Deze gebakken ricotta met bessen kan je nu eens op ieder moment van de dag serveren. Je kan er mee ontbijten, als gezond tussendoortje, een pre of post-workout snack, ja zelfs als lunch of avondmaal kan dit perfect. Voor op ieder moment van de dag. Nog een handigheidje, je kan deze in één grote ovenschaal bakken of bak de ricotta in individuele vormpjes om deze makkelijk mee te nemen naar school of werk.
Ricotta liefde
Als jullie mijn blog en receptjes volgen dan zullen jullie misschien wel opmerken dat ik vaak ricotta gebruik. Deze Italiaanse kaas staat dan ook standaard in mijn koelkast en is super veelzijdig. Ik maak er vaak lichte gezonde sauzen mee voor bij pasta of andere doordeweekse maaltjes. Een andere topper is een maïskoek met daarop een royale laag ricotta en wat honing. Nog een leuk receptje is om ricotta op te kloppen in je blender met wat yoghurt en kruiden, zo krijg je een super snelle lekkere dip voor bij de apéro. In deze versie gaan we ricotta bakken en combineren met rood fruit. Een receptje dat je kan maken op eender welk moment van de dag en in het jaar.
Spelen met fruit
Nu combineerde ik de gebakken ricotta met bessen omdat we nog in het seizoen zijn. Tijdens de winter kan je hiervoor makkelijk bessen uit de diepvries gebruiken of ga voor appeltjes, peren, mango, rabarber … De variaties zijn eindeloos.
Gebakken ricotta met bessen
Equipment
- grote ovenschaal of 4 kleine bakvormpjes
Ingrediënten
- 250 gr ricotta
- 50 ml melk
- 3 eieren
- 1 el gesmolten kokosolie (of vervang door roomboter)
- 2 el agavesiroop (of honing of maple syrup)
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1/2 tl vanille essence
- 135 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 150 gr mix van bessen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Vet de ovenschaal of vormpjes een beetje in.
- Doe de ricotta, melk, eieren, gesmolten kokosolie, agavesiroop, zeste van citroen en vanille essence in een mengkom. Mix tot een mooi glad egaal mengsel. Voeg het amandelmeel en bakpoeder toe en meng goed.Doe hierbij de bessen en kort met een spatel.Schep het mengsel in de ovenschaal of verdeel over de vormpjes. Bak de ricotta mooi goudbruin voor zo'n 25 a 30min in de oven. Serveer warm, lauw of koud.Smakelijk