorhand al maken

Panna Cotta met koffie, dat is één van mijn lievelings dessertjes in combinatie met mijn absolute verslaving. Ik en koffie dat is wel een “dingetje”, van elk tasje koffie kan ik zo genieten en kijk er ook telkens weer naar uit voor mijn volgende. In dit typische Italiaanse toetje, dat naar mijn mening telkens weer het ideale kerstdessert is, verwerken we zowel oploskoffie als koffielikeur. Ook komt er nog een chocolade toets bij in de vorm van een crumble voor de “crunchiness”.

Ook al lust is geen alcohol, toch heb ik een klein scheutje koffielikeur gebruikt voor een nog iets intensere smaak. Wees gerust de alcohol proef je niet, anders zou ik het ook niet lusten 😉. Wil je deze Panna Cotta toch ‘kindvriendelijk” maken, dan kan je deze ook weglaten en eventueel iets meer oploskoffie gebruiken.

Christmas is coming en deze Panna Cotta met koffie en chocolade crumble is het ideale dessertje voor op je feestmenu. Altijd lekker, heel makkelijk te maken en iedereen lust het.  Je kan dit Italiaanse toetje trouwens volledig op voorhand al maken

Hoe maak je deze Panna Cotta met koffie?

Heb ik al gezegd dat Panna Cotta één van de makkelijkste dessertjes ever is?
Waarschijnlijk al 100e keren en toch zeg ik het nog eens. Eenvoudig en op voorhand te maken … dat noem ik de 2 succesfactoren voor een feestrecept!
Panna Cotta dat is niet meer dan room (en of melk), suiker, gelatine en smaakmakers in dit geval dus koffie en wat vanille.

Je begint met het weken van de gelatine. Ter info, ik gebruik altijd gelatine van Dr. Oetker. Vervolgens doe je de room, suiker, oploskoffie, de zaadjes van een vanillestok en de koffielikeur in een kookpotje. Dit breng je op een zacht vuurtje tot tegen het kookpunt, laat niet doorkoken. Haal het kookpotje van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Verdeel de Panna Cotta over glaasjes of kommetjes, zet in de koelkast en laag minstens 4h of langer opstijven.

Voor de crumble, meng je de typische ingrediënten namelijk bloem, suiker, boter, cacaopoeder en wat amandelmeel tot je een grove crumble verkrijgt. Dit spreid je uit op een bakplaat en bak krokant in de oven tot deze lekker krokant is. Laat volledig afkoelen en bewaar luchtdicht

Tips & Vragen voor het maken van deze Panna Cotta met koffie

  • Is er een super snel alternatief voor de chocolade crumble? Die is er zeker in de vorm van gewoon wat chocolade koekjes grof te verkruimelen.
  • Welke koffielikeur kan ik gebruiken? De bekendste zijn Tia Maria of Kahlua. Kan je deze niet vinden dan kan je eventueel ook Baileys gebruiken. Dit is geen koffielikeur maar past ook perfect in deze Panna Cotta
  • Kan ik dit dessertje meal preppen? Ja zeker en vast en daarom vind ik Panna Cotta altijd een topper om op je feestmenu te zetten. Zowel de Panna Cotta als de crumble kan je de dag voordien al maken dus aan je dessert heb je de dag zelf geen werk meer.
Christmas is coming en deze Panna Cotta met koffie en chocolade crumble is het ideale dessertje voor op je feestmenu. Altijd lekker, heel makkelijk te maken en iedereen lust het. Je kan dit Italiaanse toetje trouwens volledig op voorhand al maken
Christmas is coming en deze Panna Cotta met koffie en chocolade crumble is het ideale dessertje voor op je feestmenu. Altijd lekker, heel makkelijk te maken en iedereen lust het. Je kan dit Italiaanse toetje trouwens volledig op voorhand al maken

Panna Cotta met koffie

Christmas is coming en deze Panna Cotta met koffie en chocolade crumble is het ideale dessertje voor op je feestmenu. Altijd lekker, heel makkelijk te maken en iedereen lust het. Je kan dit Italiaanse toetje trouwens volledig op voorhand al maken
Gang dessert

Equipment

  • 4 schaaltjes of gebruik een siliconen muffinbakvorm

Ingrediënten
  

Panna Cotta

  • 3,5 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 400 ml room
  • 50 gr suiker
  • 2 tl oploskoffie
  • 1/2 vanillestok
  • 30 ml koffielikeur

Chocolade crumble

  • 30 gr boter
  • 50 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 1,5 el cacaopoeder

Instructies
 

Panna Cotta

  • Je begint met het weken van de gelatine.
    Vervolgens doe je de room, suiker, oploskoffie, de zaadjes van een vanillestok en de koffielikeur in een kookpotje. Dit breng je op een zacht vuurtje tot tegen het kookpunt, laat niet doorkoken.
    Haal het kookpotje van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
    Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Verdeel de Panna Cotta over glaasjes, kommetjes of muffinbakvormpjes. Zet in de koelkast en laag minstens 4h of langer opstijven.

Chocolade crumble

  • Verwarm de oven voor op 165 graden
    Beleg een bakplaat met bakpapier
  • Smelt de boter.
    Eenmaal gesmolten voeg hier de overige ingredienten aan toe. Meng tot een grove crumble.
    Spreid deze uit over de bakplaat en bak voor zo'n 15min in de oven.
    Haal vervolgens uit de oven, laat volledig afkoelen en bewaar luchtdicht.
  • Serveer de panna cotta met de crumble en eventueel wat vers fruit zoals vijgen of bessen.
    Smakelijk
Trefwoord bij de koffie, feestdagen, feestmenu, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, panna cotta

Nog meer inspiratie nodig voor simpele en eenvoudige dessertjes voor op je feestmenu? Check dan zeker deze ook even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.