Een zalmbuideltje als voorgerecht, eend op oosterse wijze of een stoofpotje als hoofdgerecht … dat wil zeggen dat het tijd is voor een “eyecatching” kerstdessert voor op je Kerstmenu ofwel de “piece de resistance”. En in lijn met de andere receptjes die ik al gedeeld heb is ook deze weer helemaal “kerst approved” namelijk makkelijk, volledig op voorhand klaar te maken en hemels lekker.
Ik ben niet voor een typische kerstbûche gegaan of andere biscuit of ijstaart, wel voor pavlova. En pavlova moet je gewoon uren op voorhand maken, dus perfect voor op je menu. Ook de crème op basis van witte chocolade die erbij wordt geserveerd, moet je op voorhand maken om te kunnen opstijven. Dat is alleen maar een win-win situatie.
En als je net zoals mij origineel uit de hoek wil komen met het uitzicht van je pavlova, maak er dan eens een krans van. Dit kan je makkelijk doen door je eiwitschuim met een ijsschep op je beklede bakplaat te scheppen in de vorm van een krans. Natuurlijk kan je ook voor individuele pavlova’s gaan, dit is iets makkelijker om te serveren.
Maar hey met de feestdagen mag het altijd iet speciaal hebben.
Oh ja, de volgende dagen komen er nog leuke receptjes aan voor de feestdagen. Inspiratie genoeg dus 😉
Ingrediënten pavlova (4 personen)
- 4 eiwitten
- 225gr (fijne) suiker
- 2tl maizena
- 1tl azijn
- vanille essence
Ingrediënten witte chocoladecrème
- 110gr witte chocolade
- 240ml + 30ml room
Ingrediënten frambozen
- 150gr frambozen vers of diepvries (ontdooid)
- 2el honing
- Extra om te serveren > frambozen + geraspte chocolade
Bereidingswijze
Begin met de pavlova
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier.
Meng de suiker met de maizena en zet even opzij.
Klop de eiwitten in een mengkom (van je keukenmachine) op. Voeg tijdens het kloppen het mengsel van suiker en maizena in porties toe. Klop tot de eiwitten goed stevig en mooi glanzend zijn.
Voeg op het laatste nog de vanille essence en azijn toe en meng nog even vluchtig.
Je kan nu individuele pavlova’s maken op met behulp van een ijsschep een krans maken.
Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 150 graden. Bak de pavlova 1h10 min in de oven.
Daarna draai je de oven uit en laat je de pavlova helemaal afkoelen in de oven.
Voor de witte chocoladecrème
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe samen met de 30ml room in een pannetje en zet op een zacht vuurtje. Roer goed zodat de chocolade kan smelten.
Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat even afkoelen naar kamertemperatuur .
Klop de rest van de room stevig op, voeg op het laatste de gesmolten chocolade toe en meng nog even vluchtig. Zet in de koelkast.
Vlak voor het serveren, plet je de frambozen samen met de honing.
Serveer de pavlova met de witte chocoladecrème en frambozen.
Smakelijk!