Simpel, weinig werk en bomvol smaak … meer woorden ga ik niet vuil maken aan dit receptje voor spaghetti met paprikasaus en tonijn. Ik vergeet ook nog even te vermelden dat dit echt een extreem lekker maaltje is dat ook nog eens super veelzijdig is. Het receptje van deze romige geroosterde paprikasaus kan je trouwens gaan gebruiken als basis en zelf nog wat extra’s aan gaan toevoegen.
Hemelse paprikasaus
Het zit hem dus allemaal in de saus, een saus op basis van geroosterde paprika’s. Een saus waarbij je oven en blender al het werk gaan doen. Het enige wat jij nog dient te doen is even de paprika te halveren, pitjes verwijderen, teentjes look en sjalot pellen en grof hakken.
Alles gaat in een ovenschaal met de nodige kruiden en olijfolie om dan zo’n 25 a 30min zachtjes te roosteren in de oven.
Eenmaal de paprika mooi gaar en zacht is, scheppen we alles in de blender en mixen we dit tot een gladde saus. En om deze lekker romig te maken zonder al te zwaar zijn, voegde ik mijn klassieke “secret ingredient” toe namelijk ricotta. Je zou ook mascarpone of room kunnen gebruiken, echter ricotta is iets lichter.
Deze saus kan als basis dienen, je kan hier zelf nog wat extra’s aan gaan toevoegen zoals tomaten, courgette of aubergine.
TIP > Je kan deze saus makkelijk op voorhand maken en enkele dagen bewaren in de koelkast. Meal prep proof dus!
Wat eten we erbij?
Ik mengde gekookte spaghetti met de heerlijk romige paprikasaus en serveerde er wat tonijn uit blik bij. Super simpel en makkelijk om doordeweeks op tafel te toveren. Je kan hier ook een stukje vlees of gehaktballetjes bij serveren. Of gewoon wat burrata of gegrilde halloumi. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Je kan de saus ook serveren bij een gebakken/gepocheerde vis met aardappelpuree.
Veelzijdigheid troef bij deze zalige saus!


Spaghetti met paprikasaus en tonijn
Ingrediënten
- 900 gr rode paprika's (+/- 5 paprika's)
- 2 sjalotten
- 3 teentjes look
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 kl oregano (gedroogd)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el balsamico azijn
- 1 kl suiker
- 200 gr ricotta
- Peper en zout
- Olijfolie
- 400 gr spaghetti of andere gedroogde pasta
- tonijn uit blik en Parmezaanse kaas om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Halveer de paprika's, verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snij de paprika in grove stukken en doe in een ovenschaal.Pel de sjalotten en look, hak grof en doe bij in de ovenschaal.Voeg de takjes rozemarijn en tijm toe samen met de oregano, gerookt paprikapoeder, balsamico azijn, suiker, een royale scheut olijfolie, peper en zout. Meng even.Rooster in de oven voor zo'n 25 a 30min tot de paprika zacht is. Hussel af en toe. Als de groenten te bruin worden dan kan je de ovenschaal ook afdekken met aluminiumfolie.
- Doe de geroosterde groenten in een blender, verwijder de takjes tijm en rozemarijn.Mix tot een gladde saus. Je kan deze saus nog door een zeef halen als je dit wenst.Voeg de ricotta toe en mix tot een romige saus. Proef en breng verder op smaak met wat peper, zout en eventueel wat balsamico azijn.
- Kook de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking.Giet af en meng met de geroosterde paprikasaus.Serveer direct met wat stukjes tonijn en geraspte Parmezaanse kaas.Smakelijk
