Panna cotta met pompoen

Panna cotta met pompoen

Even voor de zekerheid, deze panna cotta met pompoen is wel degelijk een dessertje. Klinkt misschien raar een dessertje met pompoen maar het werkt perfect! Ik maakte al eens een zoete taart met pompoen die zalig lekker was en heb er ondertussen al heel veel positieve reacties op gekregen en ook deze panna cotta met pompoen is net zo zalig. Helemaal onderaan de panna cotta is er een hemels laagje karamel die voor de zoete toets in dit dessert gaat zorgen. Bovenop de karamel komt een kruidige panna cotta.

Panna cotta met pompoen

Pompoen in desserts, iets typisch uit USA dat ook hier enorm populair aan het worden is. De pompoen (in de vorm van puree) wordt verwerkt in een toetje in combinatie met de bekende pumpkin spices. Pumpkin spice is een kruidenmix op basis van kaneel, nootmuskaat, koriander en piment. Aangezien je hier pumpkin spice moeilijk kan vinden, kan je je perfect koekkruiden of speculaaskruiden gebruiken. Of ga je nog op trip naar USA, spring dan zeker even de supermarkt binnen en ga op zoek naar de pumpkin spice.
Deze panna cotta krijgt dus een mooie lichte oranje kleur van de pompoen en is lekker kruidig met de vanille en koekkruiden/speculaaskruiden/pumpkin spice.

Oh en heb ik jullie al verteld dat panna cotta het ideale dessertje is met de feestdagen? Waarom? Ten eerste, kan nooit mislukken … Ten tweede, je moet hem de dag voordien al maken want hij dient op te stijven dus geen werk meer op de dag van je feestje … Ten derde, iedereen lust panna cotta.
En wanneer je deze panna cotta met pompoen op tafel zet, zeg pas achteraf dat in het toetje een groente verwerkt zat. Niemand zal het merken 😉

Panna cotta met pompoen
Panna cotta met pompoen

Ingrediënten karamel

  • 200gr suiker
  • 60ml water
  • 120ml room
  • 1el boter/margarine

Ingrediënten panna cotta

  • 480ml room
  • 50gr suiker
  • 1 vanillepeul
  • 150gr pompoenpuree *
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1,5tl koekkruiden of speculaaskruiden

*Pompoenpuree > kook blokjes pompoen gaar in kokend water (zonder zout). Giet af, zet even terug op het vuur om al het vocht uit de pompoen te halen. Pas op dat de pompoen niet aanbakt. Pureer de pompoen en laat afkoelen.

Bereidingswijze

Begin met het maken van de karamel.
Doe hiervoor de suiker en water in een kookpotje en breng aan de kook.
Laat zachtjes koken tot je een mooie goudbruine karamel krijgt. Pas op, eenmaal hij begint te kleuren gaat het heel snel. Dus laat de karamel daarom niet te donker worden. Als hij mooi goudbruin is, haal direct van het vuur en giet de room erbij.
Opgelet! De karamel gaat beginnen borrelen, roer goed tot een gladde romige karamel. Voeg op het laatste het klontje boter toe, roer nog even goed.
Verdeel de karamel over 4 potjes en zet in de koelkast.

Ondertussen kan je de panna cotta maken.
Doe de room in een kookpotje samen met de koekkruiden, zaadjes van de vanilleboon + de lege vanilleboon. Roer even los en breng tot net aan het kookpunt. Haal van het vuur en laat 30min staan zodat de room de vanille kan opnemen.
*
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Zet het kookpotje met de room, kruiden en vanille terug op een zacht vuur, verwijder de lege vanilleboon. Voeg de suiker toe en roer goed zodat de suiker kan oplossen. Dit mengsel hoeft niet meer te koken. De suiker dient enkel op te lossen.
Haal van het vuur het vuur, wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan het warme room mengsel. Roer goed zodat de gelatine kan smelten.
Voeg nu ook de pompoenpuree toe. Roer goed.
Laat dit mengsel even wat afkoelen op kamertemperatuur.
*
Als het panna cotta mengsel is afgekoeld en de karamel in de potjes (in de koelkast) wat steviger is geworden. Verdeel dan de panna cotta over de glaasjes. Zet in de koelkast zodat de panna cotta kan opstijven, dit kan je dus het beste de dag voordien maken.

Haal zo’n 10min voor het serveren de potjes uit de koelkast zodat de panna cotta wat op kamertemperatuur kan komen.
Je kan nu eventueel nog afwerken met wat verkruimelde koekjes of witte chocolade balletjes.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.