Donuts, wie lust ze nu niet. Vroeger was ik helemaal bezeten van dit “gefrituurd goedje” met felroze glazuur en kleurrijke hagelslag. Het klassieke recept zelf maken, vind ik net iets te veel werk plus ik heb geen friteuse. Gelukkig bestaat er nu zoiets als bakvormen in de vorm van een donut waardoor je ze in de oven kan bakken. Veel makkelijker en veel lichter, iets wat we toch allemaal graag willen horen. Deze zoete aardappel donuts met chocolade zijn zelfs het ideale gezonde tussendoortje.
Het leuke aan deze donuts is dat je ze makkelijk tijdens het weekend kan maken, luchtdicht bewaren en je hebt altijd iets gezond om te snacken. Je kan deze zelfs als ontbijt serveren met wat yoghurt en vers fruit.
Hoe maken we deze zoete aardappel donuts met chocolade?
Heb je geen restjes zoete aardappelpuree (ongekruid) dan dien je deze eerst te maken. Je kan deze koken of stomen of pof in de microgolfoven (+/- 10min 700W). Zorg dat het meeste vocht uit de puree is, je kan deze even in een kookpotje op het vuur zetten en het vocht eruit late koken. Hou goed in de gaten dat deze niet aanbakt. Je kan de zoete aardappel ook poffen (zie notities).
Meng vervolgens de volledig afgekoelde zoete aardappelpuree met een eitje, maple syrup (of honing of agavesiroop), gesmolten kokosolie en vanille essence. Dit mix je alvast los en voeg er de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, cacaopoeder en kaneel) aan toe. Mix nog even kort tot alles is gemengd. Schep het deeg in de bakvormpjes en bak ze mooi gaar in de oven.
Eenmaal de donuts volledig zijn afgekoeld, kan je ze gaan dippen in gesmolten chocolade. Gebruik hiervoor pure chocolade (70% +)
Laat de chocolade opstijven.
Je kan de donuts makkelijk bewaren, bewaar ze luchtdicht en stapel ze niet omwille van de chocolade.
Tips & vragen voor het maken van deze zoete aardappel donuts met chocolade?
- Kan ik deze donuts ook maken als ik geen donut bakvorm heb? Dat kan zeker, gebruik dan gewoon je muffin/cupcake bakvorm. Heb je deze ook niet, gebruik dan een gewone cake bakvorm. Oke, ze hebben dan misschien niet de vorm van een donut maar met wat verbeelding kan er veel 😉
- Waar kan je een donut bakvorm kopen? Op het internet heb je heel wat mogelijkheden zoals bol.com, bouwhuis.com, Dille & Kamille, a la tarte …
Zoete aardappel donuts met chocolade
Equipment
- Donut bakvorm of een cupcake/muffin bakvorm
Ingrediënten
- 165 gr zoete aardappel puree (ongekruid)
- 95 gr speltbloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 el cacaopoeder
- 1/4 tl kaneel
- 60 ml maple syrup (of agavesiroop of honing)
- 1 ei
- 1,5 el kokosolie (gesmolten) of vervang door olijfolie
- 1 tl vanille essence
- 70 gr pure chocolade (70% +)
Instructies
- Heb je nog geen zoete aardappelpuree dan dien je deze eerst te maken aangezien deze volledig afgekoeld dient te zijn. Zie notities hoe je deze het makkelijkste maakt.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Vet je donut bakvorm (of cupcake/muffin bakvorm).
- Meng de speltbloem met bakpoeder, cacaopoeder en kaneel. Zet even opzij.
- Doe de zoete aardappelpuree, maple syrup, ei, kokosolie en vanille in een mengkom en mix los. Voeg de droge ingrediënten toe en meng kort tot alles is gemengd. Mix niet te lang
- Vul de vormpjes met het deeg.Bak de donuts mooi gaar in de oven voor zo'n 12 a 15min. Check met een satéprikker of de donuts gaar zijn.Haal uit de oven en laat de eerste 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat de donuts dan volledig afkoelen op een rooster.
- Smelt de chocolade au bain-marie.Dip de donuts in de pure chocolade en laat de chocolade opstijven. Bewaar de donuts luchtdicht. Stapel ze nietSmakelijk
Notities
* Prik één zoete aardappel wat in met een vork. Leg ze in de microgolfoven en pof ze op 700W voor zo’n 10min. Verpak ze daarna in aluminiumfolie en laat 10min liggen. Snij de aardappel open en schep er het vlees uit. Plet tot een puree.
* Je kan ook een zoete aardappel schillen, in blokjes snijden, gaar koken of stomen en pureer. Zorg dat al het vocht uit de puree is. Je kan de puree dan best terug in een kookpotje doen en op een middelhoog vuur zetten en het vocht uit de pure laten verdampen. Roer af en toe zodat de puree niet aanbakt.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere gezonde tussendoortje? Ontdek dan zeker ook deze receptjes :
Heb ze deze ochtend gebakken met nog restjes zoete aardappel puree en zijn echt te lekker! Zelf zonder glazuur
Bedankt voor het recept
Heb ze meteen uitgeprobeerd en zijn zo lekker!!
Mercikes om te delen
Heb ze gisteren gemaakt en super lekker
Bedankt