Mijn liefde voor havermout, hoef ik die nog te verkondigen voor jullie?
Nee toch, de talloze receptjes op de blog met dit powerfood is het perfecte bewijs. Van een ingrediënt dat ik 10 jaar geleden nog nooit had geproefd, de eerste kennismaking was geen liefde op het eerste gezicht en nu eet ik het elke dag. In mijn havermoutpapje, in mijn huisgemaakte granola of in deze “oven versie” van gebakken havermout met chocolade en banaan.
Havermout liefde
Havermoutpap, vele gruwelen ervan maar er is ook heel veel liefde voor dit papje dat echt wel super lekker kan zijn. Met de nodige kruiden, smaakmakers en zoetstof kan havermoutpap echt super lekker zijn. Mijn favoriet blijft met een vleugje amandelessence zodat je een “frangipane smaakje” krijgt en op het laatste nog wat blauwe bessen toevoegen waardoor deze zo lekker “open poffen”. Wil je nu eens wat variatie op de klassieke havermoutpap of wil je havermout toch eens een kans geven maar niet in de klassieke pap … dan is mijn advies om deze gebakken versie eens te proberen.
Spelen & experimenteren
Dagelijks wordt het receptje van gebakken havermout met blauwe bessen ontelbare keren bekeken en ook gemaakt. Velen lieten mij al weten dat dankzij dit receptje ook helemaal in de ban zijn geraakt van dit powerfood. Vind ik altijd super leuk om te lezen en daar doe ik het nu eens echt voor. Het receptje met blauwe bessen is een prima basis waar je eindeloos mee kan gaan spelen en experimenteren. Spelen en experimenteren met eten doe ik maar al te graag en soms eindigt dat in een “big fail” en soms in een “Winner”. Deze versie van gebakken havermout met chocolade en banaan is zeer dikke winner die ik gewoon ook met jullie moest delen.
Banaan en chocolade
Voedzaam ontbijten met chocolade, wie wilt dat nu niet. Een makkelijk te maken ontbijtje of tussendoortje met de heerlijke combinatie van chocolade en banaan. Een ideaal receptje om te rijpe bananen uit de fruitschaal in te verwerken, deze hoeven niet altijd in een bananenbrood te belanden.
Het enige wat je dient te doen om dit heerlijke ontbijtje op tafel te toveren is geplette banaan te mengen met havermout, melk (naar keuze), zoetstof, chiazaadjes, cacaopoeder, hazelnoten en chocoladedruppels (of grof gehakte chocolade). Probeer voor een chocolade te kiezen van +70% cacao.
TIPS
- Lactosevrij? Ja kan perfect. Gebruik kan kokosmelk of amandelmelk en gebruik lactosevrije chocolade.
- Ik voegde hazelnoten toe, deze kan je perfect vervangen door eender welke noten
- Je kan deze gebakken havermout in één grote ovenschaal maken of in kleinere schaaltjes.
Gebakken havermout met chocolade en banaan
Ingrediënten
- 2 bananen (rijp)
- 2 el chiazaad
- 360 ml melk (naar keuze)
- 1 tl vanille essence
- 2 el agavesiroop (of maple syrup of honing)
- 200 gr havermout
- 25 gr cacaopoeder (ongezoet)
- 1 tl bakpoeder
- 50 gr pure chocolade druppels (of grof gehakte pure chocolade)
- 2 el hazelnoten (grof gehakt)
- yoghurt & fruit om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Vet een grote ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes in met wat olie of boter
- Plet 1 banaan en meng met de chiazaadjes, melk, vanille en agavesiroop.Voeg de droge ingredienten toe (havermout, cacaopoeder en bakpoeder) en meng goed.Voeg op het laatste nog de chocolade druppels of grof gehakte pure chocolade toe.Giet dit mengsel in de ovenschaal(tjes).Snij de tweede banaan in plakjes en leg in het chocolade-havermout mengsel. Strooi hierover de grof gehakte hazelnoten.Bak de havermout voor zo'n 20 a 25min, deze mag nog een beetje smeuig zijn binnen.Serveer de havermout met wat yoghurt en vers fruit.Smakelijk