Je hebt “chocoladecake” en je hebt deze hemelse “chocoladecake met hazelnoten en aardbeien“. Het internet staat er vol mee, zelf heb ik er ook al talloze gebakken maar deze versie van chocoladecake breekt toch echt wel het record van “de lekkerste”. Gewoon al de combinatie van chocolade en hazelnoten, de smaak van Nutella. Bovendien is deze cake ook nog eens glutenvrij aangezien er geen bloem in de cake gaat.
Geen bloem wel hazelnoten
Ja, dat heb je dus goed gelezen … er zit geen bloem in deze super smeuïge chocoladecake. Deze wordt volledig vervangen door fijngemalen geroosterde hazelnoten. Ook zal je geen boter vinden in het recept, wel olijfolie. Als je dan ook nog eens chocolade van minstens 75% cacao gebruikt, is deze ook nog eens lactosevrij. Ik raad zelfs aan om echt pure chocolade te gebruiken dan krijg je pas echt een lekkere chocoladesmaak.
Natuurlijk kan je ook makkelijk een mix van pure- en melkchocolade gebruiken.
Aardbeien en mascarpone
Hoe je deze chocoladecake nog een tikkeltje lekkerder kan maken?
Ja, het kan nog lekkerder 😀 … werk af met wat opgeklopte mascarpone en geroosterde aardbeien. Tja, aardbeien en chocolade is ook een match made in heaven.
Wat als het aardbeienseizoen over is? Geen probleem dan kan je de cake ook serveren met partjes sinaasappel of passievruchtpulp. Dus je hebt echt geen excuus om deze niet te maken.
Chocoladecake met hazelnoten en aardbeien
Equipment
- cakevorm of springvorm +/- 22cm
Ingrediënten
Chocoladecake
- 250 gr hazelnoten (gepeld)
- 180 gr pure chocolade (75%)
- 125 ml olijfolie
- 1 el hazelnootlikeur (optioneel)
- 1/2 tl vanille essence
- 4 eieren
- 220 gr suiker
- 3 el cacaopoeder
Mascarpone en aardbeien
- 500 gr aardbeien
- 70 gr suiker
- 1 vanillestok
- 250 gr mascarpone
- 50 ml room
- 2 el poedersuiker
Instructies
Chocoladecake
- Doe de gepelde hazelnoten in een ovenschaal of bakplaat en bak deze mooi goudbruin in de oven op 200 graden voor zo'n 8 a 10min. Hou goed in de gaten dat deze niet te bruin worden. Hussel tijdens het bakken even door de noten.Eenmaal mooi goudbruin, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.Maal tot fijne kruimels.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.Beleg de bodem en zijkanten van cakevorm/springvorm met bakpapier.
- Smelt de chocolade op een zacht vuurtje.Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg de olijfolie, optioneel de hazelnootlikeur en vanille essence toe. Laat ietwat afkoelen.
- Doe de eigelen en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).Klopt deze licht en romig voor zo'n 3 a 4min.Giet hierbij de afgekoelde gesmolten chocolade, meng kort.Voeg de hazelnoot kruimels toe en meng nog even tot een glad deeg.
- Klopt de eiwitten stijf op in een mengkom. Spatel dit in delen onder het chocolade-hazelnoot mengsel. Meng niet te lang want dan ga je er alle lucht uithalen.Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake voor zo'n 45 a 50min in de oven.Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. De cake mag nog een beetje smeuig zijn binnenin.Haal de cake uit de oven en laat eerst zo'n 30min afkoelen alvorens te ontvormen.Laat verder volledig afkoelen
Geroosterde aardbeien
- Verwarm de oven voor op 180 gradenVerwijder de kroontjes van de aardbeien.Doe de aardbeien in een ovenschaal samen met de suiker en een klein scheutje water.Snij de vanillestok open en voeg ook de zaadjes + de lege vanillestok toe. Meng even en rooster de aardbeien voor zo'n 15min. Roer af en toe tijdens het roosteren even door de aardbeien.Haal uit de oven laat afkoelen tot kamertemperatuur of deze lauw zijn.
- Vlak voor het serveren klop je de mascarpone los samen met de room en poedersuiker
- Serveer de chocoladecake met de mascarpone en geroosterde aardbeienSmakelijk