Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta

Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een lekker makkelijk recept voor Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een eenvoudige pizza ideaal als doordeweekse maaltijd of als hapje voor bij de borrel.

Vrijdag, dat is meestal fastfood of take-away dag! Geen take-away food voor mij, wel homemade fastfood met deze platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Dat is op en top smaak en gemakkelijkheid, dat willen we toch om het weekend in te zetten. Een werelds receptje met Libanees platbrood, Spaanse chorizo, op en top Belgische tomaten en Italiaanse ricotta.

Platbrood

Laten we het eens hebben over bodem van deze pizza, platbrood. Een brood dat niet of amper gerezen is. De super easy versie van brood maken, kan je eigenlijk zeggen. Origineel wordt hier geen gist aan toegevoegd, maar het kan wel. In dit receptje heb ik deze wel toegevoegd en het deeg een uurtje laten rijzen. Ondertussen kan je rustig aan de topping werken.
Eenmaal het deeg ietwat is gerezen, hoef je deze enkel in porties te verdelen, uitrollen en bakken in de pan. Meer is het niet.
Om dit platbrood wat meer smaak te geven, voegde ik aan het deeg ook wat Italiaanse kruiden toe. Dit hoeft niet maar daardoor zal deze pizza nog meer smaak krijgen.

It’s all about the toppings

Bij een pizza horen natuurlijk de nodige toppings. Ik denk dan aan tomatensaus, veel kaas, wat ham of salami, olijven, champignons …
In dit receptje, belegde ik de pizza met wat frisse ricotta, stukjes pikante chorizo, kerstomaatjes met een vleugje harissa, wat gekarameliseerde ui en spinazie. Natuurlijk kan je zelf volop met de toppings spelen. Omdat ik nog wat deeg over had, maakte ik nog een tweede heerlijke versie. Eentje met nog wat overgebleven ricotta, gekarameliseerde ui, druiven en gedroogde ham. Ook eentje om duimen en vingers van af te likken. In het receptuur hieronder, vermeld ik nog even de ingrediënten hiervoor.

TIPS

  • Geen zin om zelf het deeg te maken? Je kan in de winkel reeds gebakken platbrood kopen. Beleg deze dan met de toppings van dit recept en bak kort in de oven.
  • Je kan het platbrood in dit recept ook perfect vervangen door zelfgemaakt of zelfgekocht pizzadeeg.
  • Je kan het platbrood op zich ook in kleinere porties bakken en serveren bij de mezze/apéro in combinatie met wat dips. Voeg aan het deeg van het platbrood dan wat za’atar toe voor extra smaak.
Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een lekker makkelijk recept voor Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een eenvoudige pizza ideaal als doordeweekse maaltijd of als hapje voor bij de borrel.

Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta

Een lekker makkelijk recept voor Platbrood pizza met chorizo, tomaten en ricotta. Een eenvoudige pizza ideaal als doordeweekse maaltijd of als hapje voor bij de borrel.
Gang hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Platbrood

  • 250 gr bloem (+ extra)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl suiker
  • 1 kl Italiaanse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn, chilivlokken, …)
  • 180 ml water
  • olie

Platbrood pizza

  • 250 gr ricotta
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zeste citroen (fijngeraspt)
  • 2 rode uien
  • 200 gr chorizo
  • 200 gr kerstomaten
  • 2 el harissa (optioneel)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

Platbrood

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Meng dit al kort.
    Voeg het water toe en laat de machine dit kneden voor zo'n 8 a 10min tot een soepel elastisch deeg.
    Vet een tweede kom in met wat olie en leg hierin de deegbal.
    Zet deze kom afgedekt op een warme tochtvrije plaats.
    (Ondertussen kan je de topping maken)
  • Verhit een (grill) pan zonder vetstof
    Eenmaal het deeg lichtjes is gerezen, verdeel het deeg in 4 (of meerdere) stukken.
    Rol een eerste stuk uit tot een dunne ronde lap. Wrijf de bovenkant wat in met olijfolie en leg met de ingevette kant in de pan. Zo kan je makkelijker de andere kant ook wat inwrijven met olie.
    Bak het platbrood mooi goudbruin langs beide kanten (zo'n 4min per kant)
    Haal uit de pan. Bak de resterende platbroden.

Platbrood pizza

  • Meng de ricotta met het citroensap, zeste van citroen, peper en zout.
    Bewaar in de koelkast
  • Pel de ui en snij in dunne ringen.
    Verhit een pan met een royale scheut olijfolie.
    Stoof hierin de ui voor zo'n 8 a 10min tot deze mooi gekarameliseerd is. Laat deze zachtjes bakken.
    Eenmaal mooi gaar en lichtjes gekarameliseerd, haal van het vuur en kruid met peper en zout.
  • Snij de chorizo in blokjes of plakjes. Bak deze plakjes/blokjes in de pan (zonder vetstof) voor zo'n 5min. Haal van het vuur.
  • Halveer ondertussen de kerstomaten en meng deze met de harissa en snuifje zout.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier
  • Verdeel de ricotta over de platbroden.
    Beleg ze met de tomaatjes, chorizo en gekaramliseerde ui.
    Bak de platbrood pizza's zo'n 5 a 6min in de oven.
    Haal uit de oven en serveer direct
    Smakelijk

Notities

Voor de platbrood pizza’s met druiven, ham & ricotta.
* Bereiding platbrood is hetzelfde 
* Beleg de gebakken platbroden met de ricotta, kleine trosjes druiven, een paar plakjes gedroogde ham (Ganda Ham, Prosciutto, …) en wat van de gekarameliseerde ui. Je kan hier
* Bak voor zo’n 5 a 6min in de oven op 210 graden. De druiven mogen lichtjes beginnen open te barsten. Haal uit de oven, “drizzle” hierover wat honing en serveer direct
Trefwoord chorizo, pizza, platbrood, ricotta, spinazie, tomaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.